Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Fluidul de fracturare poate migra in acvifere, declara un cercetator

Ştiri » Fluidul de fracturare poate migra in acvifere, declara un cercetator

2014-04-08 11:34


Un articol despre studiul lui Tom Myers publicat in revista online Groundwater care apartine de celebra editura Wiley, Tom Myers e cercetator la Reno, Nevada.  Acest articol al hidrogeologului Tom Myers este legat de cel din Proceedings of the National Academy of Science deoarece arata caile prin care fluidele de fracturare se pot infiltra si ajunge la suprafata, ca procesul este accelerat de insusi procesul de fracturare si ca durata se poate reduce la mai putin de 10 ani (3-4 ani). Studiul lui Myers se poate gasi la aceasta adresa http://catskillcitizens.org/learnmore/Fracking-Aquifers.pdf  si atasat la acest articol.

http://www.bloomberg.com/news/2012-05-03/fracking-fluids-may-migrate-to-aquifers-researcher-says.html

de Jim Efstathiou Jr. 03 mai 2012

Fluidul de foraj tratat chimic poate migra prin rocă și pune în pericol sursele de apă, a declarat un hidrolog a cărui cercetare pune sub semnul întrebării siguranța  fracturarii hidraulice pentru gaze naturale.

Fluidele pot migra mai repede decat s-a crezut anterior, a declarat ieri Tom Myers, un cercetator de la Reno, Nevada. Studiul său, publicat în revista on-line Ground  pe 17 aprilie, spune ca fluidele pot ajunge la straturile acvifere de mică adâncime cu apă potabilă în mai putin de trei ani.


"In cazul in care chimicalele care contamineaza ajung la fracturi naturale sub presiune, fluxul ascendent are potențialul de a fi mult marit," a spus Myers, un consultant independent care a lucrat pentru grupuri de conservare și autoritati."Pot migra în sus în cazul în care există o cale. și dacă nu este complet impermeabil, există întotdeauna o cale. Este doar o chestiune de cât timp este nevoie."

 

Siguranța  alimentarii cu apă este o preocupare importanta a criticilor fracturarii hidraulice, o tehnica de foraj în care apa impreuna cu produse chimice și nisip sunt pompate adânc in pamant pentru a elibera gaze naturale inchise in sisturi. Agentia de Protectia a Mediului din SUA investigheaza posibilele impacturi asupra apei ale fracking-ului, metoda de extractie care a sporit livrările de gaz și a adus cele mai mici prețuri din ultimul deceniu.


Fotograf : Julia Schmalz / Bloomberg

Agenția de Protecție a Mediului din SUA  investigheaza sondele de fracking pentru eventualele impacturi asupra apei.

Companiile de gaz spun că nu a existat nici un caz documentat de fluide de fracturare care au ajuns in apa potabilă.


Comandat de ecologisti
 

Oficialii din industria de gaze s-au grăbit să sublinieze că studiul a fost comandat de Catskill Mountainkeeper, un grup de mediu din Youngsville, New York, care se opune fracking-ului, și de Fundația Park din Ithaca, care oferă granturi de cercetare. Modelele generate pe calculator, folosite de Myers, conțin erori care duc la acea crestere brusca din rezultatele sale, considera Terry Engelder, profesor de geologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania în University Park.


"Acest lucru este considerat stabilit de stiinta," Simon Lomax, director de cercetare la „Energie în adâncime” (un grup industrial cu sediul la Washington), a declarat într-un interviu. "Există mii de metri de rocă între formațiunile adânci de șist și acvifere de mică adâncime, și este exact acea barieră care pastreaza aceste fluide la mile departare de sursele de apă potabilă de mică adâncime."

Catskill Mountainkeeper a comandat studiul, dupa ce in 2009 in New York, autoritățile de reglementare au gasit ca lichidul de fracturare nu ar putea migra în apa potabilă, a declarat Ramsay Adams, director executiv al grupului de mediu. Departamentul de Conservare a Mediului din Statul New York elaboreaza norme de reglementare pentru fracturarea hidraulică și până acum nu a permis aceasta tehnica de foraj.

 


Apa din New York

Studiul Myers sustine pozitia grupului care considera ca fracturarea hidraulica nu este sigura pentru statul New York, unde se gasesc acvifere nefiltrate care furnizează apa pentru orasele New York  și Syracuse.

"Stim mai puține despre ceea ce este sub pământ decât știm despre ce este în partea de jos din cele mai adânci oceane”, a declarat Adams într-un interviu." Acea declarație cum ca există acest zid impermeabil, care va păstra aceste substanțe chimice acolo, este falsă și schimbă totul ."

Pe de alta parte in New York, autoritățile de reglementare cerceteaza studiul Myers, si au ajuns la concluzia că "nici un impact negativ semnificativ asupra resurselor de apă este probabil să apară ca urmare a migrației subterane verticale a fluidelor de fracturare," Emily DeSantis, o purtatoare de cuvant a departamentului, a declarat într-un e-mail. "Salinitatea ridicata a apei originare în sistul Marcellus și in alte șisturi Devoniene constituie, de asemenea, dovezi ca fluidul a fost prins în pori pentru sute de milioane de ani, ceea ce înseamnă că nu există nici un mecanism pentru mișcarea fluidelor între formațiuni."


 

Modele pe calculator

Myers a folosit modele pe calculator pentru a prezice modul în care fluidul de fracturare  va reacționa în Marcellus Shale după ce este folosit pentru a sparge piatra si a elibera gazele capturate acolo. El a descoperit ca un proces în care apa migrează prin faliile naturale in  zeci de mii de ani, poate fi accelerat prin fracking.

Formatiunea Marcellus, care se întinde de la New York la Tennessee, poate deține suficient gaz pentru a furniza în SUA timp de trei ani. Peste 4.000 de sonde pentru fracking au fost forate în Pennsylvania din 2009.

Engelder a spus ca Myers a folosit un număr "nerealist de mare" pentru permeabilitatea rocii de deasupra stratului de șist care conține gaz. Aceasta a produs rezultate care exagerat foarte mult timpul cat ar putea dura ca fluidul sa migreze din zona fracturarii.

Myers a presupus, de asemenea, că presiunile create de fracking vor conduce fluidele afara din roca pastratoare de gaz purtător când, de fapt,  vor face exact opusul, a spus Engelder.

"În opinia mea problema este clara, anume că nu se poate întâmpla pe o scară de timp care este semnificativa pentru omenire", a declarat Engelder într-un interviu.

Probabilitate mica

Un raport de anul trecut, de la un grup de lucru numit de către Secretarul american pentru Energie, Steven Chu, a constatat ca in timp ce fracking-ul prezintă riscuri de mediu, "probabilitatea ca fluide de fracturare corect injectate sa ajunga la apa potabilă prin fracturi este mica."

Un studiu realizat anul trecut de către consultanți ICF International ( ICFI ) pentru New York a descoperit ca straturi de gresie între formațiunile de șist și acvifere asigura că fracking-ul în New York nu reprezintă un " risc previzibil" pentru apa potabila.

Myers a spus ca firmele de foraj ar trebui sa vada hartile cu fisuri din zonele de fracking si sa foloseasca puturi monitorizate pentru a urmari hidrologia inainte a fracking-ul sa inceapa.
"Sugerez că, peste o perioadă de timp intre 50 si 100 de ani, am putea crea o mulțime de locuri în care acest lichid de fracturare sa iasa  afara", a spus Myers.

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii