Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Chevron vine în România după ce a înfometat şi îmbolnăvit 30.000 de oameni

Adevarul despre Chevron » Chevron vine în România după ce a înfometat şi îmbolnăvit 30.000 de oameni

Sursa: http://noinu.ro/2013/05/exclusiv-chevron-vine-in-romania-dupa-ce-a-infometat-si-imbolnavit-30-000-de-oameni/
Redam partial un articol de Petre Badica pe care il gasiti integral la linkul de mai sus.
 

Vorbim de Chevron Texaco, una dintre cele mai mari companii americane și unul dintre cei mai mari producători de produse petroliere din lume. Compania e prezentă în aproape 100 de state şi are o cifră de afaceri de 265 miliarde de dolari.

Temerea bârlădenilor legată de pericolul faţă de mediu dar şi faţă sănătate pe care o reprezintă metoda de exploatare folosită de Chevron – fracturarea hidraulică – pare întemeiată la o privire atentă a istoriei companiei americane.

Presa internaţională a relatat, pe larg la vremea respectiv, despre incidentele pe care le reamintim mai jos.

Dezastru ecologic în Amazon

 În anul 2008, Ecuadorul a dat în judecată compania Chevron pentru depozitarea de deșeuri toxice în zonele din bazinul Amazon. Pe 15 februarie 2011, un tribunal din Ecuador a condamnat Chevron la plata a 8,6 miliarde de dolari deoarce între 1972 şi 1992 compania americană a provocat pierderea recoltelor şi moartea animalelor unor băştinaşi. Dar şi pentru că în zona unde Chevron îşi desfăşura activitatea rata mortalităţii de cancer a crescut. Acţiunea în instanţă împotriva Chevron a fost făcută, în comun, de către 30.000 de ecuadorieni.

A fost pentru prima oară când indigenii au câştigat un proces împotriva unei companii multinaţionale. Chevron nu a fost de acord cu verdictul (deşi a fost unul final) şi a refuzat să plătească. Pentru că la pronunţarea sentinţei Chevron nu avea nici un bun în Ecuador, autorităţile nu au avut ce să confişte.

Poluare masivă în SUA

Una din rafinăriile Chevron din statul Richmond a fost notificată pentru 300 de incidente privind poluarea unor râuri din care se alimentau bazinele cu apă potabile. La începutul anului 2003, în Richmond s-a înregistrat un număr foarte mare de afecţiuni respiratorii sau de cancer.

 Distrugerea pădurii virgine din Bangladesh

La 26 iunie 2008, un incendiu puternic a avut loc în Lawachara National Park , o zonă crucială pentru menţinerea biodiversităţii şi echilibrului natural din această ţară. Chevron a fost găstă vinovată deoarece a efectuat studii seismice care au cauzat acest dezastru natural de proporţii.chevron1

 

A curs sânge în Delta Niger

În luna mai 1998, peste 100 de activişti au demonstrat şi au ocupat pentru o scurtă perioadă o platformă petrolieră din Niger. Ei au avut o întâlnire cu şeful Chevron căruia i-au cerut să ofere mai multe locuri de muncă localnicilor. Reprezentantul americanilor a fost de acord dar după câteva zile forţele militare nigeriene au descins din elicoptere şi au deschis focul împotriva activiştilor omorând doi dintre ei.

Chevron a declarat că a decis să acţioneze în acest fel ca răspuns la „o violare gravă a unei proprietăţi private”. În 2008, Chevron a fost declarat nevinovat. Deliberările au durat două zile.

Poluare masivă în Angola

În 2002, Angola a fost prima ţară din Africa ce a dat în judecată o companie străină – în speţă Chevron – pentru că i-a poluat solul.

Iar aceasta este numai o parte a poveştii. Care merge mai departe în România.

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii