Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Exploatarea gazelor de şist este benefică în SUA ?

Intrebari frecvente » Exploatarea gazelor de şist este benefică în SUA ?

MITOLOGIE: Forarea in padurile americane nu a avut efecte negative asupra valorii peisagistice, ecologice sau recreationale a padurilor.

FAPT: Forarea a avut ca rezultat distrugerea florei si a faunei, si avertismente despre apa contaminata sunt acum postate atat in padurile din Allegheny cat si in cele din Moshannon. Apa nu mai este buna de baut . (Proiect de Aparare Allegheny, 9-1-2010)

 

MITOLOGIE: Forarea in  Marcellus Shale se face in perfecta siguranta pentru mediu; companiile sunt "responsabile".

FAPT: Exista aproape tot atat de multe nerespectari ale legii pe cate sonde sunt. Sunt documentate numeroase incidente de scurgeri, contaminari si explozii. ("Zidul rusinii pentru industria producatoare de gaz din Pennsylvania"; "Pericole asupra mediului datorate fracturarii hidraulice a placii Marcellus" de Robert Myers, Universitatea Lock Haven)

 

MITOLOGIE: Forarea pentru gaz natural va dezvolta Pennsylvania si va micsora dependenta noastra de gaz importat.

FAPT: Aceste companii de extractie a gazului isi vand drepturile de concesionare catre companii din China, Korea, fonduri de investitie asiatice, India, Norvegia, Germania, si Anglia. Gazul este exportat pentru profituri imense pe piata internationala. (Wall Street  Journal, 22 iunie 2010) 

 

MITOLOGIE: Doar cateva izvoare din partea rurala a Pennsylvaniei au fost contaminate in urma forarii. Apa din orase este "neprimejdioasa".

FAPT: Patrusprezece facilitati de pastrare a materialelor reziduale de-a lungul Raului Monongahela accepta apa "de fracturare" contaminata chimic, o dilueaza si apoi o varsa direct in raurile noastre. 824,825 livre de material solid dizolvat, 15 053 livre de bariu, 16 737 livre de strontiu, 486 812 livre de cloruri se permit a fi varsate in Raul Monongahela IN FIECARE ZI! (Charles Christen, Doctor in medicina) (prin material solid dizolvat in apa se intelege tot ceea ce este prezent in apa, nu este apa pura si indica prezenta unor minerale toxice) Nota: o livra este aproximativ 1/2 kg.

 

MITOLOGIE:  Diluarea acestei ape "de fracturare" are un impact redus  asupra calitatii apei si a sanatatii.

FAPT: Aceasta apa reziduala provenita din procesul "de fracturare" este contaminata cu sute de chimicale, majoritatea fiind cancerigene. (DEP, O&G conducerea MSDS)

Formatia sistului argilos Marcellus are concentratii ridicate de radioactivitate datorate uraniului care se afla in mod natural in aceste sisturi, aproximativ de 25-30 de ori mai mari decat concentratiile mediului inconjurator. In acelasi timp, apa produsa prin aceste forari poate contine 15 000 pCi/L (picoCurie pe litru) de radiu. Standardul acceptat pentru radiul din apa de baut este de 5 pCi/L.

De la majoritatea sondelor din sisturile argiloase Marcellus in zona Pennsylvania sunt trimise fluidele rezultate catre fabrici de epurare a apelor reziduale spre a fi diluate si varsate apoi in raurile noastre. Exista 14 santiere doar pe raul Monongahela. Companiile depoziteaza de asemeni reziduuri rezultate din forare, aschiere si deshidratare in diverse gropi  acoperite cu pamant. Rata imbolnavirii de cancer a crescut dramatic in comunitatile care traiesc langa aceste gropi cu reziduuri toxice. ( Raportul asupra Radioactivitatii in sistul argilos Marcellus)

 

MITOLOGIE:  Chimicalele folosite pentru fracturarea hidraulica in aceste sonde nu sunt nocive.

FAPT: 13 barbati care lucrau la Camp LeJeune, N.C. s-au imbolnavit de cancer la san la cativa ani dupa ce au baut apa toxica de la acea baza. Multe alte persoane care au trait acolo s-au imbolnavit de forme diverse de cancer. ACELEASI  chimicale folosite  in "fracturarea hidraulica" erau prezente la acea baza. Aceeasi apa contaminata chimic este acum varsata in raurile NOASTRE! (benzen, toluen, xylen, etc.)
http://www.mcclatchydc.com/2010/10/29/102856/messa...

"Copiii de toate varstele sunt mult mai vulnerabili decat adultii la risc ridicat  de cancer si la alte efecte adverse cauzate de expunerea la orice mediu nociv," a declarat presedintele panoului pentru raportul asupra cancerului. Mai 2010 http://deainfo.nci.nih.gov/advisory/pcp/pcp.htm

Legatura dintre leucemie si mediul toxic este de altfel foarte bine studiata.   http://www.empowher.com/leukemias/content/what-tox...

 

MITOLOGIE: Fenomene inerente procesului de forare din sistul Marcellus, scaparile de gaz si aprinderile necontrolate emit compusi organici volatili in aer dar nu prezinta risc pentru sanatate.

FAPT: In regiunea mai larga din jurul Pittsburghului, raspandirea astmului bronsic este cu 25 de procente mai mare decat media nationala si folosirea serviciilor de urgenta de catre copiii care au astm este de trei pana la patru ori mai frecventa decat media pe plan national, ceea ce arata ca este o problema foarte grava. Astmul bronsic s-a extins pana la proportiile unei epidemii, ceea ce e cu atat mai relevant cu cat astmul este cunoscut ca o consecinta directa a mediului. (Centru de cercetare medicala pediatrica si de mediu, UPMC, Spitalul de copii.) http://www.chp.edu/CHP/PEMC+Research

 

MITOLOGIE: Expunerea riscurilor inerente acestui tip de forare va duce la pierderea de potentiale locuri de munca si la distrugerea unei sanse pentru o crestere economica in Pennsylvania.

FAPT: Costurile legate de impactul asupra sanatatii ce vor rezulta din apa contaminata si din ecologizarea zonei vor depasi cu mult orice beneficii ce ar veni din exploatarea gazelor de sist prin aceasta metoda. Fort Worth Texas are o datorie de 77 milioane de dolari in acest moment, in ciuda a mii de puturi forate acolo din 2005. (NBCDFW.com)

 

MITOLOGIE: Operatiile de forare in sistul Marcellus si contractele semnate pentru forare nu afecteaza valoarea proprietatilor.

FAPT: Bancile nu mai accepta imprumuturi care  folosesc drept gaj  proprietati care au fost fracturate hidraulic sau proprietati invecinate. O proprietate cu un contract de gaz sau petrol nu este eligibila pentru finantare de tip Federal House Administration, ceea ce indica faptul ca guvernul federal e constient de devalorizarea proprietatii si nu risca sa isi piarda banii ulterior. (indreptarul HUD  4150.2 pg. 2.7)

Conform Departamentului de Protectie a Mediului din Pennsylvania, proprietarii care isi inchiriaza pamantul pentru forarea sistului Marcellus pot sa afle ca le-a fost anulata asigurarea pentru pierderea cauzata de prabusirea unei mine parasite.

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii

  • MARIANA
    2013-09-04 12:30

    Un NUUU,categoric exploatarii gazelor de sist! Acceptarea inseamna CONDAMNAREA LA MOARTE a TA si-a COPIILOR TAI!