Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

2012, cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 5: Nigeria

Adevarul despre Chevron » 2012, cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 5: Nigeria

Sursa: http://truecostofchevron.com/20120528-chevrons-worst-year-ever-nigeria.html

INCENDIUL CHEVRON ȘI POPULAȚIA DIN KOLUAMA 1 ȘI KOLUAMA 2 DIN STATUL BAYELSA

 Voi călători aproape 10 000 de km pentru a participa la Adunarea generală anuală Chevron pentru că vreau ca directorul general al Chevron, John Watson, și Comitetul să cunoască impactul devastator al incendiului de la sursa de gaz a Chevron din statul Bayelsa. În timpul Adunarii Generale din 2011 din San Ramon, am solicitat întâlnirea liderilor Chevron cu femeile din Delta Nigerului și cu aliații lor internaționali pentru a discuta probleme de drept de mediu și impactul activităților Chevron asupra vieții oamenilor din Delta Nigerului. Până la această dată, nu au făcut acest lucru. Această cerere este cu atât mai importantă acum, având în vedere impactul celor 46 de zile de incendiu asupra populației din comunitățile Koluama 1 și Koluama 2 din statul Bayelsa.

Incidentele legate de petrol și gaz din Delta Nigerului ( Nigeria ) nu se mai termina. In dosarul acestor incidente s-a mai adaugat o noua fila în dimineața zilei de 16 ianuarie 2012, când locuitorii comunităților Koluama 1 și Koluama 2 din sudul zonei de guvernare locală Iijaw din statul Bayelsa au fost treziți de explozia putului principal de gaz 'Apoi Nord' al companiei Chevron. Lumea lor a stat în loc câteva momente atunci când comunitățile au vibrat; oamenii erau alarmați, îngroziți și speriați. Mai târziu au aflat că, din nou, industria petrolieră și-a pus amprenta distructivă.

Incendiul pe platforma Chevron în Nigeria

Chevron Nigeria rig fire

Locuitorii din Koluama sunt pescari, întrucât comunitățile lor se află, în principal, pe malul râurilor, fiind necesare mai mult de trei ore pentru a ajunge din Koluama în Yenagoa, capitala statului Bayelsa. Implicațiile acestui fapt sunt că principala ocupație a oamenilor este pescuitul; Oceanul Atlantic și râul Koluama contribuie la susținerea vieții în aceste comunități. Râul Koluama se varsă în Oceanul Atlantic. Viața din aceste comunități este dificilă; incendiul de la Chevron a înrăutățit-o. Apa a fost otrăvită; mediul a fost devastat; mijloacele de existență distruse; oamenii sunt distruși, ruinați și neajutorați.

Incidentul a afectat sănătatea și mijloacele de existență a membrilor comunității. Ca urmare a lichidului toxic ce s-a scurs de la incendiu, peștii și alte vietăți acvatice mor în număr mare în ocean. Pe lângă aceasta, nu este sănătos să se mănânce nimic din ocean sau din râul Koluama de când au fost poluate de fluidul toxic. Șeful Christian Munghanbofa-Akpele, președinte al Consiliului Șefilor din Koluama 1 a spus, neajutorat: „viețile noastre sunt acum în pericol”. Nu există nici o unitate sanitară în comunitate pentru a trata eventualii pacienți.

Chevron desfășoară activități în comunitatea Koluama din 1953, când au început cu operațiunile seismice. Impactul materialelor explozive a dus la mutarea comunităților în locul actual. În 1963, compania a descoperit petrol și a continuat operațiunile de atunci. Membrii comunității spun că încă nu au beneficiat pozitiv de pe urma venirii Chevron în comunitate. Acest lucru contrazice raportul de responsabilitate corporativă Chevron, publicat de curând, ce susține că au investit peste 200 de milioane de dolari pentru a susține programele comunității în jurul lumii, cu accent asupra sănătății, educației și dezvoltării economice. De ce nu au beneficiat de aceste programe comunitățile Koluama 1 și Koluama 2 din Delta Nigeriei?

Membrii comunității Koluama spun că au trecut printr-un dezastru similar în 1980, când a avut loc o scurgere masivă de petrol de la Funiwa 5, aproximativ 300 de metri de putul 'Apoi Nord', locul incendiului. Locuitorii din Koluama condamnă impactul negativ al activităților Chevron asupra mediului în care trăiesc. Au fost observați pești morți plutind pe apă, unii dintre ei încă zbătându-se să rămână în viață. Activitățile economice ale oamenilor au fost perturbate și așa vor rămâne mult timp. Locuitorii din Koluama cer dreptate, așteptând ca Chevron să acționeze și ca guvernul să stabilească gradul de deteriorare și să efectueze o curățare eficientă a mediului.

În numele femeilor din comunitățile din Delta Nigerului, apreciez succesele și realizările raportate de Chevron în Delta Nigeriei, unde aceștia pretind că „au creat locuri de muncă și dezvoltare economică sustenabilă și, în același timp, au dezvoltat parteneriate inovatoare cu societati detinute de multipli actionari, precum și investiții socio-economice”. Este posibilă crearea a peste 200 de proiecte în 425 de comunități, sate și zone de responsabilitate doar dacă aceste proiecte nu sunt puțuri de apă cu robinetul uscat; uzine electrice care nu furnizează electricitate; clădiri finisate pentru școli și spitale, abandonate pentru că nu au amenajările necesare. Am dori să știm în ce fel sunt folosite aceste proiecte de către cei 850 000 de oameni din cele 425 de comunități. Care sunt planurile de dezvoltare durabilă pentru aceste proiecte? Se află unele din cele peste 200 de proiecte finalizate din Delta Nigerului în comunitățile Koluama 1 și Koluama 11? Sunt locuitorii comunităților Koluama 1 și Koluama 11 printre cei 850 000 de locuitori ai Deltei Nigerului care beneficiază de generozitatea Chevron? De ce se plâng de neglijența și de insensibilitatea Chevron? Există, totuși, peste 20 de milioane de oameni în Delta Nigerului, impactul asupra 850 000 de mii de persoane este nesemnificativ, acest număr însemnând mai puțin de 5% din populație; impactul nu este simțit. Chevron trebuie să facă mai mult în Delta Nigerului.

Anna Orumo spune: „Nu ne place ce se întâmplă cu mediul înconjurător”.

Doris Okorodudu spune: „Vreau să le spun celor de la Chevron ce gândesc: ceea ce se întâmplă este inacceptabil; ne împiedică să mergem la pescuit în ocean. Suntem cunoscuți drept pescari; dacă ne luați și asta, ce ne mai rămâne de făcut? SUNTEM FURIOȘI ȘI CHEVRON TREBUIE SĂ ȘTIE ACEST LUCRU.”

Cerem Chevron să își curețe mizeria din Delta Nigerului!

Emem Okon

________________________________________________________________

 

Iată declarația dată de Nnimmo Bassey și Laura Livoti:

Flăcări și vuiet în cotul Biafra
 

De la sfârșitul Biafrei și a războiul civil din Nigeria, un alt război face ravagii pe aici, continuând nestingherit. Este un război ecologic. Companiile petroliere internaționale sunt sursa conflictului, Chevron fiind în rolul principal.

Incendiu la platforma Chevron lângă Delta Nigerului

Chevron Rig Fire off Niger Delta

Ultimul front a pornit pe 16 ianuarie 2012, când o expozie a zguduit o platformă de foraj gaz în câmpul 'Apoi Nord' al Chevron. Acea explozie a ucis doi muncitori.

Vă amintesc că este vorba de aceeași companie Chevron care a adus în atenție tema siguranței platformelor petroliere la ultima adunare generală a acționarilor în mai 2011.

În urma exploziei, Chevron a oferit informații inițiale și actualizări ale acestora despre incident, asigurându-ne de faptul că au fost luate măsuri pentru controlarea și diminuarea dezastrului. Aceasta era, clar, un gest de relații publice făcut fără tragere de inimă ce s-a stins în ciuda faptului că infernul pornise cu flăcările dansând deasupra apelor oceanului.


La doar 10 km de Coasta Bayelsa, și în ape destul de puțin adânci, flăcările și exploziile din iad concurau cu numeroasele răbufniri de gaz de pe țărm. Impactul asupra comunităților Koluama 1 și 2 și asupra comunităților Ikebiri 1, 2 și 3, printre altele, nu poate fi negat sau ignorat. Dovezile au plutit și încă mai plutesc pe apă. Pești morți, inclusiv delfini, și cel puțin o balenă, indică faptul că ceea ce s-a întâmplat nu a fost un incident minor, ci o catastrofă.

Trebuie să continuăm să avem efectele negative ale operațiunilor Chevron în mediul nostru înconjurător, fără beneficiile corespunzătoare pentru comunitățile locale?


După cum a declarat Șeful Christian Munghanbofa-Akpele, președintele Consiliului Șefilor din Koluama 1, evaluatorilor de la Environmental Rights Action, acest accident a ridicat probleme serioase. El spus că „Am trecut prin ceva similar în 1980 când a avut loc o altă scurgere masivă de petrol de la Funiwa 5; chiar la 300 de metri de locul care e acum în flăcări, 'Apoi Nord'.” El a mai întrebat: „Trebuie să continuăm să suportăm efectele negative ale operațiunilor Chevron în mediul nostru, fără beneficiile corespunzătoare?”

Pești morți în Delta Nigerului

dead fish off Niger Delta

Chiar dacă Chevron a rostit niște cuvinte potrivite de relații publice, nu a reușit să ia nici o măsură. Chiar și după ce structura platformei s-a scufundat, flăcările de la suprafața apei au continuat să sfârâie deasupra oceanului. O lună întreagă s-a scurs până când Chevron sa faca o incercare macar de a opri incendiul cu gaz. Timp de 30 de zile, compania nu a făcut nimic înainte de a începe să foreze un puț de refulare în speranța înfundării celui deteriorat. Locuitorii comunității au relatat că „flăcările portocalii” ale incendiului pe care l-au văzut timp de șase săptămâni nu s-au mai văzut începând cu noaptea de 2 martie. Încetarea focului ar fi trebuit să fie motiv de bucurie. Da. Dar nu, nu în felul în care s-a întâmplat totul și cu incertitudinile existente.
 

Chevron nu cunoaște și nu poate explica de ce și cum s-a extins incendiul. Reprezentanții companiei presupun că pietrele au căzut, probabil, în sursa deteriorată și au înfundat-o. Există și pericole asociate cu această situație incertă; de vreme ce focul nu a fost oprit într-un mod eficient și controlat, nu putem fi siguri că nu vor mai exista scurgeri sau că nu va mai fi o altă explozie. În timp ce Chevron pretinde că nu vor mai exista scurgeri de gaz, responsabilii comunității raportează că există bule la suprafața apei și un miros nociv persistent în zonă.
 

Ce lecții putem învăța din aceste accidente? Multe. În primul rând, aflăm că activitățile legate de petrol și gaz pot duce la accidente. A fost realizat un catalog de incidente, înregistrate din întreaga lume. Învățăm, de asemenea, că, deși acționează în ape puțin adânci, companiile petroliere duc lipsă de disponibilitatea și capacitatea de a gestiona aceste accidente rapid și eficient. Mecanismele de răspuns ale companiilor petroliere, precum și agențiile guvernamentale nigeriene de reglementare sunt jalnice, iar agențiile guvernamentale par a fi legate cu șireturile companiilor și le lipsește capacitatea de a acționa independent. Acest lucru se întâmplă peste tot în lume din cauza relației atat de stranse dintre cele două părți.
 

Mai învățăm că există o lipsă jenantă de seriozitate din partea reprezentanților oficiali ai Nigeriei. Ministrul resurselor petroliere a vizitat locul incidentului Chevron și comunitățile afectate o lună după explozie. Președintele Goodluck Jonathan a venit și mai târziu.

Neglijența față de comunități este legendară. Când incendiul de la Chevron a afectat comunitățile, protestul femeilor din comunitatea Koluama în fața birourilor companiei din Wari, statul Delta, a avut ca rezultat doar trimiterea unor ajutoare materiale simbolice. Între timp, problemele fundamentale ale reconstrucției mediului înconjurător nu fac parte din planurile lor.

 Nnimmo Bassey

 Laura Livoti

--------------------------------------------------
Traducere de Ligia Popescu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii