Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Din categoria "Chevron bun vecin": oare asta ii asteapta si pe cei care se impotrivesc proiectului Chevron din Vaslui?

Adevarul despre Chevron » Din categoria "Chevron bun vecin": oare asta ii asteapta si pe cei care se impotrivesc proiectului Chevron din Vaslui?

Mobilizare anti-fracturare suprimată și locuințe ale indigenilor arse datorită opoziției față de acordul Chevron- YPF

http://www.opsur.org.ar/blog/2013/09/03/anti-fracking-mobilization-suppressed-and-indigenous-houses-burnt-due-to-resistance-over-chevron-ypf-agreement/

Pe 28 august, o mobilizare de 5000 de persoane din provincia Neuquén, regiunea Patagonia, a fost suprimată sever de poliția locală. Ulterior, locuințele unei comunități mapuche au fost arse drept represalii de către, se pare, membri afiliați ai guvernării locale. 

Acordul dintre Chevron și YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales- fosta companie petrolieră de stat din Argentina; privatizată în 1993 și cumpărată de compania spaniolă Repsol; renaționalizarea a 51 % din firmă a început în 2012) avea nevoie de ratificarea parlamentului din Neuquén, datorită suveranității locale asupra resurselor naturale. Întrucât participarea societății civile nu a fost permisă în nici o etapă, o mobilizare pașnică – organizată de sindicate, Confederația mapuche, partidele locale și Platforma Anti Fracturare din Neuquén, printre alții- a fost dirijată spre a face auzită vocea care se opune acestui acord. Principalele probleme exprimate au fost consecințele fracturării asupra mediului și sănătății, încălcarea suveranității și posibilitatea de a exporta resursele strategice.

Răspunsul guvernului

Mobilizarea care a avut loc pe 28 August a fost dur suprimată de poliția locală. În 7 ore de proteste, mai mult de 25 de persoane au fost rănite cu gloanțe de cauciuc și gaz lacrimogen; unul dintre ei, un profesor de 33 de ani însoțit de fiul său, a fost lovit de o alice în piept. Câțiva oameni au fost reținuți, iar procesele sunt în prezent pe rol. În ciuda situației de pe străzi, în acea zi parlamentul a aprobat acordul cu voturi din partea partidului MPN (conducerea provinciei Neuquén) și a altora.

Joi, 10 000 de oameni s-au întors în stradă, într-un marș împotriva reprimării și a acordului. Cu toate acestea, de vineri până sâmbătă, 4 case ale comunității mapuche din Campo Maripe, aflate în regiunea proiectului YPF-Chevron, au fost arse din temelii drept represalii. Până duminică, persoane mapuche și alte organizații au ocupat cariere și au acuzat MPN de atac. Ei reprezintă acele populații indigene ale căror drepturi colective sunt încălcate- în special dreptul la întâietate, consultarea liberă și documentată stabilită de Convenția 169 a ILO (Organizația Internațională a Muncii)- și care suferă deja de pe urma deceniilor de consecințe ale exploatarilor petroliere și de gaz, economice și culturale. Aceasta și alte încălcări ale legii au repezentat o practică comună a întregului proces.

Cu toate acestea, populația este prudentă iar rezistența este în creștere. În aceste zile, 15 guverne locale au interzis fracturarea în 5 provincii și au fost ținute diverse acțiuni pentru a stopa expansiunea. Dorim să alertăm comunitatea internațională în legătură cu această situație, considerând că investiția Chevron este doar vârful icebergului. După cum precizează YPF, țelul final este să creeze o Argentină „exportatoare de energie” bazată pe resurse neconvenționale (șist, metan din stratul de cărbune); având ca aliați tehnici si financiari cheie companii transnaționale. Shell, Exxon, Petrobras, Apache, Dow și Total, printre alții, explorează formațiunile de șist din Neuquén. Mai mult decât atât, YPF intenționează să exploreze în țări vecine (Uruguay, Bolivia, Paraguay și Chile) după cum a anunțat recent în acordurile cu Ancap și YPFB (Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos – compania petrolieră de stat din Bolivia).

 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii