Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Fracturarea hidraulica discutata in adunarile generale ale actionarilor Chevron si Exxon 30 mai 2012

Adevarul despre Chevron » Fracturarea hidraulica discutata in adunarile generale ale actionarilor Chevron si Exxon 30 mai 2012

Sursa: http://truecostofchevron.com/20120530-fracking-at-top-of-chevron-exxon-meetings.html

Preocupările investitorilor față de fracturarea hidraulică s-au mai domolit în ultimul timp, deși la Exxon s-au întețit, iar tensiunile pentru numirea unor președinți independenți ale celor mai mari companii petroliere din Statele Unite au crescut, de asemenea.

Grupuri familiare de protestatari au descins la acele adunări generale din California și Texas și fiecare din ele avea aroma mișcării Occupy ce s-a răspândit anul trecut în întreaga țară.

Unul din cei aproximativ 80 de protestatari din fața sediului Chevron Corp (CVX.N) din San Ramon ținea o pancartă cu textul „Fracturarea hidraulică este violul mediului”, iar ceilalți au solicitat companiei să scurteze confuntarea judiciară prelungită din America de Sud pe tema poluării cu petrol.

Companiile producătoare de energie utilizează fracturarea hidraulică, sau „fracking”, pentru a crea fisuri în rocile șistoase, ce permit ieșirea petrolului și gazului. În acest proces sunt pompate apă, nisip și substanțe chimice la presiuni foarte înalte în puțuri forate la adâncimi mari în pământ.

Dacă vă așteptați că riscul de scădere a reputației este mare când vorbim de oameni din Ecuador, să vedeți ce se va întâmpla când vor veni oameni din Pennsylvania și Colorado”, a spus Larry Fahn, președintele grupului de inițiativă împotriva investitorilor, „As You Sow”, într-o discuție cu privire la o propunere a unui acționar Chevron despre riscurile fracturării hidraulice.

Totuși, preocupările unor acționari față de practicile de producție a petrolului și gazului au fost mult mai potolite. După ce o hotărâre similară cu privire la fracturare hidraulică în adunarea din 2011 a fost susținută de un procent surprizător de 41% din acționarii Chevron, o propunere similară a primit susținere de 27 procente anul acesta.

Susținerea de către acționarii Exxon Mobil Corp. (XOM.N) a unei astfel de hotărâri a crescut de la 28% anul trecut la aproape 30%.

A mai existat, de asemenea, o hotărâre Chevron de a numi un președinte cu experiență în probleme de mediu, însă un vot preliminar a adus o susținere de numai 23%, de la 25% anul trecut.

Activiștii au luat hotărârea drept un semn al nemulțumirii investitorilor cu privire la administrarea de către Chevron a unui verdict contestat în valoarea de 18 miliarde de dolari împotriva sa în Ecuador. Propunerea a fost susținută de către firma de consultanță Institutional Shareholder Services.

Directorul executiv al Chevron, John Watson, vorbind reporterilor după adunarea generală, a spus că numărul dovezilor adunate de avocații companiei sale punând la îndoială cazul Ecuador înseamnă că nu mai era vorba de o poveste de genul „el a spus, ea a spus”.

Watson a recunoscut că preocupările față de siguranța fracturării hidraulice erau întemeiate, iar Chevron dorea să abordeze problema în conversațiile sale cu comunitățile locale și cu avocații acestora.

Nu îmi este clar ce alte informații trebuie dezvăluite”, a adăugat el.

Watson este, de asemenea, și președintele consiliului de administrație al Chevron, iar propunerea de a renunța la această funcție în favoarea unui independent a fost susținută de 38% din acționari. Susținerea unui președinte independent al Exxon a crescut la 35% de la 31% anul trecut.

Acționarii Exxon, care s-au adunat în Dallas, au susținut mai mult indemnizația pentru funcțiile superioare după ce compania petrolieră cu cele mai multe acțiuni tranzacționate public din lumea a făcut un efort să caute mai multe informații cu privire la această problemă.

Acest efort a părut a da rezultate: 78% din acționari și-au dat votul fără caracter obligatoriu în favoarea unei indemnizații pentru funcțiile superioare, procent în creștere de la 67% anul trecut.

Indemnizația totală a directorului executiv al Exxon, Rex Tillerson, a crescut cu 20% în 2011 la 34,9 milioane de dolari, un an în care prețul acțiunilor companiei a crescut cu 16% și profitul a crescut cu 35%.

Aproximativ 25 de protestatari s-au adunat în fața sediului adunării generale, cu pancarte ce arătau: „Exxon iubește milionarii”.

Tillerson a spus că Exxon, cel mai mare producător de gaz natural din Statele Unite, a consultat datele privind exporturile de gaze din Canada și coasta S.U.A. a Golfului Mexic deoarece proviziile erau mai mult decât suficiente pentru a face față cererii. Prețurile gazului natural au coborât la limita cea mai joasă din ultimii zece ani.

Întrebat despre potențialul Chevron de a exporta gaz natural din Statele Unite, Watson a spus că reprezentanții companiei au studiat acest lucru, însă nu au fost interesați în acel moment.

_______________________________________

Traducere de Ligia Popescu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii