Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Ziua mondiala anti Chevron -21 mai

Ştiri » Ziua mondiala anti Chevron -21 mai

2014-05-18 23:26

 

Noi locuitorii din Vaslui ne raliem la declaratia comuna SUA-Argentina-Nigeria-Romania cu ocazia zilei internationale anti-Chevron de pe 21 Mai.

http://www.antichevron.com

Motivele care ne-au determinat să protestăm impotriva companiei Chevron sunt următoarele:

1) In judetul Vaslui compania Chevron a primit acord de mediu pentru amplasari de sonde de explorare  in patru localitati (Bacesti, Gagesti, Puiesti si Pungesti), desi nu s-a realizat niciun studiu de impact asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor, asa cum era cerut de lege.

2) Seminariile de informare pe care compania Chevron era obligata prin lege sa le organizeze pentru a informa populatia s-au desfasurat cu usile inchise, foarte putine persoane avand acces la aceste seminarii. In particular,  seminarul organizat la Bacesti nu a fost postat pe internet sau prezentat publicului larg, desi majoritatea localnicilor care doreau sa participe au fost tinuti afara in timpul seminarului, folosindu-se ca pretext dimensiunea redusa a salii.

3) Desi inca din februarie 2012 compania Chevron a declarat ca vor da publicitatii substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica, nici pana astazi nu au facut-o. Acest lucru ne pune in imposibilitatea de a testa apa inainte de inceperea forarilor, nestiind pentru ce compusi sa o testam. In plus, contractul dintre compania Chevron si Statul Roman privind perimetrul EV2 Barlad pentru explorarea-exploatarea-dezvoltarea gazelor de sist (acoperind 6 350 km2) este in intregime secretizat, desi legea romana permite clasificarea unor contracte doar partial.

Suntem asadar consternati de faptul ca intr-o Romanie care se pretinde democratica,  vointa populatiei nu conteaza si interesul unei companii este mai presus decat interesul cetatenilor si chiar si decat interesul national (Romania nu primeste decat o redeventa in bani de 3% in urma acestor extractii de gaze, Chevron devenind proprietara gazelor extrase si putand sa le exporte daca doreste). Compania Chevron a apelat si in Romania la aceeasi practica de a forma o sucursala care nu va putea fi obligata sa plateasca daune ulterior, in cazul unui accident de mediu, vasluienii fiind pusi exact in situatia localnicilor din Ecuador. In plus, compania Chevron va folosi foarte multa apa pentru extractia gazelor de sist, pe care o va contamina iremediabil.

Suntem constienti ca se încearcă o manipulare în masă, printr-o prezentare a situaţiei care să ne facă să credem că vom fi scutiţi de această fracturare hidraulică bazată pe utilizarea de substanţe chimice şi radioactive. In acest sens, acordurile de mediu acordate pentru instalarea sondelor nu contin cuvintele ‘gaze de sist’ sau ‘fracturare hidraulica’. Precizăm că nu ne vom lăsa înşelaţi de aparenţe, mai ales că, la întâlnirea cu reprezentantul Chevron, dl Thomas Holst, din 6 februarie 2013, acesta ne-a comunicat că „la explorarea gazelor de şist vom folosi fracturarea hidraulică”  cu substanţe toxice.

http://www.b-o.ro/Evenimente-1249-Integral_-_Seminarul_Explorarea_si_dezvoltarea_gazelor_naturale_din_argile_organizat_de_Chevron_Romania_in_colaborare_cu_Consiliul_Judetean_Vaslui__Au_sustinut_prezentari_Thomas_Holst_-_presedinte_Chevron_Romania_Jim.html

Totodata, acordul petrolier privind perimetrele din Dobrogea, partial desecretizat, arata ca este acordata licenta pentru exploare-exploatare-dezvoltare. Ultima faza a explorarii, conform acestui acord, este  exploatarea experimentala, la care se foloseste fracturarea hidraulica.

 Compania Chevron are o reputatie extrem de proasta pe plan international in privinta relatiilor cu comunitatile locale si a grijii fata de mediu si fata de sanatatea oamenilor. Iata cateva cazuri:


a)   În Kazahstan, după 20 de ani de exploatări petroliere, populaţia din zona sondelor în  mare parte suferă de boli cronice ca urmare a poluării, fiind înregistrate numeroase decese. Pentru aceste fapte compania a fost amendată cu 7 milioane de dolari.

b)   În data de 7 noiembrie 2011, în Brazilia, Chevron a fost dată în judecată din cauza unor scurgeri de petrol de pe platforma Frade, în largul coastelor oraşului Rio de Janeiro. Pentru poluarea produsă, firma Chevron a fost amendată cu 10,9 miliarde de dolari.

c)   Pe data de 16 ianuarie 2012, în Nigeria, a explodat o sondă de gaz a companiei Chevron care a produs un incendiu ce a durat 46 de zile, neputând fi stins decât prin arderea în totalitate a rezervei de gaz şi care a produs o poluare importantă ce a afectat sănătatea populaţiei şi mediul. Compania a fost amendată cu 3 milioane de dolari. 

        Respingem practicile abuzive si iresponsabile ale corporatiei Chevron in intreaga lume, care iata cat de mult se aplica deja si in tara  noastra sau care se pot aplica datorita lipsei de responsabilitate a autoritatilor noastre. 

In mod special, respingem:

- incalcarea dreptului oamenilor la auto-determinare prin impunerea explorarii si exploatarii depozitelor de petrol si gaze neconventionale prin folosirea metodei fracturarii hidraulice;

-  folosirea fortelor armate pe post de divizie de securitate proprie a companiei prin utilizarea violentei impotriva cetatenilor;

 - abuzul puterii sale economice si politice pentru a reduce la tacere vocile celor care solicita atragerea raspunderii companiei sau cele care avertizeaza despre riscuri; in acest sens, la Bacesti relevam practicile primarului de a oferi cadouri de Craciun copiilor, bani de bautura la barul din centru pentru a crea in mod artificial suporteri.

    Noi, comunitatile si grupurile civice din judetul Vaslui, nu vom tolera infiltrarea Chevron ca un stat in stat si coruperea politicienilor si administratiilor. Sistemul corporatist nu a adus si nu va aduce niciodata prosperitate romanilor. Intotdeauna efortul propriu angrenat pe plan local a facut-o. Sistemul corporatist aduce falimentul economic si moral peste tot in societatea actuala.

Solicitam asadar Guvernului sa suspende activitatea firmei Chevron, sa anuleze licentele date pentru extractia hidrocarburilor neconventionale si sa interzica fracturarea hidraulica prin lege in Romania.

 

(Aceasta declaratie anti Chevron face parte din Proclamatia de la Bacesti, data la marsul si mitingul de protest impotriva extractiei gazelor de sist de pe 27 aprilie 2014)

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii