Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Scrisoare catre ministrul de externe, domnul Titus Corlatean, 2013

Regiunea Bârlad » Materiale redactate de membri GISCB » Scrisoare catre ministrul de externe, domnul Titus Corlatean, 2013

Stimate domnule ministru Titus Corlăţean,

În numele cetăţenilor din zonele vizate de exploatarea gazelor de şist, ne simţim obligaţi să vă adresăm această scrisoare deschisă prin care să ne manifestăm surprinderea şi consternarea faţă de modul în care, în ultima dumneavoastră declaraţie, faceţi referire la urgentarea trecerii la explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul României cu argumente care dovedesc că analiza dumneavoastră vine dintr-o singură direcţie şi anume sprijinul corporaţiilor străine, doritoare de profit, fără a vă deranja să analizaţi şi consecinţele pentru familiile de români, supuse efectelor fracturării hidraulice.

Domnule ministru de externe, Titus Corlăţean, în exprimarea dumneavoastră, nu faceţi nici măcar efortul să pronunţaţi numele Bârladului unde populaţia a protestat împotriva utilizării fracturării hidraulice, prin doua mitinguri.

Spre a ne arata încă o dată, cât de mult ne umiliţi şi ignoraţi, referindu-vă la aceste proteste, spuneţi că ele au avut loc “undeva în Moldova” iar oamenii au ieşit în stradă, nu pentru a apăra viaţa lor şi a copiilor lor, pusă în pericol de această metodă de exploatare distructivă, ci “pentru o problemă extrem de abstractă cum ar fi gazele de şist “ şi în stilul propriu oricărui politician român care şi-a văzut sacii în car, încercaţi să ne distrageţi atenţia de la gravitatea acestei situaţii, “iritat se pare” că nu am ieşit în stradă şi atunci când au fost reduse pensiile şi salariile... .

Da, aveţi dreptate, trebuia şi atunci să protestăm în acest mod.

Totuşi, domnule ministru, prin aceste afirmaţii, dumneavoastră puneţi pe picior de egalitate protestul împotriva tăierii pensiilor şi salariilor cu lupta pentru apărarea dreptului la viaţă, atât a noastră cât şi a copiilor noştri.

Ne surprinde faptul că astăzi noua guvernare, din care şi dumneavoastră faceţi parte, procedează asemenea vechii guvernări, care prin persoana primului ministru Ungureanu şi în special a preşedintelui Băsescu, ne vânturau numai poveşti frumoase despre explorarea şi exploatarea gazelor de şist şi mai puţin, ba chiar de loc, detalii despre marile pericole provocate de fracturarea hidraulică pentru mediu şi în special pentru viaţa omului.

Nici dumneavoastră nu faceţi asemenea referiri, poate crezând că suntem nişte oameni fără orizont în domeniu sau poate, mai sigur, nu prea vă interesează viaţa noastră, după ce, la alegeri, tot noi am fost cei care v-am adus satisfacţii atât la locale cât şi la parlamentare.

Care este pentru noi deosebirea între vechea şi noua guvernare pe care mai ieri o criticaţi vehement? Niciuna!!

Ba mai mult, se pare că sunteţi mai grăbiţi să finalizaţi asemenea proiecte periculoase pentru viaţa noastră şi a mediului în care trăim fără să vă gândiţi că veţi afecta profund viitorul copiilor noştri pe aceste meleaguri!

Ne facem datoria să vă informăm, domnule ministru, că populaţia din zonă este iritată şi disperată dar şi hotărâtă să se opună total celor care atentează la viaţa acesteia şi la mediul în care trăieşte şi munceşte.

Chiar dacă suntem „undeva în Moldova", cum spuneţi dumneavoastră domnule Corlăţean, ne iubim copiii şi nu dorim să-i lăsăm pradă pericolelor fracturării hidraulice aşa cum alţii şi iată, chiar şi dumneavoastră, vreţi să o faceţi.

Dumneavoastră, în locul nostru, ce aţi face?

Domnule ministru, noi dorim să fim trataţi ca cetăţeni cu dreptul de a locui şi munci pe meleagurile pe care ne-am născut şi nu undeva departe de ele şi nici nu putem accepta să ne condamnaţi la moarte aşa de uşor!

Atunci când aţi luat asemenea decizii ati dovedit că nu v-aţi gândit că şi dumneavoastră aveţi copii şi le doriţi sănătate, că aveţi rude şi le doriţi sănătate, că aveţi prieteni şi vă interesează viaţa lor, că sunteţi un român în fruntea unui guvern al românilor şi nu al altora, că aceştia v-au ales în speranţa că va face fapte bune şi nu pentru a le aduce necazuri de genul acesta.

Domnule ministru, pentru a fi evitate incidentele posibile între populaţia din zonă şi cei care ar îndrăzni să vină pentru a monta o sondă pe teritoriile unei comune, vă adresăm apelul sincer şi ferm de a analiza cu atenţie toate adevărurile despre metoda fracturării hidraulice şi a interveni cu măsuri de sistare a continuării acestui proiect.

Având în vedere că, probabil, din cauza necunoaşterii, actuala guvernare, eronat face afirmaţii cum că explorarea nu este însoţită de efecte dăunătoare mediului şi vieţii omului, ne facem datoria să vă informăm că între explorare şi exploatare trebuie să vedeţi o egalitate din acest punct de vedere, aria de întindere fiind mai mică în cazul explorării datorită numărului mic de puţuri ( 1 la 5 ) care se pot folosi.

Ne facem de asemenea datoria de onoare de a vă trimite şi un material informativ din care, poate, vă veţi da seama că avem tot dreptul să considerăm această metodă periculoasă pentru mediu şi viaţa omului şi să ne opunem acceptării ei, luptând astfel pentru un singur scop, acela de a ne apăra viaţa noastră şi a urmaşilor noştri.

 

Cu stimă şi consideraţie,

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă al Societăţii Civile din Bârlad şi
a populaţiilor din zonele vizate de licenţele de exploatare a gazelor de şist

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii