Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Exploatarea gazelor de sist ne va asigura independenta faţă de gazul rusesc?

Intrebari frecvente » Exploatarea gazelor de sist ne va asigura independenta faţă de gazul rusesc?

1. Surse : analiza efectuata de de Ilie Serbanescu (textul integral este in sectiunea "Problema economica"), Acordul petrolier cadru desecretizat partial pentru Dobrogea

Contractele  sunt contracte de redevenţă. Statul român se alege cu o redevenţă în bani [...], dar nu cu gaze! Dacă va dori să folosească gazele exploatate de Chevron, România va trebui să le cumpere de la Chevron. Cum s-ar spune, să-şi cumpere propriile gaze! (Ilie Serbanescu)


Presupunand ca Chevron va vrea sa vanda gaze Romaniei (desi nu este obligat prin nimic), liberalizarea pretului la energie va face ca aceasta vanzare sa fie la nivelul gazelor rusesti sau mai scumpe pentru ca exploatarea neconventionala este mai scumpa.

2. Productia Romaniei este mai mare decat consumul de gaze, conform datelor de pe eurostat. Fisierele pdf se gasesc atasate.

Eurostat productie gaze: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00079&plugin=1

Eurostat consum gaze: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00098&plugin=1


3. Ministrul Energiei declara pe 10 mai 2013 ca Romania are un excedent de energie!!!

„România are un excedent de Energie, perioada sărbătorilor a fost cel mai mic consum de energie din istorie, de 3.700 de megawați, un consum record negativ. Lucrul acesta ne pune pe gânduri și trebuie să găsim soluții ce facem cu energia pe care o avem. Trebuie să avem în vedere că foarte multe fabrici industriale s-au închis, deci consumul industrial a scăzut, iar consumatorii casnici devin tot mai economi. Așa că avem mai multă energie decât are nevoie țara de aceea trebuie să facem ceva cu ea”, a declarat Constantin Niță.

http://www.b1.ro/stiri/economic/constantin-ni-a-romania-are-un-excedent-de-energie-trebuie-sa-vindem-rapid-ce-n-am-consumat-de-sarbatori-am-avut-cel-mai-redus-consum-din-istorie-56280.html
 • Alte opinii :

Connie Hedegaard , comisarul pentru schimbari climatice : "Nu ar trebui să ne prostim singuri, nu vor fi [gazele] la fel de ieftine ca in SUA. Avem o geologie diferita si vor fi mai dificil de extras. Nu avem aeleaşi spaţii nelocuite. Noi dăm mai multă atenţie părerii oamenilor".

Connie Hedegaard, the commissioner for climate change, told the daily Guardian that shale gas would not be the game-changer that it has been in the US. "We should not fool ourselves," she said. "This is not going to be as cheap as in the US. We have different geology that makes it more tricky [to extract shale gas]. We don't have the same wide open spaces. We pay more attention to what local people think."

 • Invitaţie la gândire

Guvernele Romaniei au experienta in negocierea cu companii americane -a se vedea contractul Bechtel (guvernul Adrian Nastase) si aceleasi promisiuni : autostrada, locuri de munca, investitii straine, ... Dupa 10 ani avem 52 km de autostrada la cel mai mare pret din lume. Credeti sincer ca acum se va negocia mai avantajos pentru locuitorii Romaniei?

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 

Comentarii

 • admin
  2014-08-19 22:12

  Multumim, am modificat, intr-adevar Romania are o productie mai mare decat consumul.

 • ma_kc_p_base
  2014-05-21 14:28

  la pct. 2 vedeti ca e exact invers decat ati scris, asa cum o arata si documentele si sigur cum ati gandit-o si voi! "Productia este mai mare decat consumul", da?! de asta avem excedent... sau "Consumul e mai mic decat productia".