Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Chevron pus in fata nemultumirii actionarilor, a sindicatelor si a comunitatilor, la intalnirea anuala cu actionarii din mai 2012

Adevarul despre Chevron » Chevron pus in fata nemultumirii actionarilor, a sindicatelor si a comunitatilor, la intalnirea anuala cu actionarii din mai 2012

Un articol de  Antonia Juhasz,  Kerul Dyer
Sursa: http://truecostofchevron.com/20120530-chevron-faces-shareholder-union-and-community-revolt-at-annual-meeting.html

 

San Ramon, California – Astazi, mai mult de 150 de oameni au protestat la intalnirea anuala a actionarilor Chevron, formandu-se un grup unic de membri de sindicat, actionari si lideri de comunitati. Chevron este criticat in fiecare an la intalnirea actionarilor, dar protestul de astazi a atras o multime mai mai mare si mai diversa, nemultumita anul acesta de problemele juridice, de scurgerile de petrol si de amenzile pentru practici incorecte ale gigantului petrolier.

“Faptul ca directorul executiv principal Watson a omis fraudulos obligatiile curente ale companiei in Brazilia, Ecuador si Nigeria a subliniat inca o data nepasarea sa colosala in ce priveste siguranta muncitorilor, grija fata de un mediu nepoluat si drepturile omului. Aceasta s-a reflectat in numarul record de voturi care au sustinut ca Watson sa nu prezideze intalnirea,” a spus Ginger Cassady, directorul campaniei de schimbare pentru Chevron din cadrul Retelei de Actiune in Padurile tropicale.

Chevron a primit amenzi care se ridica la mai mult de 43 miliarde de dolari: 22 de miliarde pentru scurgeri de petrol pe coasta Braziliei, 18 miliarde pentru contaminarea cu petrol din Ecuador, 3 milioane pentru explozii de gaz pe coasta Nigeriei si 27 milioane pentru neplata impozitelor in Richmond.

Domnului João Antonio de Moraes, coordonatorul national al Uniunii Federale a Lucratorilor din Industria Petroliera a Braziliei, nu i s-a ingaduit sa intre la sedinta sub pretextul unei presupuse erori birocratice: “Am calatorit pe tot intinsul globului pentru a cere companiei Chevron sa ridice nivelul de siguranta al echipamentelor si rafinariilor sale. Faptul ca mi s-a refuzat accesul la intalnire arata lipsa de respect pe care Chevron o are fata de comunitatile unde opereaza. Neglijenta companiei Chevron fata de siguranta muncitorilor si fata de mediu din Brazilia in Ecuador, din Nigeria si pana in California nu va ramane fara raspuns.”

Federatia Unita a Muncitorilor Petrolieri a intentat proces in martie pentru a cere anularea tuturor contractelor de petrol si gaze pe care Chevron le are in Brazilia. La doi reprezentanti din partea Sindicatului Steelworkers li s-a refuzat de asemeni accesul la intalnire.

Sapte hotarari ale actionarilor au fost prezentate spre a discuta operatiile riscante ale lui Chevron, incluzand o cerere de a separa functia de director executiv de cea de presedinte al adunarii, cerere care a primit 38 de  procente din voturi (dublu fata de cat a primit in anii precedenti). Inspectorul statului New York Thomas P. DiNapoli impreuna cu 39 de alti investitori, avand actiuni in total de 580 de miliarde de dolari, a invitat Chevron sa rezolve lupta juridica pe care o duce de doua decenii in Ecuador.

 

“Chevron trebuie sa se poarte decent, sa inceapa sa actioneze ca un om matur si sa isi asume responsabilitatea pentru nenorocirile pe care le-a cauzat in Ecuador,” a spus Luz Trinidad Andrea Cusangua, reclamant in cazul Ecuador, catre directorul executiv principal Watson.

 

Protestul a inclus: reprezentanti din partea United Steelworkers, sindicat care cuprinde si muncitori de la rafinaria Chevron din Richmond; principalii reclamanti din cazul Ecuador; reprezentanti din Nigeria si Angola; activisti locali din Richmond si membri ai organizatiei “Adevaratele Costuri ale corporatiei Chevron”.

Declaratii de la fata locului:

 

Robinson Yumbo, presedinte al Federatiei Indigene Nationale a tribului Cofan, Ecuador:

“Sper ca nimeni nu va mai suferi asa cum am suferit noi. Poate ca acum, cand Chevron este condamnata sa plateasca daune de 18 miliarde de dolari, directorii executivi ai companiei vor invata o lectie.”

 

Luz Trinidad Andrea Cusangua, reclamant in cazul Ecuador, Ecuador:

“Chevron trebuie sa se poarte decent, sa inceapa sa actioneze ca un om matur si sa isi asume responsabilitatea pentru nenorocirile pe care le-a cauzat in Ecuador. Nu poti sa te speli pe maini cand ai poluat natura.”

 

Emem Okon, Fondator si Director Executiv, Centrul de Resurse si Dezvoltare a femeilor Kebetkache, Nigeria:

Incidentele legate de industria de petrol si gaze din Delta Nigeriei sunt fara sfarsit. Am calatorit mai mult de 6000 de mile spre a participa la adunarea actionarilor Chevron deoarece doresc ca directorul Chevron si comitetul de conducere sa stie de impactul devastator pe care l-a avut incendiul imens de la Putul Principal de gaz al lui Chevron din Statul Bayelsa.”

 

Nile Malloy, Directorul Programelor pe California de Nord pentru un Mediu mai curat, Richmond:

Rafinaria din Richmond a companiei Chevron este cea mai mare emitatoare industriala de gaz cu efect de sera si cea mai mare sursa de CO2 si alte emisii poluante pentru aer din Richmond. Cum este cea mai mare corporatie din California, Chevron ar putea fi un adevarat lider in protejarea climei prim reducerile de emisii pe plan local. Procedand astfel, Chevron ar fi un exemplu indraznet pentru restul industriei spre a imbunatati calitatea aerului si a apei.

 

Robert Collier, Directorul de campanie pentru corporatii, Amazon Watch:

Am ascultat astazi multi membri din comunitati de pe intreg globul unde Chevron a actionat iresponsabil. Richmond. California. Texas. Ecuador. Brazilia. Angola. Kazahstan. Australia. Intrebarea care nu imi da pace este aceasta: Ati fi facut acelasi lucru daca era in San Ramon, sau Lafayette, sau alte comunitati comfortabile unde traiti?”

In mod normal, cand un director executiv face o greseala majora care ameninta valoarea actiunilor si sanatatea financiara a companiei, este demis. Si pe buna dreptate. Intrebati-l doar pe fostul sef al principalului birou de investitii de la JP Morgan Chase dupa ce a pierdut 2 miliarde intr-o tranzactie saptamana trecuta. Dar cand faci o greseala de 18 miliarde? La Chevron se pare ca esti promovat.”

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii