Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Barlad , protestul din 1 septembrie 2013

Regiunea Bârlad » Actiuni organizate la Barlad » Barlad , protestul din 1 septembrie 2013

Extras din mesajele la miting : Dr. Geolog GABRIEL SAVA

Stimaţi concetăţeni,

Ne aflăm în faţa unui situaţii fără precedent al comunităţii noastre. Iminenta explorare a gazelor din şist în cele patru localităţi din judeţul nostru ne obligă să intesificăm acţiunile noastre pentru a atrage atenţia TUTUROR FACTURILOR DE DECIZIE RESPONSABILI să se mai gândească încă odată înainte de a deschide cutia Pandorei.

Un demers iraţional făcut doar în scopuri meschine va conduce la efecte greu de cuantificat şi mai ales greu de atenuat ulterior.

Aşa cum am mai spus-o, nu exploatarea în sine a gazelor din şist este problema noastră ci metoda prin care această exploatare se doreşte a fi făcută. Metoda fracturării hidraulice utilizează un volum foarte mare de apă, circa 60000 de m3 la o sondă. Multiplicaţi această cifră cu numărul impresionant de sonde care vor fi puse în condiţiile descoperirii gazelor de şist şi vă daţi seama ce cantitate uriaşă de apă va fi folosită. Apa reprezintă cel mai important element al vieţii, dacă ea dispare existenţa vieţii este pusă sub semnul întrebării.

Am observat în ultima perioadă cinismul unor oameni de ştiinţă preluat cu mare bucurie şi repeziciune de unii omenii politici care referindu-se la faza actuală de EXPLORARE spun că este inofensivă. Sfătuiesc pe toţi acei care susţin această stupidă afirmaţie să citească manuale de geologie de specialitate şi să informeze corect oamenii şi nu să îi dezinformeze aşa cum doresc ei.

Noi nu ne opunem doar exploatării gazelor din şist ci şi explorării acestora aşa cum afirma un om politic pentru că această faza de explorare este cu mici deosebiri o fază de exploatare propriu-zisă la nivelul unei sonde!

Pentru toţi cei care ne intoxică cu minciuni le spun…..Vă rugăm să ne scuzaţi că nu suntem aşa de proşti precum vreţi sa ne luaţi!   

Faza de explorare în care s-a ajuns în acest moment se aseamănă foarte mult cu faza de exploatare deosebirea constând în faptul că nu se vor face foraje orizontale iar fracturarea va avea loc doar pentru forajul vertical pentru a verifica în detaliu, CANTITATEA, CALITATEA ŞI INDICATORII TEHNICO – ECONOMICI A GAZELOR DE ŞIST. Cu alte cuvinte are loc o fracturare hidraulică la scară redusă! Altă metodă de a verifica toate acestea nu există încă!

Ultima locaţie în care se doreşte explorarea gazelor din şist este localitatea Puieşti. Sonda de explorare se află în imediata apropiere a Acumulării Cuibul Vulturilor care asigură mai bine de 60% din necesarul de apă a oraşului Bârlad.

Vă întreb, în cazul în care are loc un accident, de orice natură, la această sondă, vă asumaţi riscul de a bea o apă contaminată cu substanţe chimice cu nume greu de pronunţat?

Marele nostru domnitor Ştefan cel Mare otrăvea apa şi pământul pentru a scăpa de invadatori…acum …CULMEA CINISMULUI unii aşa zis români îi ajută pe străini să ne otrăvească apa şi pământul pentru a scăpa de NOI!

Oare nu putem să trezim în conştiinţa noastră un Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş sau un Alexandru Ioan Cuza?

Depinde de noi toţi, în special de voi, să facem tot ce ne stă în putinţă ca apa, pământul şi aerul pe care îl respirăm să rămână acelaşi!

Uitati-vă în jurul dvs acum…ceea ce astăzi vedeţi verde este posibil ca în cazul în care exploatările vor începe, să devină amintire….viaţa noastră nu va mai fi deloc măcar aşa cum este acum. Apa potabilă, pământul roditor şi aerul curat vor deveni pentru totdeauna doar o amintire!   

Vă întreb... Vă asumaţi aceste riscuri la adresa mediului şi a sănătăţii voastre?

În VOI, toţi cei care vă aflaţi acum, aici, stă forţa capabilă să oprească pericolele care pot să afecteze comunitatea noastră.

Poporul român, din păcate, s-a născut şi a crescut cu mitul Mioriţei a acelui destin impus şi implacabil în care nu avea altceva de făcut decât să se resemneze. A sosit momentul în care trebuie să avem grijă de destinul nostru şi a copiilor, copiilor noştri. Bârlădeni TREZITI-VĂ!   

Astăzi facem un nou apel asupra pericolului în care se află comunitatea noastră, în condiţiile explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

VIAŢA NU ARE CULOARE şi reprezintă dreptul fiecărui născut pe acest Pământ să o trăiască într-un mediu curat şi nepoluat.

Oare nu putem aştepta încă câţiva ani până când se va pune la punct o metodă de extragere a gazelor din şist mai puţin poluantă şi prietenoasă cu mediul? Oare de ce există atâta grabă să exploatăm această resursă care este şi va rămâne acolo în tot acest timp?

Dragi bârlădeni aţi dat dovadă de fiecare dată de un extraordinar spirit civic. Declar cu mândrie Bârladul capitala României în ceea ce priveşte spiritul civic! Bravo Bârlad, bravo bârlădeni!

Uitându-mă la voi cei prezenţi aici mă simt MÂNDRU CĂ SUNT BÂRLADEAN şi că sunt ACUM, AICI, alături de VOI, cei care scrieţi istoria acestui loc în care v-aţi născut şi trăiţi.

De unitatea şi conştiinţa civică a noastră va depinde succesul demersului nostru împotriva ameninţărilor date de explorarea şi exploatarea gazelor din şist prin metoda fracturării hidraulice cu volum mare de apă.

Aşa să ne ajute DUMNEZEU!

 

Film preluat de la Asociatia Vira

 

 

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro

sursa - adevarul.ro
  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii