Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

De ce NU Chevron? Un mesaj adresat lumii din partea padurii amazoniene

Adevarul despre Chevron » De ce NU Chevron? Un mesaj adresat lumii din partea padurii amazoniene

    De-a lungul istoriei dezastrelor ecologice din intreaga lume, nu cred ca s-a mai intalnit vreo companie atat de agresiva, distructiva si nesabuita (neglijenta) precum  marele gigant american, Chevron. In timpul celor 25 de ani de forari pentru petrol in Ecuador, CHEVRON (prin intermediul predecesorului sau, TEXACO), a distrus o zona de 5 (cinci) ori mai mare ca suprafata orasului New York.
 
 Din ceea ce fusese odata padure tropicala neatinsa (curata) a devenit o zona toxica, plina de deseuri, atat pentru padure cat si pentru locuitorii sai. Rezultatul? Epidemii de cancer, malformatii ale noilor nascuti, avorturi, si alte boli ce isi au originea in explotarile petroliere (minutul 0:55).
    Inca din 1993, impotriva oricaror sanse, aceste comunitati locale au luptat pe cai legale impotriva companiei CHEVRON. Si au castigat. In anul 2012, Curtea de Apel a Ecuadorului a gasit compania CHEVRON vinovata si „condamnata” sa platesca 18 miliarde de dolari americani pentru a curata deseurile contaminate si a furniza apa potabila (curata) si asigurare medicala locuitorilor zonelor afectate.
    Lydia Aquinda (locuitor in Rumipamba): „Cerem companiei TEXACO sa curete pamanturile noastre si sa ne redea vietile noastre dinainte de dezastru, vrem sa traim sanatosi.”
    CHEVRON contra-ataca aceasta masura, trimitandu-si o armata de avocati in intreaga lume a caror singur scop era hartuirea si deschiderea de noi procese impotriva victimelor companiei. Compania CHEVRON in prezent foloseste un Tribunal International de Arbitraj in incercarea de a rasturna hotararea judecatoreasca finala a Curtii de Apel a Ecuador si sa blocheze posibilitatea de a intenta noi procese companiei de catre zecile de mii de victime care locuiesc in zona afectata.
    Aceasta este realitatea lui CHEVRON! TU ii vei da voie lui CHEVRON sa opereze (sa isi desfasoare activitatea) in tara TA?
Humberto Piaguaje: „Ne-am aparat singuri impotriva acestei companii si acestia au inceput sa se teama. Alte tari ar trebui sa fie cu mare luare aminte atunci cand  vine vorba de CHEVRON, iar cand am facut apel la drepturile omului CHEVRON si-a trimis armata de avocati sa lupte impotriva noastra si au cheltuit infinit cu acestia. Companiei CHEVRON ii pasa numai de profit si niciodata de oameni, de vietile umane puse in pericol.”
Aceasta este povestea noastra si speram ca vei face tot posibilul ca sa nu ti se intample si tie!
CHEVRON nu e DOAR o alta companie petroliera, e mult mai grav decat atat.
(a se vedea si Amazon Watch precum si Asamblea de Afectados por Texaco)

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii