Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Adevarul despre Chevron

 

 

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Chevron atacat pentru „Cernobâlul din pădurea ecuatorială” și tactici mafiote de reducere la tăcere a criticilor

  Din categoria 'Chevron, cel mai bun vecin si partener de afaceri': Chevron refuza sa plateasca pentru poluarea din Amazon si incearca sa isi intimideze criticii prin actiuni in justitie.

 • De ce NU Chevron? Un mesaj adresat lumii din partea padurii amazoniene

      De-a lungul istoriei dezastrelor ecologice din intreaga lume, nu cred ca s-a mai intalnit vreo companie atat de agresiva, distructiva si nesabuita (neglijenta) precum  marele gigant american, Chevron. In timpul celor 25 de ani de forari pentru petrol in Ecuador, CHEVRON (prin intermediul predecesorului sau, TEXACO), a distrus o zona de 5 (cinci) ori mai mare ca suprafata orasului New York.
   
   Din ceea ce fusese odata padure tropicala neatinsa (curata) a devenit o zona toxica, plina de deseuri, atat pentru padure cat si pentru locuitorii sai. Rezultatul? Epidemii de cancer, malformatii ale noilor nascuti, avorturi, si alte boli ce isi au originea in explotarile petroliere (minutul 0:55).
      Inca din 1993, impotriva oricaror sanse, aceste comunitati locale au luptat pe cai legale impotriva companiei CHEVRON. Si au castigat. In anul 2012, Curtea de Apel a Ecuadorului a gasit compania CHEVRON vinovata si „condamnata” sa platesca 18 miliarde de dolari americani pentru a curata deseurile contaminate si a furniza apa potabila (curata) si asigurare medicala locuitorilor zonelor afectate.
      Lydia Aquinda (locuitor in Rumipamba): „Cerem companiei TEXACO sa curete pamanturile noastre si sa ne redea vietile noastre dinainte de dezastru, vrem sa traim sanatosi.”
      CHEVRON contra-ataca aceasta masura, trimitandu-si o armata de avocati in intreaga lume a caror singur scop era hartuirea si deschiderea de noi procese impotriva victimelor companiei. Compania CHEVRON in prezent foloseste un Tribunal International de Arbitraj in incercarea de a rasturna hotararea judecatoreasca finala a Curtii de Apel a Ecuador si sa blocheze posibilitatea de a intenta noi procese companiei de catre zecile de mii de victime care locuiesc in zona afectata.
      Aceasta este realitatea lui CHEVRON! TU ii vei da voie lui CHEVRON sa opereze (sa isi desfasoare activitatea) in tara TA?
  Humberto Piaguaje: „Ne-am aparat singuri impotriva acestei companii si acestia au inceput sa se teama. Alte tari ar trebui sa fie cu mare luare aminte atunci cand  vine vorba de CHEVRON, iar cand am facut apel la drepturile omului CHEVRON si-a trimis armata de avocati sa lupte impotriva noastra si au cheltuit infinit cu acestia. Companiei CHEVRON ii pasa numai de profit si niciodata de oameni, de vietile umane puse in pericol.”
  Aceasta este povestea noastra si speram ca vei face tot posibilul ca sa nu ti se intample si tie!
  CHEVRON nu e DOAR o alta companie petroliera, e mult mai grav decat atat.
  (a se vedea si Amazon Watch precum si Asamblea de Afectados por Texaco)

   

 • Adevăratul cost al Chevron în Angola

  O persoana din Angola povesteste despre felul in care opereaza Chevron in Angola. Cum Thomas Holst, directorul pe Romania al companiei Chevron a lucrat inainte in Angola, este interesant de stiut cata prosperitate a adus Chevron locuitorilor Angolei.

  "Ani de zile, Chevron a operat în Angola și o face într-un mod iresponsabil în ceea ce privește grija față de mediu și în tot acest timp a pretins că respectă legile din țară.  [..] Mă refer la legea de mediu. Chevron este responsabil pentru scurgerile constante de petrol în Cabinda, unde operează în larg. Practica lor este că nu raportează acele scurgeri. Și atunci când se intampla...felul în care comunitățile află despre aceasta este prin intermediul pescarilor. Atunci când Chevron raportează totuși, ceea ce nu se întâmplă prea des pentru ei, nu-și asumă niciodată responsabilități; dau vina pe alte companii. Iar acest lucru afecteză nivelul de trai al acelor comunități. "

  Dati click pe titlu pentru a citi tot interviul ...

 • Mai mulţi directori ai Chevron au interdicţie de a părăsi Brazilia, urmând să fie puşi sub acuzare

 • Povestea adevarata a dezastrului companiei CHEVRON din Ecuador. (II)

  Chevron transforma Amazonul in Chernobal    

  Cum a otravit CHEVRON padurea ecuatoriala

  http://www.youtube.com/watch?v=btVnmtQkXaw
  Traducerea se gaseste dand click pe titlu..

 • Din categoria "Chevron bun vecin": oare asta ii asteapta si pe cei care se impotrivesc proiectului Chevron din Vaslui?

  Mobilizare anti-fracturare suprimată și locuințe ale indigenilor arse datorită opoziției față de acordul Chevron- YPF

  http://www.opsur.org.ar/blog/2013/09/03/anti-fracking-mobilization-suppressed-and-indigenous-houses-burnt-due-to-resistance-over-chevron-ypf-agreement/

  Pe 28 august, o mobilizare de 5000 de persoane din provincia Neuquén, regiunea Patagonia, a fost suprimată sever de poliția locală. Ulterior, locuințele unei comunități mapuche au fost arse drept represalii de către, se pare, membri afiliați ai guvernării locale.

  Dati click pe titlu pentru a citi mai mult...

 • Protestul de la rafinaria Chevron din Richmond este cel mai recent exemplu de mars organizat de cetateni ingrijorati de schimbarile climatice 3.08.2013

  Sursa: http://www.mercurynews.com/science/ci_23790772/big-protest-at-chevron-richmond-refinery-is-latest

  RICHMOND - Mai mult de 1.000 de oameni au mărșăluit sâmbătă pe străzile din Richmond pana la porțile rafinăriei Chevron, unde 210 de persoane au fost arestate, ca parte a unui protest împotriva gigantului petrolier și a altor companii de  combustibili fosili.  Scandând "arestati Chevron", protestatarii s-au așezat în fața porților rafinăriei înainte de a fi luati de politie cu cătușele la maini spre a innabusi revolta. Evenimentul a fost programat pentru a marca aniversarea exploziei și a incendiului de pe 6 august de la rafinărie, care a generat un nor mare de fum negru și a trimis 15.000 de oameni la spital cu probleme respiratorii.

  McKibben a spus ca sunt tot mai multe proteste pentru ca oamenii sunt frustrati deoarece Congresul nu a adoptat legi naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din cărbune, petrol și alte industrii de combustibili fosili, în ciuda dovezilor științifice copleșitoare că planeta se încălzește.

  "Toată lumea a crezut la început că, dacă aveți o problemă atât de mare încât oamenii de stiinta au spus ca este o problemă, atunci sistemul nostru va acționa", a spus McKibben. "Asta a fost presupunerea mea. Dar la un moment dat a devenit clar că nu se întâmplă asa ceva. Știința nu a castigat meciul in fata banilor. Au cumpărat Congresul Statelor Unite."

 • Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 1: Kazahstan

  De Rebecca Tarbotton

   22 mai 2012

  Anul 2012 a fost unul din cei mai dezastruosi ani pe care i-a avut vreodata Chevron. De la pierderile masive pe care continua sa le sufere pe cale juridica in Ecuador la dezastrele de pe coasta Braziliei si Nigeriei, la tragicele morti ale angajatilor sai in cateva locuri, si chiar aici in California.

  In timp ce ne pregatim pentru o saptamana de proteste care vor fi sigur un exemplu impotriva practicilor distructive si lipsite de responsabilitate ale companiei Chevron, va prezentam o serie de declaratii ale unor oameni din diverse parti ale lumii (si chiar si de aici din zona golfului) care ne vor instiinta despre ce inseamna cu adevarat sa traiesti in comunitatile in care opereaza Chevron. Multi se vor deplasa la San Ramon, statul California, pentru a-si prezenta doleantele chiar in fata directorilor executivi ai companiei, a comitetului de conducere, si a actionarilor la adunarea anuala a actionarilor Chevron de pe 30 mai. Toate aceste declaratii pot fi vazute pe situl truecostofchevron.com .

  Prima declaratie vine din Kazahstan. Sergey Solyanik din organizatia Crude Accountability nu va veni cu noi in San Ramon, din motive intemeiate. A facut aceasta calatorie lunga  pentru o intalnire a actionarilor Chevron mai inainte, numai pentru a vedea cum  la 30 din membrii comunitatii pe care o reprezinta (si care a fost afectata de operatiunile Chevron) nu li s-a permis intrarea si au fost lasati sa stea afara la coltul strazii, fiindu-le refuzate procurile. In acest an, pe 30 mai, Sergey se va alatura conducatorilor comunitatii locale din Kazahstan pentru actiuni solidare cu ceea ce organizam noi aici.

  In declaratia sa, Sergey discuta despre doua comunitati cu care lucreaza si care s-au confruntat cu poluarea apei, a solului si a aerului, cu gauri in pamant ce apar la intamplare, si cu conditii de munca inumane- ca si despre raspunsurile date de Chevron si de partenerii sai de afaceri, care doresc sa se spele pe maini de aceste probleme, mentinandu-si in acelasi timp profiturile din petrolul extras.

  sursa: http://truecostofchevron.com/20120522-chevrons-worst-year-ever-kazakhstan.html

 • Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 2: Ecuador

  • De Rebecca Tarbotton

    23 mai 2012

   Acest articol este al doilea din seria declaratiilor pe care le prezentam pe masura ce ne pregatim pentru saptamana de proteste speram inspirationale impotriva practicilor lipsite de responsabilitate si distructive ale lui Chevron. Aceste declaratii vin de la oameni din diferite parti ale globului (si chiar de aici din zona Golfului) si ne instiinteaza despre ce inseamna cu adevarat sa traiesti intr-o comunitate unde opereaza Chevron. Multi se vor deplasa la San Ramon, statul California, pentru a-si prezenta doleantele chiar in fata directorilor executivi ai companiei, a comitetului de conducere, si a actionarilor la adunarea anuala a actionarilor Chevron de pe 30 mai. Toate aceste declaratii pot fi vazute pe situl TrueCostOfChevron.com.

   Luz Trinidad Andrea CusanguaDeclaratia de astazi este de la Luz Trinidad Andrea Cusangua. Luz este un fermier bio de succes in ciuda contaminarii cu petrol din zona inconjuratoare terenului dansei. Exista un put de petrol la doar 100 de metri de casa sa, si cea mai apropiata sursa de apa proaspata, raul Wilya, este contaminata cu petrol de la Chevron. Luz este atat mama cat si bunica si cunoaste foarte bine ravagiile poluarii cu petrol de la Chevron: copiii sai s-au imbolnavit de diverse maladii, precum boli de piele, si mama sa a fost diagnosticata cu cancer pe care doctorii il atribuie tot petrolului.

   Luz vorbeste in mod impresionant de nevoia familiei sale si a comunitatii de apa curata.
   Astazi a fost lansat un proiect condus de localnici numit ApaCurata care furnizeaza apa potabila ecuadorienilor care traiesc cu noroiul petrolier pe care Chevron refuza sa il curete.
   Reproducem in continuare declaratia lui Luz catre Chevron, pe care o va prezenta  ea insasi companiei, in San Ramon, pe 30 mai.

   sursa: http://truecostofchevron.com/20120523-chevrons-worst-year-ever-ecuador.html

 • Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 3: Richmond

  Localnici din Richmond, California, se plang de poluarea adusa de rafinaria Chevron in regiune, precum si de practici necinstite din partea companiei care nu aduce la cunostinta publicului informatii de interes major pentru sanatatea si viitorul populatiei din Richmond, dar transmite aceste informatii actionarilor sai. Aceeasi atitudine o regasim in perimetrul EV2 Barlad unde compania imparte pliante care vorbesc doar de posibile beneficii si minimalizeaza riscurile pe cand in rapoartele catre actionari aceste riscuri sunt descrise concret: pot exista explozii la sonde, contaminari si chiar pierderi de vieti omenesti. Chevron a evitat un raport complet și transparent privind impactul asupra mediului adus de operatiunile sale in Richmond, la fel cum face si in judetul Vaslui. In raportul asupra mediului pentru sondele de la Puiesti si Pungesti nici nu apar cuvintele "gaze de sist" si "fracturare hidraulica", desi pe site-ul companiei si in rapoartele pentru actionari este scris clar ca Chevron urmareste extractia gazelor de sist in perimetrul EV2 Barlad. In Richmond ca si in Vaslui, compania Chevron dovedeste aceeasi lipsa de consideratie pentru mediu si pentru oameni.

 

Comentarii