Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Studii de impact

Autoritatile din Romania, recunosc prin intermediul Ministrului Mediului ca nu exista studii de impact legate de exploatarea gazelor de sist (22 martie 2012). Iata cateva studii facute in alte tari.

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • EPA - United States Environmental Protection Agency

  Sursa : The NewYork Times  (februarie 2011)

  - publicatia afirma ca detine 30000 de pagini din raportul EPA din care puteti studia 1113 accesand link-ul urmator 

  http://www.nytimes.com/interactive/2011/02/27/us/natural-gas-documents-1.html?_r=0

  Environmental Protection Agency (EPA), agenţia de mediu din SUA, a anunţat în decembrie 2011 că fracţionarea hidraulică este vinovată de poluarea unui acvifer din statul american Wyoming, "oferind prima dovadă din 1987 încoace că substanţele chimice folosite în fracking au contaminat apele potabile", potrivit Reuters.

  Oamenii au raportat că apa din fântâni are un gust ciudat şi prezintă un miros specific. Un nou studiu este aşteptat în această privinţă în luna octombrie 2012. EPA a mai anunţat că a detectat în zona acelor sonde şi benzen, o substanţă care provoacă cancer. Presa a relatat că anumiţi locuitori din această zonă au primit apă îmbuteliată începând cu august 2010 de la EnCana, compania care exploatează zăcământul.

 • Cornell University - 7 martie 2012

  March 7, 2012
  Study suggests hydrofracking is killing farm animals, pets

  A new report has found dozens of cases of illness, death and reproductive issues in cows, horses, goats, llamas, chickens, dogs, cats, fish and other wildlife, and humans. It says these conditions could be the result of exposure to gas drilling operations.

 • Raportul US HOUSE OF REPRESENTATIVES

  Chimicale utilizate in procesul de fracturare hidraulica

   

 • Studiul de impact al Parlamentului UE , ENVI, iunie 2011

  Parlamentul UE, prin Directoratul General pentru Politici Interne a publicat în iunie 2011 studiul "Impactul extractiei gazelor de sist si a petrolului de sist asupra mediului si a sanatatii umane" (Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health).

  IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
  CONSTATĂRI PRINCIPALE
  1. Un impact inevitabil este gradul ridicat de ocupare a terenurilor necesară instalaţiilor  de foraj, spaţiilor de parcare și staţionare a camioanelor, echipamentului,  infrastructurilor de prelucrare și transport al gazului, precum și căilor de acces.
  2. Printre consecinţele posibile majore putem menţiona emisiile de poluanţi,  contaminarea pânzei freatice din cauza fluxurilor necontrolate de gaz sau de fluide datorate erupţiilor sau deversărilor, scurgerile de fluid de fracturare și evacuările          necontrolate ale apelor uzate.
  3. Fluidele de fracturare conţin substanţe periculoase, iar lichidele respinse conţin în  plus metale grele și substanţe radioactive provenite din depozite.
  4. Experienţa americană arată că accidentele sunt numeroase, ceea ce poate dăuna  mediului și sănătăţii umane. La un procent de 1-2 % din totalul permiselor de forare, s-au semnalat încălcări ale cerinţelor juridice. Multe dintre aceste accidente   se datorează manipulărilor incorecte sau echipamentelor care prezintă orificii de  scurgere.
  5. În proximitatea puţurilor de gaz, se semnalează cazuri de contaminare a apelor  subterane cu metan, care în condiţii extreme provoacă explozia unor imobile  rezidenţiale, precum și contaminări cu clorură de potasiu, care antrenează o salinizare a apei potabile.
  6. Aceste consecinţe se acumulează odată cu densitatea puţurilor care exploatează formaţiuni șistoase (până la șase platforme pe km2).

  Daţi click pe titlu pentru a consulta acest studiu în forma originală.

 • Abandoned-Well4.1.jpg

  Migratia metanului

  Fenomenul de migrare a metanului a cauzat mai multe incidente in SUA. Desi s-au luat masuri de reglementare specifice, punerea in aplicare este necontrolabila si problema ramane.

  click pe titlu pentru a citi cateva studii legate de acest fenomen .....

 • Migratia metanului -PNAS

  Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
  sursa1 : http://www.pnas.org/content/108/20/8172.full
  sursa 2 :http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100993/#__ffn_sectitle

  Extras : Studiul nostru a scos in evidenta contaminarea panzei de apa freatice utilizata ca apa de baut in cel putin trei zone din regiune [nt : Pennsylvania] si sugereaza un risc important al exploatarilor gazelor de sist in intreaga lume

   
  Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 May 17; 108(20): 8172–8176.
  Published online 2011 May 9. doi:  10.1073/pnas.1100682108
  PMCID: PMC3100993
  Environmental Sciences
  aCenter on Global Change, Nicholas School of the Environment,
  bDivision of Earth and Ocean Sciences, Nicholas School of the Environment, and
  cBiology Department, Duke University, Durham, NC 27708
  1To whom correspondence should be addressed. E-mail: jackson/at/duke.edu.
  Edited* by William H. Schlesinger, Cary Institute of Ecosystem Studies, Millbrook, NY, and approved April 14, 2011 (received for review January 13, 2011)
  Author contributions: S.G.O., A.V., and R.B.J. designed research; S.G.O. and N.R.W. performed research; A.V. contributed new reagents/analytic tools; S.G.O., A.V., N.R.W., and R.B.J. analyzed data; and S.G.O., A.V., N.R.W., and R.B.J. wrote the paper.

  (click pe titlu pentru a citi articolul original ...)

 • Emisii in aer - studii

 • Consumul de apa

 • Contaminarea surselor de apa

 • De ce este fracturarea hidraulică periculoasă pentru mediu(I) 23.05.2013

  Sursa: http://epochtimes-romania.com/news/de-ce-este-fracturarea-hidraulica-periculoasa-pentru-mediu-i---192449
  Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

  Un interviu realizat de Matei Dobrovie cu doamna geolog Georgeta Ionescu:
  Explorarea gazelor de şist a fost una dintre temele discutate la Consiliul European de la Bruxelles. Premierul Ponta a anunţat că explorarea acestora este încurajată, chiar dacă ”nu se va construi în următoarea perioadă o politică unică europeană în acest domeniu”. Ministerul Mediului a dat deja undă verde unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea. Georgeta Ionescu, geolog, jurist şi activist pentru mediu explică însă într-un amplu interviu acordat Epoch Times ce riscuri majore implică procedura de fracturare hidraulică şi de ce România nu va câştiga nimic din explorarea şi exploatarea acestor resurse.

  ”Reprezentanţii Chevron spuneau că doar 0,5 % din cantitatea de fluid reprezintă substanţe chimice. Însă faceţi şi dumneavoastră calculul la 16.000 de metri cubi care se injectează doar la o singură platformă şi veţi vedea câte tone de toxine vor rămâne în subsol căci, în medie, doar cel mult jumătate din fluid este recuperat după injectare, restul nu se poate recupera şi va rămâne în subteran”, susţine experta care avertizează că în plus vom cumpăra gazele noastre de la americani.