Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 2: Ecuador

Adevarul despre Chevron » Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 2: Ecuador

Ma pregatesc pentru o calatorie in SUA spre a vorbi, in persoana, despre tot raul pe care l-a lasat Texaco (acum Chevron) in padurile amazoniene. Texaco ne-a contaminat padurile, lasand multi oameni bolnavi de cancer; raurile au fost otravite, solul la fel; atat de mult din flora si fauna distruse. Voi participa la adunarea actionarilor, si intentionez sa ma adresez direct sefului Chevron, sa il privesc drept in ochi, si sa ii spun despre ce au suferit oamenii nostri din cauza raului pe care l-a produs compania domniei sale in frumoasele noastre paduri.
Multi oameni si-au pierdut viata sau chiar pe cei dragi ai lor ca rezultat al arogantei, lipsei de responsabilitate si comportamentului brutal al companiei americane in padurile noastre. Ma intreb daca seful Chevron, domnul Watson, este capabil sa ne inteleaga durerea?
 

Am castigat procesul impotriva Chevron dar compania tot nu isi asuma responsabilitatea pentru ce a facut.
Nu au nicio rusine. Raman la fel de aroganti. Ne fac mincinosi. Insa eu am trait in poluarea pe care au lasat-o ei in urma. Nu ma pot contrazice! Raul de langa casa noastra era sursa noastra de viata, si cand Texaco a sapat puturile Sacha 89, 90, 91 si chiar Sacha 5 si 13, raul s-a umplut de petrol. Copiii mi-au suferit din cauza poluarii. Talpile picioarelor le-au putrezit, le-au aparut negi si arsuri pe piele. Mamei mele i-a aparut o tumora canceroasa pe nas. Credeti ca este normal sa fie atat de mult cancer intr-o padure virgina? Imi amintesc noptile in care picioarele imi ardeau si as fi strigat de durere, incet-incet talpile picioarelor au inceput sa imi putrezeasca si pielea sa imi cada bucata cu bucata.

Toate aceste boli au fost cauzate de poluarea pe care Chevron a lasat-o in Amazon.
 

Animalele au inceput de asemeni sa moara; pasarile si porcii de mare (capibara). De aceea in multe locuri nici nu mai vedem animale. Am plantat pomi fructiferi pe terenul meu pentru ca animalele sa se intoarca. Sunt un fermier bio.
Pe pamantul meu cultiv nuca de cocos, cacao, cafea, orhidee, flori de heliconia, plante medicinale si pomi fructiferi amazonieni. Am invatat foarte multe de la populatia indigena de aici, triburile Cofan, Siona, Secoya si Quichua.
Am depus un efort imens sa am un pamant sanatos dar e aproape imposibil atunci cand raurile sunt contaminate.
Si de aceea vreau sa merg in Statele Unite pentru a-mi cere drepturile.
Noi toti avem dreptul la apa curata.
Si nimeni nu are dreptul, nici macar cea mai puternica multinationala din lume, sa ne ia acest drept.
 

De aceea vreau sa le spun domnilor de la Chevron ca si noi suntem oameni ca si dansii. Daca dumnealor le place sa aiba apa curata, si noi avem dreptul la apa curata. Mi-ar placea daca dansii ar veni aici si ar bea apa noastra; stiu ca nu le va placea; vor dori sa bea apa purificata. Si noi suntem oameni la fel cu dansii. Simtim, la fel ca dansii. De ce vor sa ne discrimineze? Atat de multa poluare!

Au parasit Ecuadorul cu atat de mult din banii nostri, si nu ne-au lasat nimic. Ei au facut o multime de bani si noi am ramas cu o durere imensa si fara sa putem recupera ce am pierdut.

Ma voi duce in Statele Unite ca sa cer dreptate de la Chevron!

 

Luz Trinidad Andrea Cusangua,
Ecuador

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii