Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Decizie judecatoreasca: administratia Obama nu a tinut seama de riscurile fracturarii 9 aprilie 2013

Impactul asupra democratiei » Decizie judecatoreasca: administratia Obama nu a tinut seama de riscurile fracturarii 9 aprilie 2013

Sursa: http://rt.com/usa/fracking-judge-california-obama-583/

DECIZIE JUDECATOREASCA: ADMINISTRATIA OBAMA NU A TINUT SEAMA DE RISCURILE FRACTURARII


 

Administratia Obama a incalcat legea, eliberand concesiuni de exploatari petroliere pe cuprinsul Californiei fara sa cerceteze riscurile fracturarii. Un judecator federal a decis ca administratia “a ignorat complet” ingrijorarile de mediu legate de concesiuni.

In replica la un proces inaintat de grupuri ecologiste, magistratul federal, judecatorul Paul Grewal, a decis ca Biroul Federal al Administrarii Resurselor Naturale (BLM) a incalcat legea repartizand drepturi de foraj petrolier inainte de a analiza potentialele riscuri asociate cu fracturarea.

“Refuzul BLM de a lua in consideratie orice scenariu posibil care implica fracturarea ca fiind “in afara jurisdictiei sale” pur si simplu nu a furnizat “un aspect serios” asupra problemei asa cum cere NEPA”, a spus Grewal in timpul hotararii de duminica din San Jose, California.

In timp ce scoate in evidenta punctele slabe ale administratiei Obama, hotararea este vazuta in mare parte ca o victorie hotaratoare de catre ecologisti, care lupta impotriva procedurilor considerate de ei ca potentiale pericole pentru mediu.

“Este prima opinie a unei curti federale de care avem cunostinta ca afirma explicit ca agentiile federale trebuie sa analizeze impactul ecologic al fracturarii atunci cand executa un program de concesionare petroliera sau gazeifera”- Brendan Cummings, avocat al Centrului pentru Diversitate Biologica, care a fost implicat in proces, precizeaza Reuters.

“Aceasta este o decizie importanta care recunoaste riscurile semnificative pe care le implica fracturarea asupra solului, aerului si apei din California”, Cummings a precizat pentru Bloomberg News, intr-un e-mail separat. “Intr-o era a schimbarilor climatice periculoase, guvernul federal nu ar trebui sa concesioneze suprafete publice pentru forme extreme de extragere a combustibilului mineral.

Ca rezultat al hotararii judecatoresti, care a fost facuta publica Luni, forarea va fi interzisa pe o suprafata de 2,500 de acri in California, care fusesera concesionati pentru dezvoltari petroliere si gazeifere in 2011. Suprafata se intinde peste Formatia de Sist Argilos Monterey, casa unuia dintre cele mai mari depozite de gaz de sist din Statele Unite. Cu o cantitate estimata la 15 miliarde de barili de petrol, cei 20,000 de acri care alcatuiesc Formatie de Sist Argilos Monterey sunt considerati ca ar reprezenta 64% din depozitele de petrol ale tarii.

Ecologistii sunt ingrijorati ca de vreme ce California este expusa la secete si cutremure, fracturarea ar putea contamina depozitele locale de apa si ar putea polua aerul. Unii locuitori aflati in preajma siturilor de producere a petrolului si gazului pretind ca locuintele lor se crapa datorita forajului. Membrii Sierra Club si ai Districtului South Monterey, grupurile responsabile pentru proces, pretind de asemenea ca fracturarea ar putea declansa activitati seismice.

“Fracturarea are loc complet nelegiferat in statul California”, a mentionat vara trecuta Brenna Norton, organizator din partea Food And Water Watch. “Companiile petroliere si de gaz nu pot spune unde fractureaza sau ce substante chimice vor injecta in apa, posibil aproape de apa voastra de baut.”

Ecologistii au argumentat de asemenea ca expunerea la chimicalele din siturile de fracturare a gazului pot cauza probleme de sanatate. Aproximativ 70% din localnicii aflati langa campul de gaz natural Marcellus au raportat anul trecut o crestere a iritarilor de gat, iar 80% - probleme ale sinusurilor. Un numar de tari europene au interzis deja fracturarea, iar Germania li se poate alatura curand.

Dar in Statele Unite, riscurilor potentiale nu li s-a acordat nici macar o a doua cercetare de catre BLM- o actiune pe care judecatorul Grewal a gasit-o surprinzatoare.

“Riscul posibil de contaminare datorat fracturarii, desi necunoscut, nu este atat de indepartat sau speculativ ca sa fie complet ignorat”, a precizat el in hotarare.

Intre timp, companiile petroliere din California spera ca curtea le va permite sa continue forajul odata ce fracturarea va fi considerata “sigura”. Tupper Hull, purtator de cuvant pentru grupul de rafinarii Western States Petroleum Association, a spus Reuters ca judecatorul a decis numai impotriva procedurilor BLM, nu a fracturarii in sine. El a mentionat ca priveste hotararea ca pe o “intarziere”, dar ca “spera ca in cele din urma curtea va permite concesionarii sa continue, iar productia sa aiba loc.”

Hotararea curtii afecteaza momentan 4 concesionari pentru foraje petroliere. Judecatorul Grewal a precizat ca el doar analizeaza aspectele legale privind distribuirea acestor concesionari- nu si riscurile pe care le implica fracturarea.

“Ceea ce avem in fata este intrebarea legala daca actiunile BLM care constituie motivul in acest caz au fost arbitrare, inconstante, un abuz de discretie, sau daca nu sunt in concordanta cu legea”, a scris Grewal. “Ceea ce nu este in discutie este intrebarea daca fracturarea din Sistul Monterey sau de altundeva este un lucru bun sau rau.”

 

____________________

Traducere din engleza de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii