Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Adevarul despre Chevron

 

 

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Chevron nu isi plateste impozitele in Richmond

  Sursa: http://truecostofchevron.com/assets/docs/2012-richmond-rpa-statement.pdf

  Chevron incearca de cativa ani sa obtina rambursari ale taxelor de proprietate in districtul Contra Costa, unde se afla rafinaria sa din Richmond. Cea mai recenta incercare a sa a esuat, multumita sarguintei si integritatii actualului Consiliu al Apelurilor de Judecata, cat si unei energice campanii publice de constientizare organizata de Richmond Progressive Alliance (RPA).

  Pentru anii 2007-2009, Chevron a urmarit o rambursare a taxei de pana la 100 de milioane de dolari din partea Contra Costa si a orasului Richmond. Pe 2 aprilie 2011, Consiliul Apelurilor de Judecata din Contra Costa nu doar ca a respins afirmatia Chevron cum ca proprietatea sa asupra rafinariei din Richmond ar fi fost supraevaluata de catre Oficiul de Cadastru Contra Costa in 2007-2009, dar a si determinat ca de fapt proprietatea sa a fost subevaluata, si ca Chevron datoreaza districtului inca 27 de milioane de dolari.

  Anterior, apelul Chevron pentru un ramburs de 50-60 de dolari pentru anii 2004-2006 a rezultat intr-un ramburs de 18 milioane de dolari oferit gigantului petrolier de precedentul Consiliu al Apelurilor de Judecata, a carui componenta s-a schimbat de atunci. Chevron nu considera a fost de ajuns si face apel in prezent la acea decizie a curtii pentru a obtine mai mult.

 • Chevron vine în România după ce a înfometat şi îmbolnăvit 30.000 de oameni

  Sursa:http://noinu.ro/2013/05/exclusiv-chevron-vine-in-romania-dupa-ce-a-infometat-si-imbolnavit-30-000-de-oameni/

  Dezastru ecologic în Amazon
  În anul 2008, Ecuadorul a dat în judecată compania Chevron pentru depozitarea de deșeuri toxice în zonele din bazinul Amazon. Pe 15 februarie 2011, un tribunal din Ecuador a condamnat Chevron la plata a 8,6 miliarde de dolari deoarce între 1972 şi 1992 compania americană a provocat pierderea recoltelor şi moartea animalelor unor băştinaşi. Dar şi pentru că în zona unde Chevron îşi desfăşura activitatea rata mortalităţii de cancer a crescut. Acţiunea în instanţă împotriva Chevron a fost făcută, în comun, de către 30.000 de ecuadorieni.
  A fost pentru prima oară când indigenii au câştigat un proces împotriva unei companii multinaţionale. Chevron nu a fost de acord cu verdictul (deşi a fost unul final) şi a refuzat să plătească. Pentru că la pronunţarea sentinţei Chevron nu avea nici un bun în Ecuador, autorităţile nu au avut ce să confişte.

  Poluare masivă în SUA
  Una din rafinăriile Chevron din statul Richmond a fost notificată pentru 300 de incidente privind poluarea unor râuri din care se alimentau bazinele cu apă potabile. La începutul anului 2003, în Richmond s-a înregistrat un număr foarte mare de afecţiuni respiratorii sau de cancer.

   Distrugerea pădurii virgine din Bangladesh 
  La 26 iunie 2008, un incendiu puternic a avut loc în Lawachara National Park , o zonă crucială pentru menţinerea biodiversităţii şi echilibrului natural din această ţară. Chevron a fost găstă vinovată deoarece a efectuat studii seismice care au cauzat acest dezastru natural de proporţii.

 • 2012, cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 5: Nigeria

  Sursa: http://truecostofchevron.com/20120528-chevrons-worst-year-ever-nigeria.html
  Acesta a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru Chevron. De la pierderea multor procese în Ecuador până la dezastrele din ocean în Brazilia și Nigeria și până la moartea tragică a angajaților săi în mai multe locuri, chiar și în California.

  Acesta este cel de-al cincilea episod dintr-o serie de declarații publicate ca pregătire pentru o săptămână care a inspirat cu siguranță protestele 99% Spring împotriva afacerilor iresponsabile i distructive ale Chevron (citiți aici prima declarație a lui Sergey Solanyik din Kazakhstan; cea de-a doua, de Luz Trinidad Andrea Cusangua din Ecuador, aici; a treia, de Communities for a Better Environment about Richmond, Canada, aici; și cea de-a patra, de The Wilderness Society din Australia, aici).  Aceste declarații sunt făcute de oameni din întreaga lume (și de aici, din Bay Area), arătându-ne ce înseamnă cu adevărat să trăiești în comunitățile în care Chevron își desfășoară activitatea. Mulți dintre ei se vor deplasa la San Ramon, în Canada, pentru a intenta procese directorilor companiei, membrilor consiliului de administrație și acționarilor la Adunarea generală anuală a acționarilor Chevron de pe 30 mai. Puteți vedea toate declarațiile pe TrueCostOfChevron.com. Mai multe detalii despre acest protest puteți găsi aici.  

  Astăzi avem două declarații din Nigeria, unde Chevron a produs, anul trecut, unul din cele mai mai dezastre din lumea petrolieră, când una dintre platformele din larg ale companiei a explodat și a ars timp de mai mult de o lună. Chevron nu a reușit niciodată să controleze focul, care, în cele din urmă, s-a stins singur. Foarte mulți pești au fost omorâți de gazul rezultat, iar aerul și litoralul au fost grav poluate.

   Prima declarație vine de la Emem Okon de la Kebetkache Women Development & Resource Centre iar cealaltă de la Nnimmo Bassey, director executiv al Environmental Rights Action/Friends of the Earth din Nigeria și Laura Livoti de la Justice in Nigeria Now!

   

 • Chevron pus in fata nemultumirii actionarilor, a sindicatelor si a comunitatilor, la intalnirea anuala cu actionarii din mai 2012

  In urma seminarului organizat de Chevron la Vaslui pe 6 februarie 2013, la care nu au fost lasati sa intre decat un numar foarte mic de oameni, este interesant de aflat cum se desfasoara alte intalniri organizate de Chevron. Articolul urmator prezinta felul cum au fost tratati membri din comunitatile afectate de exploatarile Chevron atunci cand acestia au vrut sa participe la adunarea anuala a actionarilor de la San Ramon, mai 2012. Reprezentantul celui mai mare sindicat de lucratori petrolieri din Brazilia nu a fost lasat sa intre la intalnire. Iata declaratia sa: "Neglijenta companiei Chevron fata de siguranta muncitorilor si fata de mediu din Brazilia in Ecuador, din Nigeria si pana in California nu va ramane fara raspuns". Oare, in viitor,  vom adauga in trista lista si Romania?

 • Kazahstan , Brazilia , Nigeria

  a)   În Kazahstan , după 20 de ani de exploatări petroliere, populaţia din zona sondelor, în cea mai mare parte, suferă de boli cronice ca urmare a poluării, fiind înregistrate numeroase decese. Pentru aceste fapte compania a fost amendată cu 7 milioane de dolari.

  b)   În data de 7 noiembrie 2011, în Brazilia, Chevron a fost dată în judecată din cauza unor scurgeri de petrol, de pe platforma Frade, în largul coastelor oraşului Rio de Janeiro. Pentru poluarea produsă, firma Chevron a fost amendată cu 10,9 miliarde de dolari

  c)   Pe data de 16 ianuarie 2012, în Nigeria, a explodat o sondă de gaz a companiei Chevron, care a produs un incendiu ce a durat 46 de zile, neputând fi stins decât prin arderea în totalitate a rezervei de gaz şi care a produs o poluare importantă ce a afectat sănătatea populaţiei şi mediul. Compania a fost amendată cu 3 milioane de dolari.

 • Fracturarea hidraulica discutata in adunarile generale ale actionarilor Chevron si Exxon 30 mai 2012

  Sursa: http://truecostofchevron.com/20120530-fracking-at-top-of-chevron-exxon-meetings.html

  Activiștii au primit hotărârea adunarii actionarilor drept un semn al nemulțumirii investitorilor cu privire la administrarea de către Chevron a unui verdict contestat în valoarea de 18 miliarde de dolari împotriva sa în Ecuador. Propunerea a fost susținută de către firma de consultanță Institutional Shareholder Services.

  Directorul executiv al Chevron, John Watson, in declaratia sa de după adunarea generală, a spus că numărul dovezilor adunate de avocații companiei sale punând la îndoială cazul Ecuador arată că nu mai era vorba de o poveste de genul „el a spus, ea a spus”.

  Watson a recunoscut că preocupările față de siguranța fracturării hidraulice erau întemeiate, iar Chevron dorea să abordeze problema în discuțiile sale cu comunitățile locale și cu avocații acestora.

  Nu îmi este clar ce alte informații trebuie dezvăluite”, a adăugat el.

  Watson este, de asemenea, și președintele consiliului de administrație al Chevron, iar propunerea de a renunța la această funcție în favoarea unui independent a fost susținută de 38% din acționari. Susținerea unui președinte independent al Exxon a crescut la 35% de la 31% anul trecut.

 • tagreuters-4-635x423.jpeg

  Brazilia, 18 Nov 2011

  Sursa : REUTERS, USTODAY

  Aproape 155000 galoane (580000 l) de petrol se scurg in ocean  la o locatie de exploatare Chevron. Chevron estimeaza scurgerea la 110000 galoane (1galon =3,8 l). In urma proceselor se ajunge la o intelegere pe baza unor compensatii platite de Chevron; se pare ca eploatarea va putea fi reluata.

  Istoria acestui incident poate fi urmarita pe paginile agentiilor de stiri REUTERS (http://www.reuters.com/ ) si USTODAY

 

Comentarii