Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Chevron va crea locuri de muncă?

Intrebari frecvente » Chevron va crea locuri de muncă?

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui: "... stiu ca va place sa stati degeaba".

Numarul locurilor de munca este limitat si presupune in mare parte specializare tehnica in domeniul petrolier.
Domnul Presedinte al CJ a declarat in emisiunea Realitatea de la Barlad ca judetul Vaslui va castiga in jur de 100 de locuri de munca din explorarea/ exploatarea gazelor de sist.
In comparatie, un atelier de confectii ofera 500 de locuri de munca. 
Chevron a creat in ultimii 10 ani aprox. 1000 locuri de munca in toata Europa, conform datelor companiei.

Locurile de munca provenite din industria gazelor de sist sunt temporare si vor elimina alte locuri de munca din agricultura, comert, piscicultura, apicultura, turism etc. Poluarea zonelor este iremediabila. Multe locuri de munca in zona sondelor sunt foarte periculoase, asa cum arata si accidentul de la sonda Lespezi unde au ajuns la spital doi oameni. In SUA s-a vazut ca sondorii sunt expusi la un risc ridicat de cancer pulmonar.

Redam cateva puncte de vedere si analize din SUA:

"MITOLOGIE: Expunerea riscurilor inerente acestui tip de forare va duce la pierderea de potentiale locuri de munca si la distrugerea unei sanse pentru o crestere economica in Pennsylvania.

FAPT: Costurile legate de impactul asupra sanatatii ce vor rezulta din apa contaminata si din ecologizarea zonei vor depasi cu mult orice beneficii ce ar veni din exploatarea gazelor de sist prin aceasta metoda. Fort Worth Texas are o datorie de 77 milioane de dolari in acest moment, in ciuda a mii de puturi forate acolo din 2005. (NBCDFW.com)"

Sursa:
http://marcellusprotest.org/myths
http://gazedesist.ro/?demascarea-mitologiei-companiilor-care-exploreaza-si-exploateaza-gaze-de-sist,68


"MIT: Dezvoltarea petrolului/ a gazului natural din sisturi creeaza locuri de munca si aduce o revigorare pentru economie.

REALITATE: Dezvoltarea legata de petrol/ gaze naturale poate crea locuri de munca si sa genereze venituri din impozite mai mari dar acestea nu sunt nici pe departe atat de multe si nici nu dureaza atat pe cat pretind companiile.
Intre sfarsitul anului 2007 si 2010, revigorarea adusa de exploatarea sistului Marcellus a adus mai putin de 10 000 de slujbe noi in Pennsylvania, mult mai putin decat numarul de 48,000 raportat in toate comentariile si declaratiile precedente date de companii.
De asemeni, graficele date de crearea de locuri de munca si pierderea de locuri de munca in aceasta industrie tind sa urmeze ciclul "crestere/ descrestere", tipic oricarei regiuni de dezvoltare a unei energii.

Studii recente asupra beneficiilor aduse de companii nici nu iau macar in calcul costurile mari asociate cu dezvoltarea productiei de gaze/ petrol precum reparatiile de drumuri si poduri, declinul in profiturile din agricultura si turism, reducerea valorii proprietatilor si a impozitelor de pe proprietati.

O analiza a efectelor asupra economiei locale aduse de forarea pentru gaz de sist a concluzionat ca ofera putine locuri de munca localnicilor deoarece industria are nevoie de relativ putini lucratori. Pe deasupra, companiile angajeaza lucratori specializati care se deplaseaza de la o sonda la alta si nu stau mult timp in niciun loc, lucrand astfel impotriva unei stabilitati a economiei locale.

De asemeni, previziunile companiilor de creare de locuri de munca in Ohio din extragerea petrolului/gazului din sisturi au fost mult prea optimiste. Un studiu independent ( care nu a fost sponsorizat de companii) de Mark Partridge si Amanda Weinstein de la Ohio State University a demonstrat ca previziunile companiilor de creare de joburi in Ohio sunt probabil umflate cu 900%."

Sursa: neogap.org  (o organizatie antifrack din Ohio)

Persoanele care accepta o astfel de slujba isi asuma mari riscuri pentru sanatate:
http://gazedesist.ro/...
http://gazedesist.ro/?toate-slujbele-oferite-de-fracturare-vin-la-pachet-cu-un-risc-crescut-de-cancer-pulmonar-2042013%2C115

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii