Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 1: Kazahstan

Adevarul despre Chevron » Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 1: Kazahstan

Catre domnul John Watson , director executiv principal al corporatiei Chevron

Catre Comitetul de Directori al corporatiei Chevron                                                                                              

  16 mai 2012

Chevron in Kazahstan

Acest an marcheaza implinirea a douazeci de ani de operatiuni Chevron in Kazahstan. Tara reprezinta un diamant in coroana Chevron, de vreme ce un sfert din rezervele cunoscute ale companiei se gasesc in Kazahstan. Chevron este cea mai mare companie particulara de petrol datorita investitiilor sale in campurile  Karachaganak si Tengiz si reprezinta o parte importanta din economia Kazahstanului, avand un puternic impact asupra bunastarii cetatenilor sai.

Cu toate acestea, in spatele unei fatade de tehnologie avansata si responsabilitate sociala si fata de mediu, compania ascunde adevaruri neatragatoare despre operatiunile Chevron in Kazahstan, printre care se numara nerespectarea drepturilor rezidentilor locali si a muncitorilor, precum si poluarea masiva a mediului.

Karachaganak

De noua ani locuitorii comunei Berezovka, care se gaseste la abia cinci kilometri de Campul condensat de Petrol si gaz Karachaganak, se lupta pentru relocarea intr-o locatie sigura si cu un mediu curat. De cand a inceput exploatarea campului, sanatatea celor 1300 de locuitori ai Berezovkai s-a inrautatit grav. Populatia sufera acum in mod regulat de dureri de cap si pierdere de memorie, probleme musculare si osoase, pierderea vederii, dificultati cardio-vasculare, probleme gastroenterologice serioase, boli ale aparatului respirator superior si boli ale pielii.

Conform unor date independente, aproximativ jumatate din sateni sufera de boli cronice. Locuitorii comunei resimt nocivitatea  hidrogenului sulfurat si al altor chimicale toxice ce sunt legate de extractia de petrol si de rafinarii.

Cu toate acestea, atat datele furnizate de statiile publice de monitorizare a aerului, cat  si de  Karachaganak  Petroleum Operating (KPO) BV Consortium (unde Chevron are 20% actiuni) arata ca poluarea aerului nu depaseste normele acceptate. Plasarea in localitate, la sfarsitul anului 2011, a doua statii de monitorizare a aerului nu a indepartat indoielile localnicilor in privinta informatiilor oficiale deoarece dansii simt mirosul gazului in fiecare zi. Cel mai recent atac cu gaz masiv s-a intamplat pe 12 aprilie a acestui an, de ziua Cosmonautului. Mirosul de gaz in sat era atat de puternic ca era imposibil sa stai afara, si copiii din scoala si-au astupat nasul si gura pentru ca nu mai puteau respira. Lybov Shlyakhtina, o locuitoare din Berezovka, mi-a spus: “ Avem multi pensionari hipertensivi. Daca mai sunt multe astfel de accidente cu gaz, hipetensivii vor muri pentru ca este imposibil sa respire. Presiunea sangelui urca rapid si se simt foarte rau.”

Cu toate acestea, KPO a declarat, ca raspuns la plangerile satenilor, ca echipamentul lor nu a aratat ca standardele de poluare ar fi fost depasite. Dupa cum glumesc satenii cu zambet amar, se pare ca gazul a fost un cadou din cosmos.

 

La sfarsitul anului 2010, a inceput sa se scufunde pamantul in jurul Berezovkai si chiar si in sat. Satenii sunt ingrijorati ca acest lucru ar putea fi legat de extinderea operatiunilor de langa Karachaganak. Cei de la KPO au postat trei semne de avertizare despre pericolul prabusirilor de teren, dar nu s-a facut nicio investigatie despre cauza aparitiei lor.

Sinkhole in yard of Saniya Nurzhanova

Prabusire de teren in curtea Sanyiei Nurzhanova, satul Berezovka, aprilie 2012

One of three signs posted by Karachaganak Petroleum Operating

 

“Atentie! Zona cu prabusiri de teren”

Unul din cele trei semne de avertizare postate de Karachaganak Petroleum Operating despre pericolul prabusirilor de teren, langa satul Zhanatalap, ianuarie 2011.

 

Spartura in pamant in stepa, 2 km de marginea sudica a Berezovkai, aprilie 2012. (poza mai jos)

Sink hole in steppe, 2 km from the south side of Berezovka, April 2012.
Sinkhole under Nagaisha Demesheva's house, the village Berezovka, January 2011.

Spartura sub casa doamnei Nagaisha Demesheva, satul Berezovka, ianuarie 2011

 

Conform legii din Kazahstan, satenii ar fi trebuit mutati dupa inceperea exploatarii deoarece o parte din sat se afla in interiorul Zonei de Protectie Sanitara din jurul campului. Cu toate acestea, pana in ziua de astazi, nici autoritatile, nici KPO nu au facut niciun pas spre a reloca rezidentii satului din vecinatatea lor atat de periculoasa de Karachaganak. Satenii continua sa lupte pentru a fi relocati, aratand ca sufera din cauza poluarii aerului, a apei si a solului rezultate in urma exploatarii in camp. Aparitia gaurilor in pamant nu a facut decat sa le intareasca hotararea. Ca raspuns la eforturile lor, lideri ai comunitatii precum Svetlana Anosova au fost hartuiti si amenintati in mod repetat.

Chevron nu isi asuma responsabilitatea pentru amenintarile serioase aduse mediului si sanatatii oamenilor care au aparut in urma dezvoltarii Karachaganak. Chevron declara ca nu este decat unul din membrii consortiumului KPO si nu compania care opereaza. Desi la campul Tengiz, compania a relocat pe rezidentii zone limitrofe campului. Dubla masura folosita de companie, chiar in interiorul Kazahstan-ului, este evidenta.

 

Tengiz

Tengizchevoril (TCO), unde Chevron detine 50% din actiuni, are o lunga istorie de daune aduse mediului inconjurator. In 2010, TCO era cel mai mare poluator al mediului din Kazakhstan. In 2011, autoritatile au evaluat raul produs mediului  de TCO  la 7.7 milioane dolari. TCO, ca de obicei, nu a fost de acord cu amenda si a protestat de cateva ori in justitie.

Cu toate aceste apeluri, rezultatul final a fost ca au platit intreaga suma la inceputul acestui an.

Societatea civila locala este ingrijorata in mod deosebit de planurile de a extinde productia si de a mari extractia de petrol la Tengiz. Indiferent de faptul ca poluarea pe unitate de productie a scazut in mod semnificativ de la inceperea exploatarii campului, volumul de petrol extras a crescut considerabil, marind astfel nivelul de poluare generala.
Nivelul actual de extractie si poluare depaseste deja capacitatea mediului de a se regenera,  dupa cum declara oameni de stiinta locali care cred ca aceasta inseamna o amenintare de neacceptat la adresa naturii si a sanatatii umane.

O alta problema o constituie conditiile de viata ale muncitorilor angajati de contractori si care lucreaza pentru TCO.
In ianuarie a acestui an muncitorii locali de la compania turca Senimdi Kurylys au facut o greva, cerand ca salariul sa le fie marit la 500 $. Nu numai ca lucratorii din Kazahstan primesc un salariu de mizerie dar si locuiesc in conditii oribile. Discriminarea salariala si discriminarea in privinta conditiilor de munca nu reprezinta ceva neobisnuit pentru companiile care angajeaza lucratori pentru TCO.

Cu toate acestea, TCO declara ca nu are niciun drept sa intervina in treburile interne ale firmelor angajatoare.
Par sa uite urmarile sangeroase ale conflictului social din Zhanaozen din decembrie 2011  si bataile izbucnite intre lucratorii din Tengiz in octombrie 2006. Ca rezultat al luptelor dintre lucratorii turci si localnicii care se simteau insultati prin diferenta de plata, birourile au fost distruse, au fost strivite masini, au fost arse containere si multi oameni au fost raniti.
Lupta a avut loc la aceeasi companie Senimdi Kurylys!

Daca Chevron continua practicile descrise mai sus in Kazahstan si inchide ochii la violari evidente si la probleme, mai devreme sau mai tarziu acestea vor erupe intr-un imens conflict cu populatia locala, printre care se afla numerosi oameni care sunt nemultumiti nu doar de guvernul tarii, dar si de operatiunile companiilor straine.

Sergey Solyanik,
Consultant, Crude Accountability,
Almaty, Kazahstan

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii