Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Adevăratul cost al Chevron în Angola

Adevarul despre Chevron » Adevăratul cost al Chevron în Angola

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=8564

PAUL JAY, SENIOR EDITOR, TRNN: Bine v-am găsit la “The Real News Network”. Sunt Paul Jay, transmitem din Baltimore.

Pe 30 mai, întâlnirea anuală a acționarilor Chevron s-a desfășurat într-o comunitate pe nume San Ramon, în vecinătatea orașului San Francisco.

Protestatarii s-au aflat afară și la întâlnirea acționarilor iar mulți dintre ei au venit din întreaga lume pentru a discuta ceea ce ei numesc „adevăratul cost al Chevron”.

În legătură cu noi se află unul din acei protestatari, Sizaltina Cutia, din Angola. Dânsa este director de programe la Open Society Insitute din Angola și lucrează în domeniul problemelor drepturilor omului. Vă mulțumesc mult pentru că ați intrat în legătură cu noi!

Sizaltina Cutia, director de programe, Open Society Institute: Vă mulțumesc că m-ați invitat!

Jay: Așadar, spuneți-mi, de ce ați călătorit atât de departe pentru a merge la o întâlnire a acționarilor Chevron?

Cutia: Deoarece sunt unele lucruri care trebuie spuse, un adevăr care trebuie spus acționarilor Chevron. Ani de zile, Chevron a operat în Angola și o face într-un mod iresponsabil în ceea ce privește grija față de mediu și în tot acest timp a pretins că respectă legile din țară. De aceea am venit.

Jay: Așadar, la ce exemple vă referiți?

Cutia: Mă refer la legea de mediu. Chevron este responsabil pentru scurgerile constante de petrol în Cabinda, unde operează în larg. Practica lor este că nu raportează acele scurgeri. Și atunci când se intampla...felul în care comunitățile află despre aceasta este prin intermediul pescarilor. Atunci când Chevron raportează totuși, ceea ce nu se întâmplă prea des pentru ei, nu-și asumă niciodată responsabilități; dau vina pe alte companii. Iar acest lucru afecteză nivelul de trai al acelor comunități.

Jay: Cum îl afectează și în ce măsură?

Cutia: În măsura în care accesul la resurse devine tot mai dificil. Chevron are prea multe platforme în largul mării. Astfel că acum, comunitățile de pescari luptă să aibă acces la acele resurse. Este dificil pentru ei, cu bărcile pe care le folosesc pentru pescuit și care nu sunt foarte sofisticate. Este dificil pentru ei să înainteze în largul mării. Iar operațiunea Chevron îi împiedică să aibă acces în zonele de pescuit. Un alt aspect are legătură cu impactul pe care scurgerea îl are asupra viețuitoarelor mării. Sunt impacturi care…pe care operațiunile Chevron le au în comunitățile din Cabinda.

Jay: Acum, înțeleg că Chevron va argumenta că ei plătesc unele redevențe către Angola și că guvernul angolez ar trebui să fie responsabil pentru aceste probleme.

Cutia: Este adevărat. Chevron plătește niște bani guvernului angolez. Însă, din păcate, Angola este văzută ca una dintre cele mai corupte țări din lume. Și, în plus, problema pe care o avem acum este că nu prea există multe informații despre sumele care sunt plătite. Iar Chevron a fost una dintre companiile care militează pentru discreția sumei de bani pe care o plătește guvernului angolez. Și aceasta e o problemă. Este o problemă în măsura în care petrolul reprezintă coloana vertebrală a economiei angoleze; este foarte important să existe transparență asupra felului în care sunt manevrați banii, astfel încât cetățenii din Angola să beneficieze de pe urma resurselor. Așadar Chevron este în prezent...Acum doi ani, departamentul Statelor Unite a adoptat o lege care mandatează companiile care sunt înregistrate în Statele Unite să divulge plățile pe care le fac către guverne, guverne precum cele ale Angolei sau Nigeriei și alte guverne. Ei bine, Chevron este una dintre...Chevron pledează foarte insistent pentru a slăbi legea. Iar motivele pe care le folosesc spun că legea este împotriva legislației angoleze. Ei bine, acest lucru nu este tocmai adevărat. Astfel încât faptul că Chevron refuză să divulge informația este de asemenea un lucru care are impact asupra felului în care sunt tratate problemele din jurul corupției și transparenței în Angola.

Jay: Așadar, argumentul Chevron, presupun, este că ei respectă legea angoleză, și atât timp cît o fac, care e problema? Adică, presupun că răspunsul dvs. la aceasta este că este…vreau să spun, când afirmați că, corupția este o problemă, iar aceste legi nu sunt impuse, a cui este vina?

Cutia: Puterea pe care o are petrolul. Companiile petroliere...înțelegeți...Chevron este o companie foarte puternică iar petrolul dictează în multe aspecte ale unei...în ceea ce privește politica. Așa că atunci când Chevron practică secretomania în ceea ce privește furnizarea informațiilor, asta nu ajută, nu contribuie la nimic bun. Cred că atunci când Chevron spune „Suntem de acord”, când Chevron spune că va avea grijă de comunități, ar trebui să...cred că ar trebui să acționeze, să se comporte într-o manieră în care să ajute comunitățile, să ajute țările și cetățenii să beneficieze de pe urma redevențelor, a solului și a apelor. Deci nu este întocmai adevărat că ei doar respectă legislația, deoarece ei poluează marea, ei poluează zonele unde trăiesc comunitățile iar acest lucru încalcă legile de mediu pe care le avem în Angola. Este adevărat că...statul are o capacitate limitată de a monitoriza aplicarea unor astfel de legi. Dar este de asemenea adevărat că Chevron se află în pat cu un guvern corupt și că aceasta contribuie la abuzurile acelui guvern autoritar și corupt pe care îl avem în Angola.

Jay: În regulă. Vă mulțumesc mult că ați intrat în legătură cu noi.

Cutia: Ok. Mulțumesc.

 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii