Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Proclamatia de la Bacesti- 27 aprilie 2014

Ştiri » Proclamatia de la Bacesti- 27 aprilie 2014

2014-05-21 00:12

Noi, locuitori ai comunei Bacesti impreuna cu locuitori din comunele nemtene Bozieni si Oniceni,  precum si din alte comune invecinate Dumesti, Pungesti, Todiresti, Rafaila, Garceni, Tansa-Iasi, Lipova si Plopana - Bacau, susţinuţi de locuitori din orasele Negresti, Vaslui, Barlad, Husi, dar si din alte judeţe ale tarii solicitam suspendarea activitatii firmei Chevron si a sondelor de explorare a sisturilor din judetul Vaslui, precum si interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in volum mare pentru extractia de hidrocarburi neconventionale pe teritoriul Romaniei.

In acest scop, protestăm din nou, în cadrul unui marş de protest, organizat pe traseul de 9 km de la Cuci la Paltinis prin Bacesti, în data de 27 aprilie 2014. 

    Demersul nostru este sustinut de primarii comunelor Bozieni si Oniceni, care au deja actiuni concrete de lupta impotriva fracturarii hidraulice, dar nu si de primarii comunelor Bacesti sau Pungesti care au interese directe sau indirecte in afacere. Mecanismul prin care primarii sunt "santajati" de administratia judeteana si centrala este cel al taierii fondurilor sau al dezvaluirilor despre trecutul acelor primari. Se stie ca in politica sunt invitati in special oameni santajabili. Cu acest prejudiciu, cel al lipsei liderilor comunitatilor, lupta impotriva fracturii incepe deja  "fracturata".

Motivele care ne-au determinat să protestăm sunt următoarele:

1) In judetul Vaslui compania Chevron a primit acord de mediu pentru amplasari de sonde de explorare  in patru localitati (Bacesti, Gagesti, Puiesti si Pungesti), desi nu s-a realizat niciun studiu de impact asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor, asa cum era cerut de lege.

2) Seminariile de informare pe care compania Chevron era obligata prin lege sa le organizeze pentru a informa populatia s-au desfasurat cu usile inchise, foarte putine persoane avand acces la aceste seminarii. In particular,  seminarul organizat la Bacesti nu a fost postat pe internet sau prezentat publicului larg, desi majoritatea localnicilor care doreau sa participe au fost tinuti afara in timpul seminarului, folosindu-se ca pretext dimensiunea redusa a salii.

3) Desi inca din februarie 2012 compania Chevron a declarat ca vor da publicitatii substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica, nici pana astazi nu au facut-o. Acest lucru ne pune in imposibilitatea de a testa apa inainte de inceperea forarilor, nestiind pentru ce compusi sa o testam. In plus, contractul dintre compania Chevron si Statul Roman privind perimetrul EV2 Barlad pentru explorarea-exploatarea-dezvoltarea gazelor de sist (acoperind 6 350 km2) este in intregime secretizat, desi legea romana permite clasificarea unor contracte doar partial.

4) Partidul aflat la guvernare (USL) a castigat alegerile in 2012 prin promisiuni electorale de impunere a unui moratoriu impotriva extractiei de gaze de sist. Imediat dupa alegeri, si-au schimbat pozitia la 180 de grade, castigand astfel alegerile prin frauda.

5) Suntem ingrijorati pentru viitorul si sanatatea noastra si a copiilor nostri intrucat articole stiintifice publicate in jurnale de specialitate arata ca fracturarea hidraulica are un efect foarte nociv asupra mediului, numeroase state interzicand aceasta tehnologie. Un studiu publicat de Academia de Stiinte din SUA (cel mai inalt for stiintific din SUA) arata ca  apa sarata din sisturile Marcellus migreaza in apa dulce subterana de mica adancime, ceea ce sugereaza faptul ca lichidul de fracturare (impreuna cu substante radioactive existente in sol la adancime) pot ajunge in apa subterana de mica adancime, poluand astfel toate sursele de apa de baut ale localnicilor. Un alt studiu a gasit o corelatie intre nasterile unor copii cu malformatii si apropierea mamelor de sonde in zona rurala din Colorado, ceea ce arata ca fracturarea hidraulica afecteaza indeosebi pe cei mai vulnerabili dintre noi, nou nascutii.

6) Consideram ca extractia gazelor de sist nu este o necesitate economica pentru Romania in acest moment, Romania fiind pe locul trei in Europa la independenta energetica si producand mai multe gaze decat consuma, conform statisticilor eurostat.

7) State precum Vermont, New York, Massachusets, Franta, Bulgaria, unele landuri din Germania au interzis aceasta tehnologie a fracturarii hidraulice din cauza periculozitatii si a lipsei unei legislatii de reglementare a acestei activitati. Nici in Romania nu exista lege care sa reglementeze fracturarea hidraulica sau extractia gazelor de sist.

8) In Pungesti, judetul Vaslui, sonda Chevron a fost instalata fara acordul populatiei locale, care nu a fost consultata si care s-a opus in nenumarate randuri. In urma acestor proteste pungestenii au primit numeroase amenzi, fiind cercetati penal. Prin intermediul jandarmilor compania Chevron a instituit o ‘stare de necesitate’ in comuna, realizand exact opusul a ce se prezinta in pliantele Chevron: ‘bun vecin’.

9) In judetul Vaslui activitatea principala din zonele rurale este agricultura. Fracturarea hidraulica va duce la scoaterea din circuitul agricol a nenumarate hectare si va afecta locurile de munca din ramurile agricole: apicultura, piscicultura, viticultura etc. La sondele Chevron pot lucra doar lucratori specializati, care nu se gasesc in judetul nostru.

10) Intr-o zona seismica precum judetul Vaslui, cutremurele ar putea duce la fisurarea camasuirilor puturilor de gaz cu o rata si mai ridicata decat cea de 10% in 6 ani, precum s-a intamplat in Pennsylvania. Institutul Geologic al Romaniei nu a emis niciun studiu asupra implicatiilor fracturarii hidraulice in aceasta zona.

11) Mai multe comune din judetul Vaslui au emis hotarari de consilii locale care interzic fracturarea hidraulica in perimetrul comunei, insa Prefectura a atacat aceste hotarari in instanta, pretinzand ca extractia gazelor de sist ar fi in interesul national, care nu apare definit in nicio lege.

Suntem asadar consternati de faptul ca intr-o Romanie care se pretinde democratica,  vointa populatiei nu conteaza si interesul unei companii este mai presus decat interesul cetatenilor si chiar si decat interesul national (Romania nu primeste decat o redeventa in bani de 3% in urma acestor extractii de gaze, Chevron devenind proprietara gazelor extrase si putand sa le exporte daca doreste). Compania Chevron a apelat si in Romania la aceeasi practica de a forma o sucursala care nu va putea fi obligata sa plateasca daune ulterior, in cazul unui accident de mediu, vasluienii fiind pusi exact in situatia localnicilor din Ecuador. In plus, compania Chevron va folosi foarte multa apa pentru extractia gazelor de sist, pe care o va contamina iremediabil.

Suntem constienti ca se încearcă o manipulare în masă, printr-o prezentare a situaţiei care să ne facă să credem că vom fi scutiţi de această fracturare hidraulică bazată pe utilizarea de substanţe chimice şi radioactive. In acest sens, acordurile de mediu acordate pentru instalarea sondelor nu contin cuvintele ‘gaze de sist’ sau ‘fracturare hidraulica’. Precizăm că nu ne vom lăsa înşelaţi de aparenţe, mai ales că, la întâlnirea cu reprezentantul Chevron, dl Thomas Holst, din 6 februarie 2013, acesta ne-a comunicat că „la explorarea gazelor de şist vom folosi fracturarea hidraulică”  cu substanţe toxice. Totodata, acordul petrolier privind perimetrele din Dobrogea, partial desecretizat, arata ca este acordata licenta pentru exploare-exploatare-dezvoltare. Ultima faza a explorarii, conform acestui acord, este  exploatarea experimentala, la care se foloseste fracturarea hidraulica.

 Compania Chevron are o reputatie extrem de proasta pe plan international in privinta relatiilor cu comunitatile locale si a grijii fata de mediu si fata de sanatatea oamenilor. Iata cateva cazuri:
a)   În Kazahstan, după 20 de ani de exploatări petroliere, populaţia din zona sondelor în  mare parte suferă de boli cronice ca urmare a poluării, fiind înregistrate numeroase decese. Pentru aceste fapte compania a fost amendată cu 7 milioane de dolari.

b)   În data de 7 noiembrie 2011, în Brazilia, Chevron a fost dată în judecată din cauza unor scurgeri de petrol de pe platforma Frade, în largul coastelor oraşului Rio de Janeiro. Pentru poluarea produsă, firma Chevron a fost amendată cu 10,9 miliarde de dolari.

c)   Pe data de 16 ianuarie 2012, în Nigeria, a explodat o sondă de gaz a companiei Chevron care a produs un incendiu ce a durat 46 de zile, neputând fi stins decât prin arderea în totalitate a rezervei de gaz şi care a produs o poluare importantă ce a afectat sănătatea populaţiei şi mediul. Compania a fost amendată cu 3 milioane de dolari. 

    Marsul nostru reprezinta si ralierea la declaratia comuna SUA-Argentina-Nigeria-Romania cu ocazia zilei internationale anti-Chevron de pe 21 Mai.

    Respingem practicile abuzive si iresponsabile ale corporatiei Chevron in intreaga lume, care iata cat de mult se aplica deja si in tara  noastra sau care se pot aplica datorita lipsei de responsabilitate a autoritatilor noastre. 

In mod special, respingem:

- incalcarea dreptului oamenilor la auto-determinare prin impunerea explorarii si exploatarii depozitelor de petrol si gaze neconventionale prin folosirea metodei fracturarii hidraulice;

-  folosirea fortelor armate pe post de divizie de securitate proprie a companiei prin utilizarea violentei impotriva cetatenilor;

 - abuzul puterii sale economice si politice pentru a reduce la tacere vocile celor care solicita atragerea raspunderii companiei sau cele care avertizeaza despre riscuri; in acest sens, la Bacesti relevam practicile primarului de a oferi cadouri de Craciun copiilor, bani de bautura la barul din centru pentru a crea in mod artificial suporteri.

    Noi, comunitatile si grupurile civice din judetul Vaslui, nu vom tolera infiltrarea Chevron ca un stat in stat si coruperea politicienilor si administratiilor. Sistemul corporatist nu a adus si nu va aduce niciodata prosperitate romanilor. Intotdeauna efortul propriu angrenat pe plan local a facut-o. Sistemul corporatist aduce falimentul economic si moral peste tot in societatea actuala.

 Sustinem solutia noii Constitutii a Cetatenilor propusa de domnul Cojocaru, care va insanatosi viata economica, politica si sociala a Romaniei.

" rel="nofollow" target="_blank">

Solicitam asadar Guvernului sa suspende activitatea firmei Chevron, sa anuleze licentele date pentru extractia hidrocarburilor neconventionale si sa interzica fracturarea hidraulica prin lege in Romania.

Solicitam de asemeni realizarea unor studii de impact  de catre Institutii de Stat abilitate (Ministerul Mediului, Institutul Geologic, Ministerul Sanatatii), inaintea acordarii altor licente pentru  activitati de extractie a hidrocarburilor neconventionale in Romania.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 

27 aprilie 2014,

Bacesti.

 

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii