Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Chevron nu isi plateste impozitele in Richmond

Adevarul despre Chevron » Chevron nu isi plateste impozitele in Richmond

Sursa: http://truecostofchevron.com/assets/docs/2012-richmond-rpa-statement.pdf

Declaratia Richmond Progressive Alliance pentru intalnirea actionarilor Chevron 2012

 

Chevron incearca de cativa ani sa obtina rambursari ale taxelor de proprietate in districtul Contra Costa, unde se afla rafinaria sa din Richmond. Cea mai recenta incercare a sa a esuat, multumita sarguintei si integritatii actualului Consiliu al Apelurilor de Judecata, cat si unei energice campanii publice de constientizare organizata de Richmond Progressive Alliance (RPA).

Pentru anii 2007-2009, Chevron a urmarit o rambursare a taxei de pana la 100 de milioane de dolari din partea Contra Costa si a orasului Richmond. Pe 2 aprilie 2011, Consiliul Apelurilor de Judecata din Contra Costa nu doar ca a respins afirmatia Chevron cum ca proprietatea sa asupra rafinariei din Richmond ar fi fost supraevaluata de catre Oficiul de Cadastru Contra Costa in 2007-2009, dar a si determinat ca de fapt proprietatea sa a fost subevaluata, si ca Chevron datoreaza districtului inca 27 de milioane de dolari.

Anterior, apelul Chevron pentru un ramburs de 50-60 de dolari pentru anii 2004-2006 a rezultat intr-un ramburs de 18 milioane de dolari oferit gigantului petrolier de precedentul Consiliu al Apelurilor de Judecata, a carui componenta s-a schimbat de atunci. Chevron nu considera a fost de ajuns si face apel in prezent la acea decizie a curtii pentru a obtine mai mult.

Pe 15 noiembrie 2011, activistii din Richmond, condusi de RPA, au strans cu succes sprijin pentru o rezolutie patronata de primarul Gayle McLaughlin si consilierul Jeff Ritterman, care cere Chevron sa renunte la toate apelurile pentru taxa de proprietate. Rezolutia sublinia ca profiturile Chevron pentru cel de-al treilea sfertal anului 2011 a fost de 7.83 miliarde de dolari, dublul profiturilor sale in cel de-al treilea sfert al anului 2010. Profiturile sale pentru intreg anul 2011 au atins pragul record de 26.9 miliarde de dolari, cu pana la 23 % mai mult fata de 2010. Chevron isi permite cu siguranta sa-si plateasca toate taxele sale locale pe proprietate, fara ca acest lucru sa aiba vreun impact asupra profitului sau ridicat. Totusi, daca corporatia ar fi triumfat in apelul sau din 2007-2009, acest aspect ar fi saracit bugetele si asa restranse ale districtului Contra Costa, orasului Richmond si ale altor jurisdictii locale care primesc rente din plati ale taxei pe proprietate. Concedierile si taierile in plus ale serviciilor vitale pentru rezidentii locali, afectandu-i in special pe cei mai vulnerabili membri ai comunitatii, ar fi fost inevitabile. In ultimii ani, bugetele orasului si ale districtului au fost ciopartite prin reduceri in sistemul de locuinte, sistemul de sanatate, serviciile sociale, siguranta publica si educatie. A le cere guvernelor locale sa dea inapoi bani pe care nu-i au unei corporatii bogate precum Chevron nu are nici un sens intr-o societate care se presupune ca e dreapta si democratica.

Cand au inceput audierile apelurilor pentru 2007-2009 in decembrie 2011, RPA a iesit in fata vizibil si foarte vocal, organizand numeroase demonstratii in interiorul si in afara sediului administrativ al districtului in cursul urmatoarelor cateva luni. Majoritatea procedurilor au fost ascunse publicului, Chevron pretinzand ca sunt prezentate “informatii de proprietate”.

Pe 16 aprilie 2012, la doua saptamani dupa ce a respins apelul Chevron din 2007-2009, Consiliul Apelurilor de Judecata fusese presat sa inceapa audierile pentru apelul Chevron pentru taxele sale de proprietate din 2010-2011, dar procedurile au fost tergiversate pana la sfarsitul anului. Speram ca decizia pozitiva si corecta din districtul Contra Costa va servi ca precedent pentru acest nou caz, cat si pentru apelurile pentru taxa de proprietate care sunt avansate de companii petroliere pe tot cuprinsul tarii.

Vedem inmultirea acestor apeluri ca pe o expresie complet inutila a lacomiei corporatiste, cu sume uriase cheltuite pe avocatii care sa le sustina cazul si sa ne elimine treptat. Nu trebuie sa fie asa. Cerem Chevron sa-si plateasca integral contributia corecta la fondul local de taxe- cum de altfel isi permite- fara a bombani si sa ne lase guvernele locale sa se ingrijeasca de nevoile comunitatii, asa cum este cazul.

 

Cu respect,

 

Marilyn Langlois,

Membru al Comitetului de Conducere al Richmond Progressive Alliance


______________________

Traducere din engleza de Alina Vizitiu
 

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii