Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Fracturarea produce anual apă reziduală toxică de-ajuns să inunde Washington DC

Impactul asupra mediului » Fracturarea produce anual apă reziduală toxică de-ajuns să inunde Washington DC

http://www.theguardian.com/environment/2013/oct/04/fracking-us-toxic-waste-water-washington

de Suzanne Goldenberg

 

            Fracturarea în America a generat 280 de miliarde de galoane de apă reziduală toxică anul trecut- destul cât să inunde tot Washington DC sub o lagună adâncă de 6 700 de metri, a descoperit un nou raport publicat Joi (3 octombrie).

            Raportul grupului Environment America precizează că transformarea Americii într-o superputere energetică a presupus costuri severe asupra mediului.

            „Analiza noastră arată că degradarea din cauza fracturării este vastă și are loc la o scară de neimaginat cu doar câțiva ani  în urmă”, precizează raportul Fracturarea prin Cifre.

            Dimensiunea completă a dezastrului pe care-l prezintă fracturarea pentru calitatea aerului și apei urmează să iasă la lumină, a precizat raportul.

            Dar a concluzionat: „Totuși, chiar și informațiile limitate care sunt disponibile momentan schițează o imagine tot mai clară a prejudiciului pe care fracturarea l-a adus mediului și sănătății noastre.”

            Un număr de studii recente au evidențiat consecințele negative a forajului orizontal și a fracturării hidraulice, care au scos vaste depozite de petrol și gaz natural din formațiile de roci.

            Au existat cazuri de puțuri șicursuri de apă contaminate, cât și dovezi de emisii de metan pe parcursul procesului de producție.

            Raportul grupului Environment America subliniază un alt motiv tot mai mare de îngrijorare – îndepărtarea sigură a miliarde de galoane de apă reziduală care se întorc la suprafață odată cu petrolul sau gazul când sunt fracturați pereții.

            Autorii spun că s-au bazat pe informații ale reglementatorilor industriali și de stat pentru a-și întocmi raportul.

            Mai mult de 80 000 de puțuri au fost forate sau avizate în 17 state începând din 2005.

            Poate să fie nevoie de 2 până la 9 milioane de galoane de apă amestecate cu nisip și chimicale pentru a fractura un singur puț. Raportul precizează că industria forajului a folosit 250 de miliarde de galoane de apă proaspătă din 2005. Cea mai mare parte din această cantitate revine la suprafață, însă cu radium și bromuri, ridicând îngrijorări pentru efectele lor asupra mediului.

            Un studiu publicat în această săptămână de cerectători de la Universitatea Duke a descoperit noi dovezi ale riscurilor de radiații din apa reziduală de la foraj. Cercetătorii spun că eșantioanele de sedimente prelevate din aval de la o instalație de tratare din vestul Pennsylvaniei au arătat concentrații de radium de 200 de ori mai mari decât normalul.

            Studiul grupului Environment America a precizat că se știe că gropile cu apă reziduală se deteriorează, așa cum s-a întâmplat în New Mexico, unde au fost mai mult de 420 de exemple de contaminare, și că instalațiile de tratare nu sunt complet eficiente.

            „Apa reziduală din fracturare deversată în instalațiile de tratare poate cauza o altă problemă pentru apa potabilă: când bromura din apa reziduală se amestecă cu clorul (folosit adesea la instalațiile de tratare a apei potabile) rezultă trihalometani, substanțe chimice care cauzează cancer și cresc riscul problemelor de reproducere sau de dezvoltare.”, a precizat raportul.

            Circa 260 de miliarde de galoane din cele 280 de apă reziduală toxică au provenit din Texas, un stat care a trecut prin 3 ani de secetă severă și unde există o competiție acerbă pentru apă între industria petrolieră și fermieri și crescătorii de vite.

            Environment America precizează că apa a fost luată din rezervă, iar depozitarea, transportul și chiar reciclarea deșeurilor tozice prezintă riscuri pentru mediu. „Ei spun că o mare parte din apă este reciclată. E vorba totuși de 280 de galoane de deșeu toxic generat care se scurge prin comunitățile noastre”, a precizat John Rumpler, autorul raportului.

            Purtătorii de cuvânt ai Energy in Depth, grupul de lobby industrial, a catalogat descoperirile drept „alarmiste” și „absurde”.

            „Numărul este absurd, în afară de cazul când pretind că se întâmplă ceva cu el, de ex. să ajungă în apa de la robinet”, a precizat pe Twitter Steve Everley, liderul purtătorilor de cuvânt al grupului de lobby.

            Alte consecințe ale fracturării evidențiate în raport includ: 450 000 de tone de poluare a aerului anual și 100 de milioane de tone de poluare prin încălzire globală începând din 2005.

 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii