Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Scrisoare catre presa din partea GISCB, februarie 2013

Regiunea Bârlad » Materiale redactate de membri GISCB » Scrisoare catre presa din partea GISCB, februarie 2013

Stimate domnule redactor şef,

 

Consternaţi şi indignaţi de cazurile prezentate de presa scrisă sau posturile de radio şi televiziune, legate de abuzurile justiţiei române, suntem îndreptăţiţi să credem că:

 acest popor este condamnat la distrugere, boală şi chiar la moarte !

Cu respect şi cu toată modestia vă reamintim că, la Bârlad, cetăţenii au protestat, prin două mitinguri de mare amploare (5800 de persoane şi respectiv 8700 de persoane), contra utilizării fracturării hidraulice, metodă folosită la exploatarea gazelor de şist. Această metodă duce la infectarea chimică şi contaminarea radioactivă a mediului, infectarea aerului, solului, apei potabile şi dispariţia pânzei freatice, cutremure şi, ceea ce este mai grav, îmbolnăvirea populaţiei de boli specifice sistemului nervos, a căilor respiratorii şi chiar cancer.

Dacă şi în România se va ajunge să se utilizeze această metodă, populaţii întregi din zonele expuse vor fi condamnate la pribegie, îmbolnăvire, chiar moarte iar zonele vor fi transformate în deşert infestat şi contaminat.
Aceste zone din România, pentru care guvernele Ungureanu şi astăzi, guvernul Ponta 2, au acordat licenţe de explorare-exploatare sunt:
-o licenţă în Moldova zona generic numită Bârlad 2 – 600 000 ha;
-3 licenţe în Dobrogea (Costineşti, Adamclisi, Vama Veche) – 275 000 ha ;
şi altele în Timiş, Arad, Bihor.

Gravitatea situaţiei şi concluziile referitoare la pericolele care ne aşteaptă aparţin oamenilor de ştiinţă şi specialiştilor de bună credinţă invitati la Barlad pentru a ne documenta dar si experţilor din Parlamentul European,  unde s-au elaborat studii şi rapoarte în acest sens. Avem drept mărturii şi experienţele triste petrecute pe glob în zonele unde s-a utilizat deja această metodă.

Deşi în Europa sunt ţări care, prin legi, interzic utilizarea fracturării hidraulice (Bulgaria şi Franţa), iar altele au moratorii în acest sens ( Germania, Marea Britanie, Olanda şi Danemarca – încă din 2011, iar Cehia si Belgia din 2012 ), guvernanţii noştri de ieri şi de azi ne-au trădat, ne-au minţit şi ne umilesc prin faptul că acceptă aceste nenorociri pentru poporul care i-a ales.

Conştieţi de gravitatea situaţiei în care putem ajunge, ne-am adresat tuturor forurilor superioare: preşedintele României, guvern, parlament, ministere, SRI etc. în speranţa că vom fi ascultaţi şi se vor lua măsuri de anulare a licenţelor.

Deoarece răspunsurile au fost date de complezenţă, făra a avea în ele intenţia de a lua în considerare populaţia care solicită renunţarea, am tras concluzia că viaţa noastră şi a copiilor noştri nu contează pentru aceste foruri. Atunci am acţionat Guvernul României în instanţă, în două procese: unul de suspendare a executării actelor administrative, atacate în conformitate cu Legea 554 / 2003 şi cel de-al doilea, de fond, de anulare a licenţelor. La aceste procese am ataşat cele peste 25 000 de semnături a oamenilor din zonă şi am angajat pentru a ne reprezenta Casa de avocatură a d-lui avocat Piperea.

Procesul de suspendare s-a desfăşurat între 25.07.2012 şi 08.01.2013, a avut 7 amânari pe diferite motive ca: neîndeplinirea procedurii de citare a Guvernului României; cererea de introducere în cauză a Chevron România Production SRL; punerea în vederea A.N.R.M. pentru a depune noi documente; emiterea unei adrese de declasificare a acordului petrolier de la Bârlad; nedepunerea de relaţii complete de către guvern ş.a.

În 12.11.2012, atunci când dosarul era complet, judecătorul de caz, pe care noi îl apreciem pentru corectitudine şi profesionalism în a face dreptate, a apreciat că se resping cererile reclamatului, referitoare la excepţiile solicitate de acesta, cu privire la reclamanţii Asociaţia România Dreaptă, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia Eurogrup, respectiv: a tardivităţii; a inadmisibilităţii; a lipsei de interes; a netimbrării; a nulităţii; a lipsei calităţii de reprezentant; a lipsei calităţii procesuale active; a lipsei de obiect; a lipsei calităţii procesuale de folosinţă.

Acest fapt ne dădea mari speranţe că avem şanse să fie câştigat acest proces şi astfel să fie salvată populaţia din zonele incluse în licenţele acordate, de asemenea nenorociri.

Presupunem ca, la presiunea reprezentanţilor guvernului, justiţia română a căutat şi a descoperit că trebuie înlocuit judecătorul cu unul care are certificat ORNISS, ceea ce s-a şi întâmplat. 

Astfel că, la ultima judecare, pe 08.01.2013, cu toată argumentaţia ştiinţifică şi faptică din dosar, acest nou judecător a respins acţiunea. Incredibil !!!!!

Procesul de fond se află pe rol, după trei amânări – ce speranţe mai putem avea?!

În aceste condiţii stimate domnule redactor şef, iată că şi actualii guvernanţi, după ce în două campanii electorale erau împotriva licenţelor acordate şi criticau aspru pe foştii guvernanţi, reuşind să determine populaţia României să-i voteze în procentele cunoscute, imediat după ce au ajuns la putere şi-au schimbat atitudinea, demonstrând că nici pentru ei, noi, viaţa noastră şi a copiilor noştri nu au valoare.

Astfel dl. prim ministru Victor Ponta a uitat că inainte de alegerile parlamentare vorbea despre «riscurile geologice, de poluarea mediului, de poluarea apelor freatice, de lipsa de discernământ a celor de la P.D.L., care au acordat licenţele de explorare-exploatare în Dobrogea, fără un studiu prealabil care să evidenţieze consecinţele grave pentru populaţie şi mediul în care trăieşte» , iar acum, când U.S.L. a ajuns la putere, tot dl. Ponta este cel care afirmă că ``negocierile cu CHEVRON, pentru exploatarea gazelor de şist, reprezintă o zonă de interes şi ar fi o soluţie pentru a spori independenţa energetică a României".

În acest sens îl întrebăm pe premierul Victor Ponta:


``Domnule prim ministru,
acum, când graţie acestui popor sunteţi la guvernare, dacă nu aveţi nimic grav de ascuns faţă de popor şi în special faţă de populaţia din zonele în care au fost aprobate fără discernământ licenţe de explorare şi exploatare a gazelor de şist,
de ce vă grăbiţi să sprijiniţi acest proiect? 

Dacă nu aveţi înţelegeri care să contravină intereselor României sau poporului român, vă cerem să desecretizaţi acordurile petroliere încheiate cu firma Chevron şi să interziceţi în România, prin lege, aşa cum au procedat Franţa şi Bulgaria, folosirea metodei fracturării hidraulice pentru exploatarea resurselor minerale neconvenţionale lichide, solide sau gazoase".
 

Stimate domnule redactor şef:

Unde să ne mai căutăm dreptatea?

În cine să mai avem încredere?

Unde este justiţia adevărată?

Chiar dacă unii ignoranţi sau rău intenţionaţi sau poate trădători de ţară şi neam îi acuză pe cei care au protestat la Bârlad împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda FRACTURĂRII HIDRAULICE, pe nedrept, că nu acceptă duhoarea malefică a gazelor de şist din România, afacere concepută şi susţinută de guvernanţii noştri de ieri şi de azi ……

                Chiar dacă vechii şi actualii guvernanţi au încheiat acorduri petroliere secrete care, fără consultarea populaţiei, permit companiilor străine să facă ce vor pe meleagurile româneşti, să folosească metode deosebit de periculoase şi nocive pentru oameni şi mediu….

Tocmai pentru că acordurile au fost secrete şi s-a refuzat desecretizarea, impotriva cererii opiniei publice,  ceea ce arată clar că s-a dorit ascunderea de cunoştinţa populaţiei a unor pericole certe care pot afecta viaţa acesteia şi mediul în care trăieşte, ca să nu mai vorbim de oferirea, pe nimic, a bogăţiilor ţării altora, în dauna intereselui naţional ……

Chiar dacă, cozile de topor care s-au căţărat vremelnic la putere, în urma valului de furie populară care şi-a dorit să măture dictatura, au uitat, foarte repede, de promisiunile făcute şi se pare că au uitat şi că orice val are flux dar şi reflux ……

                 Tocmai pentru că nu mai vrem să fim minţiţi, ignoraţi, umiliţi şi ``vânduţi pe sub masă'' de politicieni români care au înţeles că menirea lor este doar să apere interesele companiilor străine şi nu pe ale românilor,

noi, locuitorii zonelor vizate de aceste pericole, spunem tuturor că:

1) nu mai suntem de acord ca, acum, în sec.XXI, să ni se ``facă bine cu forţa''  de către cozile de topor din politica românească, purtătoare a intereselor companiilor străine şi mai puţin a intereselor României, care pun în pericol viitorul naţiunii;

2) iubim România, aşa cum alţii, deşi sunt beneficiari ai unor funcţii importante în stat, guvern etc., arată că nu o fac şi vedem viitorul României asigurat doar de un popor sănătos care să trăiască într-un mediu curat;

3) nu suntem cetăţeni de categorie inferioară, cum unii politicieni ne cred, aşa cum o dovedesc faptele lor şi, chiar dacă suntem oameni de rând, nu acceptăm acorduri secrete prin care viitorul nostru dar în special a urmaşilor noştri, să fie grav afectat;

4) noi, locuitorii din zonele vizate de aceste grave pericole, ne vom uni forţele într-un front comun, pentru a ne opune cu hotărâre şi fermitate celor care ar îndrăzni să instaleze sonde care să utilizeze fracturarea hidraulicâ în zona în care trăim;

5) le vom arăta astfel celor care ne ignoră şi ne tratează cu dispreţ, indiferenţă şi umilinţă, că suntem în stare să apărăm viaţa noastră cu demnitate, hotărâre şi forţă iar atunci când este vorba de copiii noştri, noi spunem că:

"Ei sunt viitorul nostru, asta voi n-aţi înţeles

Ei sunt bogăţia noastră, ei dau vieţii noastre sens.

Nici-o forţă-n lumea asta, nu va trece peste noi,

Când ne apărăm copii, este stare de război!"

 

Cu multă stimă şi consideraţie,

Reprezentanţii Grupul de Initiaţivã al Societãţii Civile din zonele vizate de exploatarea gazelor de şist

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii