Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Cauzeaza cutremure fracturarea hidraulica?

Intrebari frecvente » Cauzeaza cutremure fracturarea hidraulica?

In Romania au avut loc in ultimile zile mai multe cutremure de mai mica intensitate in zona Galati si un cutremur cu magnitudinea de 5.5 pe scara Richter care s-a simtit foarte tare si in Barlad. Publicam aici articole, date, studii care sa ne ajute sa intelegem legatura dintre fracturarea hidraulica si cutremure.

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Familii din Arkansas dau în judecată Chesapeake și BHP pentru cutremure

   14 familii din Arkansas au deschis un proces impotriva Chesapeake si  BHP pentru cutremurele cauzate de puturile cu reziduuri de la fracturare hidraulica. In Oklahoma a aparut o activitate seismica foarte pronuntata din 2011 cand s-au inceput  lucrarile legate de forarea hidraulica.

 • Geologii americani confirmă: activitatea umană a cauzat cutremurul de 5.7 grade din Oklahoma

 • Ce pot face unei case 1000 de cutremure mici, cauzate de fracturare- Arkansas, 29.08.2013

  "Seismologii de la U.S. Geological Survey spun că deversarea a milioane de galoane de apă reziduală („flowback”) ca parte a procesului de fracturare poate crea „microcutremure”, care sunt rareori simțite, și chiar descărcări seismice mai mari. Oamenii de știință spun că acest lucru s-a întâmplat în Greenbrier, Arkansas, unde cutremurele au afectat locuințe. [..] Arkansas a avut un moratoriu permanent asupra injectării de reziduuri de fracturare în puțuri subterane de deșeuri din 2011."

  De ce s-a impus acest moratoriu, aflati dand click pe titlu....

 • Gabriel Sava, expert geolog: Exploatarea de la Bârlad poate declanşa cutremurul aşteptat din Vrancea!

  "- În Anglia, s-au oprit exploatările de acest tip, după ce au apărut cutremure de cinci grade într-o zonă ce nu avusese niciodată activitate seismică. S-a demonstrat că tocmai exploatarea fusese cauza seismelor. În România, după cum spun seismologii, suntem oricum în perioada de maximă probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adâncime n-ar produce mari efecte. Dar să ştiţi că natura este atât de perfectă încât pare doar imperfectă la prima vedere. Energia degajată în interiorul scoarţei prin aceste presurizări de fluide, se acumulează în reţeaua cristalină a mineralelor şi a rocilor. La un moment dat, acestă reţea este încărcată atât de puternic încât starea de echilibru nu mai poate fi păstrată şi energia se disipează. Să nu uităm că suntem în apropierea Vrâncioaiei!

  - Adică microseismele şi procedurile de extragere prin fracturare detonează practic o acumulare energetică situată în apropiere, mai precis în zona Vrancea?

  - Exact! Dacă vreţi, se disipează în zona de la 90 la 160 de kilometri, unde sunt de obicei epicentrele unor cutremure mari din Vrancea. Pe de altă parte, înainte de a se asocia unui seism major, această depresiune a Bârladului are o mare problemă cu coeziunea solului. Sunt şi multe alunecări de teren. După o ploaie, urmată de câteva seisme mici, de la exploatare, s-ar putea produce alunecări de teren locale. Nu sunt convins că firma care va încerca exploatarea acestor gaze din şist le-a luat în calcul. Înclin să cred că s-a luat în calcul doar profitul. Este pe undeva şi normal, pentru că legislaţia noastră permite acest lucru. Se va ajunge probabil şi la plecări masive din zonele afectate. Cei care înţeleg fenomenul, cu siguranţă nu vor accepta să locuiască într-un ecosistem distrus."

  Cititi intregul interviu realizat de Marcel Barbatei la http://www.cotidianul.ro/exploatarea-de-la-barlad-poate-declansa-cutremurul-asteptat-din-vrancea-ii-177589/

 • Fracturarea: încă 98 de cutremure legate de un put pentru materiale reziduale in Youngstown, Ohio

  Companiile de gaz au nevoie de puturi sau iazuri in care sa depoziteze materialele reziduale ce raman in urma fracturarii hidraulice, materiale care sunt de cele mai multe ori si radioactive. In Youngstown, Ohio s-au sapat astfel de puturi la mare adancime si dupa aceste sapaturi orasul a fost vizitat de numeroase cutremure, unul chiar in noaptea Anului Nou 2011/ 2012. O cercetare realizata de Universitatea Columbia arata ca pe langa acele cutremure observate de oameni au mai fost si alte zeci de mai mica intensitate. In articol sunt prezentate si cutremurele care au aparut doar dupa ce primul put a fost sapat.

  In Romania nu ni s-a spus unde se depun deseurile radioactive rezultate in urma fracturarii. Afara de cazul in care acestea sunt deversate direct pe campuri sau in rauri, asa cum s-a intamplat in Pennsylvania, companiile de gaz trebuie sa sape astfel de puturi, fiind foarte posibil sa se dea peste o falie "inca necunoscuta", precum in Youngstown si atunci "in mod natural" se declanseaza o serie de cutremure....  Autoritatile americane 'nu au detectat niciun fel de probleme'; autoritatile romane nu se lasa mai prejos si nu detecteaza nici ele niciun fel de probleme.

  Dati click pe titlu pentru a citi mai multe...

 • Guvernul oldandez urmează să plătească 1.6 miliarde de dolari pentru daunele cauzate de extracția de gaz

  Olanda va cheltui 1.2 miliarde de euro (1.6 miliarde de dolari) pentru a plăti despăgubiri pentru casele și clădirile avariate după ce cutremurele legate de extragerea de gaz natural din provincia Groningen au dus la o izbucnire publică.

  „Nu mai există nici un dubiu că aceste cutremure au fost cauzate de extracția de gaz”, a precizat astăzi Henk Kamp, ministrul Afacerilor Economice, în Loppersum, un sat din provincia Groningen, aflat la 204 kilometri nord de Amsterdam.

  Dati click pe titlu pentru a citi mai multe...

 • Marea Britanie: Documente Cuadrilla arata ca apa din Balcombe poate fi afectata de fracturare

  http://gasdrillinginbalcombe.wordpress.com/2012/01/16/cuadrilla-documents-balcombe-water-vulnerable-to-fracking/
  Un raport al companiei Cuadrilla despre cutremurele din vara 2011 din Lancashire arată cum fluidul de fracturare a dislocat o falie necunoscută în prealabil. Această falie a cauzat apoi cutremurele. O incapacitate similară de a descoperi falii sub Balcombe ar duce la poluarea apei subterane din Sussex.

  Raportul rezumă că pricina cutremurelor a fost injectarea fluidului de fracturare în suprafaţa acestei falii neidentificate: “se poate concluziona că injectarea directă în falie a indus seimsmicitatea”. (p. 50)

 • Ponta merge în SUA să îi liniştească pe americani după cutremurele de la Galați şi din Vrancea

  Un articol documentat, cu trimitere la surse, de Ciprian Domnisoru, pe tema legaturii dintre cutremure si fracturarea hidraulica, precum si despre reactia autoritatilor romane:

  "În ultimii ani s-au înregistrat cutremure în preajma exploatărilor de gaze de şist în Anglia, Olanda, Spania şi în Texas, Oklahoma, sau Ohio. Premierul Ponta se pregăteşte de o vizită în SUA luna aceasta. Înainte de a se întâlni cu preşedintele companiei Chevron şi a primi laude pentru retragerea moratoriului asupra exploatării gazelor de şist, Victor Ponta trebuie să pregătească un răspuns pentru români: este dispus să rişte cutremure dese în Moldova şi în Dobrogea şi un potențial cutremur catastrofal în Bucureşti pentru a-şi păstra sprijinul american şi pentru profitul unor companii.
  "

  Pentru a citi intreg articolul dati click la linkul urmator:

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ponta-merge-in-sua-sa-ii-linisteasca-pe-americani-dupa-cutremurele-de-la-galati-si-din-vrancea-98898.html

 • Olanda: Cutremure in Olanda cauzate de exploatarea gazelor! (video!) 27 martie 2013

  image 27 martie 2013
  Sursa: http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323501004578386622459462656.html?mod=WSJ_Energy_LeftSummaries
  Locuitori ai Olandei au inceput sa experimenteze cum e sa traiesti intr-o zona seismica, de cand a inceput sa se foreze in zona. Pe grafic este reprezentat numarul de cutremure din Olanda, in crestere din 2005. Cutremurele sunt reprezentate cu puncte negre si campurile gazeifere cu roz.
  Daca vreti sa cititi tot articolul dati click pe titlu..

 • Fracturarea cauzează poluarea apei, încălzire globală iar acum...roiuri de cutremure, 12.07. 2013

  Nu este ceva nou că forajul de gaz cauzează mici cutremure locale în preajma locaţiilor de fracturare, dar noul studiu prezentat de unul din laboratoarele seismologice de top din lume demonstrează cum “roiuri de cutremure minore”- după cum informează Reuters- pot duce la cutremure ulterioare mai mari şi cu consecinţe mult mai cumplite.

  Geologii ştiu de 50 de ani că injectând fluid în subteran pot să crească presiunea faliilor seismice şi să le facă mai predispuse la alunecare. Rezultatul este un cutremur “indus”.

  Creşterea recentă a producţiei de petrol şi gaze a Statelor Unite- mare parte din aceasta folosind cantităţi enorme de apă pentru a fisura rocile şi a elibera gazul natural, adică fracturarea hidraulică, sau pentru a aduce petrolul şi gazul din puţurile standard- a fost pusă în legătură cu o creştere a cutremurelor induse mici spre moderate în Oklahoma, Arkansas, Ohio, Texas şi Colorado.

  Acum, seismologii de la Universitatea Columbia spun că au identificat 3 cutremure- în Oklahoma, Colorado şi Texas- care au fost declanşate la locaţiile sondelor de injecţie de trei cutremure majore de la mare depărtare.

  Pentru a citi mai multe dati click pe titlu...

 

Comentarii