Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Anunţuri GISCB

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Conferinta-dezbatere "Cadrul legal pentru exploatarea resurselor neconventionale in Romania" Bucuresti, Facultatea de Drept, 19 martie, orele 18.00

  In fotografie santierul de la Pungesti, 8 martie 2014.

 • Craciun pentru copiii din Pungesti

  Pe data de 25 decembrie, in prima zi de Craciun, membri ai Grupului de Initiativa a Societatii Civile Barladene, printre care parintele protopop Vasile Laiu si gen(r) Neculai Rotaru, s-au deplasat la Pungesti pentru a aduce o mica bucurie copiilor care ii transmit primului ministru aceasta poezie:
  „Domnul Ponta, de ce-i urăşti
  Pe copiii din Pungeşti ?
  Când noi îţi spunem „ La mulţi ani !”
  Tu ne-ai adus pe cap jandarmi
  Când noi îţi spunem leru-i ler
  Tu ne oferi surghiun în cer !”
 • Observatii relativ la raportul de mediu emis de APM pentru Puiesti, 19 decembrie 2013

  Cu ocazia dezbaterii publice de la Puieşti de pe 19 decembrie in privinta raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „ Lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare PUIEŞTI 1B, com Puieşti, jud. Vaslui” GISCB a inaintat catre APM Vaslui  o serie de intrebari si observatii pe care le puteti citi dand click pe titlu.

 • IMG_2374.JPG

  Scrisoare deschisa catre prim-ministrul Ponta despre abuzurile din Pungesti

 • Viata grea, lipsita de libertate, a locuitorilor din Pungesti

  Astăzi, în Pungeşti, viaţa cetăţenilor poate fi caracterizată ca viaţa unor oameni fără libertate. Trupele de jandarmi, cantonate în localitate, îi şicanează în toate formele, pe stradă, în curte, la magazin etc. Copiii au ajuns să fie şi ei stresaţi.

 • afis.jpg

  Conferinta- dezbatere „Sunt gazele de sist o problema nationala” Bucuresti, 21 noiembrie, orele 19.00

 • Ziua Mondială Antifracturare - Solidaritate cu sătenii din Pungeşti Comunicat de presă

  ’’In ceea ce priveşte aplicarea legii, ne dorim să fie aplicată atât pentru cei care demonstrează paşnic (şi până în prezent protestatarii nu au încălcat nicio prevedere legală) cât şi de autorităţile de stat, centrale şi locale. Acestea trebuie să acţioneze în literă şi spiritul legii, atât când este vorba de acordarea licenţelor de exploatare a resurselor minerale şi a avizelor necesare acestei activităţi, cât şi atunci când se intervine de către jandarmerie şi poliţie în aplicarea legii. Forţele
  de ordine trebuie să verifice la faţa locului dacă se probează şi se justifică ordinul primit de intervenţie sau nu şi să acţioneze în consecinta’’ a declarat părintele Protopop Vasile Lăiu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlădene - GISCB.

  Pentru a citi intreg comunicatul dati click pe titlu...

 • 19 octombrie, ziua mondiala anti fracturare hidraulica, celebrata si de romani

  Pe 19 octombrie vor fi evenimente anti fracturare hidraulica in mai multe orase din tara si din strainatate.

  Cei care doresc sa se implice in organizarea unui eveniment de protest impotriva exploatarii gazelor de sist  folosind metoda fracturarii hidraulice sunt rugati sa ne contacteze.


  La Barlad se va organiza pe 19 octombrie un lant uman antifracturare, pe trotuarul din jurul Primariei, incepand cu orele 15.00.

  http://gazedesist.ro/?miting-de-protest-19102013,145

  La Pungesti, satul unde se intentioneaza sa se amplaseze prima sonda, se va desfasura un lant uman cu incepere de la orele 11.00 la locatia Silistea 1A.

  La Bucuresti se va desfasura un miting de protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica in fata sediului Chevron din strada Muntii Tatra.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=232060513618679&set=gm.730951863586494&type=1&theater

  La Piatra Neamt pe 19.10.2013 si duminica 20.10.2013 se va desfasura un miting  la ora 16.00 in fata Teatrului Tineretului, impotriva extragerii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice! Mitingul din Piatra are autorizatie.

  https://www.facebook.com/events/417912141644286/?ref_dashboard_filter=upcoming

  Vom reveni cu actualizarea evenimentelor organizate.

 • Comunicat G.I.S.C.B. 18 octombrie 2013

  Pe 14 octombrie s-au deplasat in comuna Pungesti, judetul Vaslui, utilajele unei firme de specialitate care sa amenajeze platforma pe care se va ridica prima sonda de explorare de gaze de sist de catre compania Chevron.
  In jur de 400 de localnici au blocat accesul utilajelor si au fost deplasati 200 de jandarmi spre a-i face pe oameni sa cedeze. Incepand de luni, satenii din Pungesti au stat de veghe ziua si noaptea pentru a se asigura ca nu vor trece utilajele.
   
  Pe 16 octombrie s-a desfasurat la Bucuresti un mars de solidaritate cu satenii de Pungesti, la care au participat in jur de 2 000 de oameni. Protestatarii au mers in fata Guvernului si a Ministerului de Interne cerand demiterea celor responsabili pentru deplasarea jandarmilor in Pungesti. S-au strigat lozinci precum: "Pungesti nu uita, tara e de partea ta!", "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti!", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist!", "Uniti, salvam toata Romania!".
   
  In ciuda protestelor a mii de oameni din Romania si a faptului ca guvernul USL a castigat alegerile promitand interzicerea fracturarii hidraulice, Chevron a primit toate avizele necesare demararii explorarii. Gazele extrase ii vor apartine in totalitate, vor consuma cantitati imense de apa si Vasluiul risca sa devina la fel de poluat precum multe zone din Ecuador, Nigeria, SUA, etc., unde s-a aplicat aceasta metoda.
   
  Sambata, pe 19 octombrie, ziua mondiala antifracking, G.I.S.C.B. cheama romanii de pretutindeni sa fie solidari cu satenii din Pungesti si sa transmita un mesaj anti fracturare hidraulica.
  In acest sens, se va desfasura un lant uman ce simbolizeaza unitatea romanilor cu incepere de la orele 11.00 la Pungesti si de la orele 15.00 pe trotuarul din jurul Primariei Barlad.
   
  La Bucuresti se va organiza un miting de protest in fata sediului Chevron din strada Muntii Tatra, la orele 16.00.
   
  Romani, sa fim solidari, cerand cu totii interzicerea prin lege a explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica pe teritoriul Romaniei!

   

 • Gabriel Sava, expert geolog, intervievat de ziarul Cotidianul: Exploatarea de la Bârlad poate declanşa cutremurul aşteptat din Vrancea! (II)

  "- În Anglia, s-au oprit exploatările de acest tip, după ce au apărut cutremure de cinci grade într-o zonă ce nu avusese niciodată activitate seismică. S-a demonstrat că tocmai exploatarea fusese cauza seismelor. În România, după cum spun seismologii, suntem oricum în perioada de maximă probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adâncime n-ar produce mari efecte. Dar să ştiţi că natura este atât de perfectă încât pare doar imperfectă la prima vedere. Energia degajată în interiorul scoarţei prin aceste presurizări de fluide, se acumulează în reţeaua cristalină a mineralelor şi a rocilor. La un moment dat, acestă reţea este încărcată atât de puternic încât starea de echilibru nu mai poate fi păstrată şi energia se disipează. Să nu uităm că suntem în apropierea Vrâncioaiei!

  - Adică microseismele şi procedurile de extragere prin fracturare detonează practic o acumulare energetică situată în apropiere, mai precis în zona Vrancea?

  - Exact! Dacă vreţi, se disipează în zona de la 90 la 160 de kilometri, unde sunt de obicei epicentrele unor cutremure mari din Vrancea. Pe de altă parte, înainte de a se asocia unui seism major, această depresiune a Bârladului are o mare problemă cu coeziunea solului. Sunt şi multe alunecări de teren. După o ploaie, urmată de câteva seisme mici, de la exploatare, s-ar putea produce alunecări de teren locale. Nu sunt convins că firma care va încerca exploatarea acestor gaze din şist le-a luat în calcul. Înclin să cred că s-a luat în calcul doar profitul. Este pe undeva şi normal, pentru că legislaţia noastră permite acest lucru. Se va ajunge probabil şi la plecări masive din zonele afectate."

  Pentru a citi tot interviul dati click pe titlu...

 

Comentarii

 • Ursu Romeo Iasi jud. Iasi
  2013-07-06 06:22

  Consider ca exploatarea gazelor dee sist in zona Birlad cit si in restul Romaniei este total ilegala si nejustificata finanaciar.
  Este ilegala pentru ca cesionarea terenurilor pe care se vor efectua exploatarile a fost facuta de catre guvernul Romaniei care are o funtionalitate ciclica si nu de catre populatia proprietara pe acele terenuri care a locut , locueste si va locui (daca va avea unde ), zeci sau sute de ani.
  Financiar populatia Romaniei nu are nimic de cistigat ,din contra de pierdut:
  -inbolnavirea populatiei
  -teren infestat cu deseuri cancerigene
  -aparitia seismelor
  -contaminarea apei din pinza freatica
  -consumul enorm de apa potabila

  Romini luati atitudine.