Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Proiecția filmului pro-fracturare Truthland declanseaza fluieraturi din partea publicului

Filme documentare » "Truthland- Tinutul adevarului"- adevar sau manipulare? » Proiecția filmului pro-fracturare Truthland declanseaza fluieraturi din partea publicului

de Daniel Robison

http://innovationtrail.org/post/screening-pro-fracking-truthland-turns-hostile

Un sondaj recent realizat de Universitatea Quinnipiac arată că locuitorii din New York sunt împărțiți egal în parerile pro si contra in ceea ce priveste chestiunea fracturării hidraulice. Expertiza vine prost pentru noul efort al departamentelor de relații publice pro-fracturare în comunitățile din nordul statului.

Săptămâna trecută, Buffalo a fost scena unei proiecții a filmului Truthland- un film finanțat de Asociația Independentă a Petrolului din America și promovat de firma de relații publice a industriei de gaz, Energy in Depth.

Evenimentul, care a fost însoțit de o discuție incinssă post-proiecție, a scos în evidență cât de radical polarizant poate fi subiectul pentru public.

 

„O simplă mamă din Pennsylvania”

 

Înainte de stingerea luminii, mulțimii prezente la premiera din New York a „Truthland” i s-a spus să facă liniște și să fie politicoasă. Orice fluierătură sau izbucnire aveau să garanteze evacuarea.

Avertismentul n-a reușit să-i oprească pe mulți din mulțime să râdă la scene care nu erau menite să fie amuzante.

Prezența a 3 ofițeri de poliție în veste antiglonț care se plimbau pe margine a mai înăbușit în cele din urmă ceva chicoteli și dezacorduri, permițând filmului să fie difuzat aproape neîntrerupt.

Naratorul și actorul principal al „Truthland” este proprietara unei ferme de lactate din Pennsylvania, Shelly DePue, care spune audienței că are o sondă de fracturare hidraulică pe proprietatea ei din districtul Susquehanna. În timp ce sonda de gaz este deja prezentă la ferma ei, DePue își exprimă dorința de a merge prin țară pentru a întreba experții despre siguranța fracturării și dacă familia ei se află în pericol.

„Dacă adevăratele răspunsuri aveau să fie alarmante, atunci asta e! Măcar aveam să știm ce înfruntăm”, precizează DePue într-un cadru video idilic cu dealuri care curg lin și iazuri liniștite la ferma sa de lactate.

Publicul nu vede nici o clipă sonda de gaz a lui DePue. „Truthland” se prezintă ca un documentar. Însă, unele scene sunt regizate, iar altele simulează evenimente pe care narațiunea lui DePue le portretizează ca fiind realitate pură.

DePue insinuează că filmul a demarat ca un proiect personal, care a pornit dintr-o discuție în familie ivită în timp ce priveau filmul anti-fracturare „Gasland” în sufrageria proprie. "Truthland" începe cu o scenă care dramatizează în esență acest eveniment. Dar DePue a spus recent unei mulțimi din Southpoint, Pennsylvania, că Asociația Proprietarilor de Terenuri din America a contactat-o, căutând pe cineva care să „fie protagonistul” din film.

În cea mai mare parte din film, DePue își conduce mașia Chevrolet prin țară, intervievând savanți și funcționari- cu un carnet cu arc în mână- pentru a afla odată pentru totdeauna „adevărul” despre fracturare.

Această căutare a „adevărului” pornește din sistemul de valori al familiei sale, mărturisește ea audienței. „Nu sunt inginer, om de știință sau sondor de gaz. Sunt doar o mamă din Pennsylvania”, spune DePue, pe un ton popular. Adaugă apoi: „Care este adevărul? Adevărul adevărat? Așa am ajuns să facem acest mic film.”

Publicului nu i se dezvăluie originile filmului sau sursele de finanțare decât abia în numele de la final. Unul dintre ultimele titluri arată că "Truthland"  a fost finanțat de „companii de gaz natural”.

Combaterea “Gasland”

Filmul "Gasland", nominalizat la premiile Academiei Americane de Film, prezenta oameni care locuiau în zone afectate de fracturarea care le aprindea apa de la robinet.

În cea mai mare parte a sa, "Truthland" încearcă să combată afirmația că robinetele în flăcări ar fi rezultatul forării de gaz natural sau că apa de băut ar fi compromisă de această practică.

"Gasland spune că, contaminarea apei a fost o problemă majoră. Experții spun că nu. Eu știu pe cine să cred!”, exclamă DePue.

DePue este pezentată ca fiind un personaj obiectiv și nepărtinitor. Dar pe măsură ce filmul progresează, narațiunea ei regizată reprezintă un punct de vedere pro-fracturare.

Filmul face de asemenea multiple încercări de a discredita realizatorul din spatele "Gasland", Josh Fox.

„Atât de multe lucruri din Gasland sunt doar pe jumătate adevărate, prezentate parțial sau pur și simplu false. Iar felul în care [Fox] a spus povestea l-a făcut să pară de încredere. Începusem să mă gândesc la motivele lui Josh Fox,” spune DePue. „M-a făcut să mă îndoiesc de adevărul întregului film.”

O discuție tensionată

După proiecția "Truthland"  din Buffalo, pe scenă s-a adunat un grup de reprezentanți ai industriei de gaz pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, care a luat rapid o turnură ostilă.

Mulți oameni din mulțime s-au prezentat ca fiind anti-fracturare. Evenimentul s-a transformat într-o serie de partide de strigături.

La un moment dat, poliția a fost solicitată să restabilească ordinea. Un polițist a avertizat că va închide evenimentul dacă nu se revine la un comportament civilizat.

John Holko, membru al grupului, proprietar al companiei petroliere și de gaz Lenape Resources, a încercat să dezamorseze situația. "Truthland" nu este un film perfect, a afirmat el. În schimb, este un portret simplificat al unei probleme complexe.

„Uneori, trebuie să o aduci la un nivel pe care oamenii să-l înțeleagă. Ceea ce avem este un film care a fost proiectat să aibă același tact pe care 'Gasland' l-a obținut pe altă cale”, a spus Holko.

Însă publicul și-a exprimat îngrijorarea că "Truthland" ar putea părea independent spectatorilor care nu știu despre sursele de finanțare.

După discuții cu grupul, Holko a precizat că industria de gaz s-a simțit constrânsă să riposteze după ce „Gasland” și regizorul Josh Fox au identificat îngrijorări legate de tehnologie. Holko a amenințat recent că va da în judecată localități din New York care au adoptat hotărâri de interdicție față de hidrofracturarea de mare volum pe orizontală.

Chiar și cu ofensiva departamentelor de relații cu publicul a industriei de gaz, care include multiple proiecții "Truthland" în nord-est, dezbaterea asupra fracturării în statul New York este departe de a se încheia, a spus Holko.

Filmul lui Shelly înfățișează o fată din popor care pleacă să cerceteze. Le arată oamenilor că sunt două perspective: cea a lui Shelly și cea a lui Josh”, a precizat Holko. „Ce spune asta publicului? Puteți să aveți propria voastră perspectivă. Mergeți și luați-vă singuri răspunsurile.”

DePue a venit la proiecția din Bufallo dar a plecat fără să vorbească cu mulțimea sau cu media, citând o nevoie urgentă de a se întoarce la ferma ei din Pennsylvania. DePue nu a răspuns numeroaselor cereri de a comenta.

Membrii grupului au menționat că ferma lui DePue etalează acum 4 sonde de fracturare hidraulică pe proprietatea sa. Rapoartele Departamentului pentru Protecția Mediului din Pennsylvania asupra sondelor lui DePue, inclusiv contravențiile, sunt detaliate online.

Între timp, regizorul "Gasland", Josh Fox, produce o continuare pentru HBO. Pentru a construi o punte peste decalajul dintre acese filme de lung metraj, Fox a lansat unul mai scurt, "The Sky is Pink "(„Cerul este roz”).


Traducerea de Alina Vizitiu
 

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii