Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Anunţuri GISCB

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Cotidianul - Gabriel Sava, expert geolog: "Exploatările gazelor din şist, adevărate bombe chimice, mai periculoase decât cianurile de la Roşia Montană!" (I)

  "Să ştiţi că exploatările de acest gen sunt de zece ori mai periculoase decât cele cu cianuri, care se pregătesc pentru Roşia Montană!
  Din fluidul impregnat cu gaze, extras printr-o tehnologie specială, în nişte rezervoare, este extras gazul metan. În mod normal, fluidul care rămâne, milioane de litri, ar trebui epurat. Costurile sunt enorme şi mă întreb şi eu aşa : după extracţie, cine va mai face acest lucru ? Tot acel lichid toxic va rămâne acolo, cu siguranţă. Şi aşa ne vom procopsi cu adevărate bombe chimice. Unde să le ia şi unde să le ducă ? Îmi spuneţi şi mie ?"

  Pentru a citi tot interviul dati click pe titlu....

   

 • Participarea barladenilor la protestele din Bucuresti impotriva exploatarii gazelor de sist si a proiectului RMGC

  Incepand de pe 1 septembrie 2013, data in care  a fost organizat la Barlad un miting impotriva explorarii/ exploatarii gazelor de sist si impotriva proiectului RMGC, au fost proteste in fiecare weekend in  capitala.
  Reprezentanti ai barladenilor s-au deplasat in fiecare weekend spre a fi alaturi de protestatarii din Bucuresti. Desi drumul Barlad-Bucuresti dureaza 4-5 ore cu masina si aceste deplasari implica timp, efort, oboseala, cheltuieli, au fost multi voluntari din Barlad care s-au oferit saptamana de saptamana sa se jertfeasca pentru a fi alaturi de cei care lupta pentru salvarea Rosiei Montane dar si pentru a face auzit in Bucuresti mesajul anti exploatarea gazelor de sist.
  Multumim tuturor bucurestenilor care ni s-au alaturat in strigarea noastra: "Refuz! Rezist! Nu vreau gaze de sist!"


  Dati click pe titlu pentru mai multe informatii despre aceste deplasari....

 • 5s.jpg

  Mitingul de pe 1 septembrie 2013-fotografii si comunicat

 • Declaratie de presa 28 august 2013

  Societatea civilă bârlădeană este profund afectată de graba cu care oficialităţile centrale şi locale, trădând pe cei care i-au ales să le apere interesele în judeţul Vaslui, sprijină compania Chevron pentru a trece cât mai repede la explorarea gazelor de şist în perimetrul EV 2 Bârlad.[..]

  Chiar dacă primarul şi toţi politicienii P.S.D. au părăsit-o în această luptă, populaţia nu va ceda şi va acţiona în continuare prin toate mijloacele şi procedeele constituţionale şi democratice pentru a-şi apăra viaţa şi mediul în care trăieşte.

 • Miting la Barlad duminica 1 septembrie la orele 17.00 in piata Sf Ilie

  Români de pretutindeni,
  Veniti duminica 1 septembrie la orele 17.00 in piata Sf Ilie din Barlad pentru a participa la un miting de protest autorizat impotriva explorarii/ exploatarii gazelor de sist in Romania!
  Sa nu uitam ca tot ce este necesar pentru ca rãul sa triumfe este ca oamenii buni sa nu faca nimic! In pofida angajamentelor luate in fata oamenilor inainte de alegeri, actuala conducere a acordat toate avizele necesare companiei Chevron ca sa inceapa forarea in judetul Vaslui. Sa oprim dezastrul la timp! Sa aratam ca meritam tara pe care am primit-o de la bunii si strabunii nostri! 
  Cu noi este Dumnezeu!
  barlad-5


   

 • IMG_2268.JPG

  GISCB la Fanfest, Rosia Montana

  O delegatie a GISCB s-a deplasat in zilele de 16-19 august la Rosia Montana spre a fi alaturi de oamenii care lupta de ani de zile impotriva RMGC. Aceasta companie, prin exploatarea pe care o propune, urmeaza practic sa le distruga localitatea, veche de 1800 de ani. Ne-am intalnit cu oameni demni si liberi, trecuti prin multe incercari si ne-am bucurat de succesul avut de festival. Domnul general Rotaru a vorbit in cadrul seminarului despre gaze de sist despre experienta barladeana in lupta impotriva acestei exploatari.

 • ANRM impreuna cu UE finanteaza cu bani publici o prezentare unilaterala, pro fracturare hidraulica, pe un site intitulat infogazedesist.eu

  Multumim domnului Dogaru pentru ca a atras atentia in presa asupra prezentarii unilaterale, pro fracturare hidraulica, de pe site-ul infogazedesist, site realizat din bani publici si care ar trebui sa informeze populatia si asupra riscurilor aduse de fracturarea hidraulica.
  In comparatie, situl GISCB, gazedesist.ro, mult mai vechi, care prezinta riscurile aduse de tehnologie, a fost realizat si este intretinut de voluntari, fara nicio finantare din bani publici sau de la companii de gaz, toate cheltuielile fiind sustinute de membrii GISCB.
  Pe cine credeti?
  'Agenţia Natională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care se ocupă de coordonarea activităţilor de explorare şi exploatare a resurselor naturale din România, a primit recent o finanţare de la Comisia Europeană pentru un proiect de informare a cetăţenilor privind gazele de şist. În decembrie anul trecut avuseseră loc mai multe referendumuri locale în judeţul Constanţa, cei prezenţi exprimându-se ultra-majoritar împotriva exploatării, deşi numai referendumul din Costineşti a reuşit să îndeplinească cvorumul de 50% plus 1 (cam ce s-a întâmplat şi la referendumul de suspendare a Preşedintelui). Poate că cetăţenii din zonele vizate de exploatări nu erau bine informaţi când au votat anul trecut şi e nevoie de actualizarea bazelor lor de date mai ales că lucrurile s-au mai schimbat între timp. Reprezentanţii actualei puteri încurajau atunci protestatarii din Bârlad, mărşăluiau împreună cu ei, erau ecologişti. Ajunşi la putere lucrurile s-au nuanţat; nici premierul nu mai are dubii acum privind gazele de şist.

  Am cerut de la CE detalii despre grantul ANRM şi am aflat că este vorba de 60.000 euro, valoarea întregului proiect fiind de 120.000 (60.000 euro a pus ANRM, cofinanţare 50%). Din aceşti bani s-a construit un site (infogazedesist.eu), se vor organiza două dezbateri publice pe final de an la în Bârlad şi undeva în Dobrogea (poate la Costineşti, că va fi extra-sezon) iar potrivit directorului de proiect, de aceşti bani se vor cumpără în plus sondaje de opinie, se vor tipări cărţi şi pliante. Nu mi s-a răspuns când am întrebat cum se vor cheltui aceşti bani defalcat (cât ar putea costa de pildă să faci un website?).

  Exista însă un site “concurent” (gazedesist.ro), realizat de Grupul de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlădene. Pe site-ul ANRM, ce ţine de gazul de şist e roz. Nu sunt dileme, îndoieli, provocări de rezolvat. Chestia e sigură, studiile aduse spre lămurire o demonstrează. Tot cu studii vine însă şi gazedesist.ro, de data asta arătând contrariul, semnele de întrebare sunt la locul lor, riscurile sunt bine evidenţiate. Pe cine credeţi? Nu aveţi decât să comparaţi, să cântăriţi şi …să votaţi la următorul referendum local. Asta dacă se va mai organiza unul.' (Cristian Dogaru) http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-cata-informare-e-nevoie-ca-sa-votezi-corect-gazele-de-sist-309057.html

 • Observatii ale GISCB la raportul privind impactul asupra mediului, 2 iulie 2013

  Ordinul 135/ 2010 prevede ca:
  ART 5
  (1) Evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi efectuata dupa ce lucrarile de investitie au fost demarate sau proiectele au fost realizate.
  (3) In situatia in care o investitie se realizeaza etapizat sau se amplaseaza pe terenuri aflate in raza teritoriala a mai multor unitati administrativ-teritoriale invecinate, evaluarea impactului asupra mediului se realizeaza pentru intreaga investitie.

  Luind in considerare toate aspectele prezentate anterior, in opinia noastra cele 3 rapoarte privind impactul asupra mediului pentru comunele Pungesti (Silistea), Gagesti (Popeni), Bacesti (Paltinis), depuse de Halcrow Romania SRL, la APM Vaslui pentru obtinerea acordului de mediu nu se incadreaza in prevederile legale.

  In consecinta, va rugam sa analizati cu profesionalism si buna credinta observatiile noastre si sa nu emiteti acordurile de mediu.

 • Apocalipsa dupa Chevron

   http://www.formula-as.ro/2013/1076/societate-37/apocalipsa-dupa-chevron-16608
  Un reportaj realizat de Dia Radu pentru Formula As in care sunt intervievati si  membrii GISCB

 

Comentarii

 • Ursu Romeo Iasi jud. Iasi
  2013-07-06 06:22

  Consider ca exploatarea gazelor dee sist in zona Birlad cit si in restul Romaniei este total ilegala si nejustificata finanaciar.
  Este ilegala pentru ca cesionarea terenurilor pe care se vor efectua exploatarile a fost facuta de catre guvernul Romaniei care are o funtionalitate ciclica si nu de catre populatia proprietara pe acele terenuri care a locut , locueste si va locui (daca va avea unde ), zeci sau sute de ani.
  Financiar populatia Romaniei nu are nimic de cistigat ,din contra de pierdut:
  -inbolnavirea populatiei
  -teren infestat cu deseuri cancerigene
  -aparitia seismelor
  -contaminarea apei din pinza freatica
  -consumul enorm de apa potabila

  Romini luati atitudine.