Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Agentia de Protectie a Mediului din SUA minte cetatenii americani in privinta necontaminarii apelor

Impactul asupra bunastarii » Agentia de Protectie a Mediului din SUA minte cetatenii americani in privinta necontaminarii apelor

Sursa:http://www.desmogblog.com/2013/08/05/censored-epa-pennsylvania-fracking-water-contamination-presentation-published-first-time

In exclusivitate: O prezentare care a fost cenzurata de Agentia pentru Protectia Mediului din Pennsylvania este data publicitatii pentru prima dată

5 august 2013, un articol de Steve Horn


DeSmogBlog a obținut o copie a unei prezentari facute in Powerpoint de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA-Environment Protection Agency) sub administratia Obama in care se discuta cazuri de contaminare a apei freatice datorate fracturarii si in care se descriu rezultatele unui studiu care urma sa apara despre situatia din Dimock, Pennsylvania.

Prezentarea in PowerPoint relevă o legătură clară între fracturarea hidraulică ("fracking") pentru gaze de șist în Dimock și contaminarea apelor subterane dar a fost cenzurata de către administrația Obama. În schimb, EPA a emis o declarație oficială in iulie 2012 - în plin an electoral - spunând ca apa din Dimock se putea consuma în condiții de siguranță.
Intitulata "Analiza izotipului stabil isotech: Determinarea originii metanului și efectele sale asupra acviferelor," prezentarea in PowerPoint concluzionează că, la putul Gesford 2 din Dimock al companiei Cabot Petrol și Gaze: "Forajele creeaza cai, temporare sau permanente, care permit gazului sa migreze la mică adâncime în apropiere de suprafață ... În unele cazuri, aceste gaze perturba calitatea apelor subterane."

Alte grafice descriu puturile Gesford 3 și 9 ale companiei Cabot ca prezentand aceleasi caracteristici, permițând metanului să migreze până la straturile acvifere la niveluri fără precedent - nu întâmplător - coincizand cu nivelurile de la puturile fracturate. Concluziile prezentarii PowerPoint sunt grave.

"Metanul este eliberat în timpul forajului și, probabil, în timpul procesului de fracturare și a altor lucrari de la putul de gaz" este scris in prezentare. "Metanul este la concentrații semnificativ mai mari în acvifere după forajul de gaze și, probabil, ca urmare a fracturarii și a altor lucrari de la put... Metanul și alte gaze emise în timpul forajului (inclusiv aerul din foraj) par sa afecteze semnificativ calitatea apei."

În ciuda rezultatelor, declarația oficială a Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA- Environment Protection Agency in engleza) a concluzionat ca in Dimock orice contaminare a apelor subterane s-a intamplat "în mod natural".

"EPA a gasit substanțe periculoase, în special arsenic, bariu sau mangan (toate acestea gasindu-se, de asemenea, si in natura) în apa de la cinci case la niveluri care ar putea prezenta o problemă pentru sănătate", citim in declarația EPA. "EPA a oferit locuitorilor toate rezultatele lor de prelevare de probe și nu are alte planuri pentru a efectua prelevarea de probe suplimentare de apă potabilă în Dimock."

Două persoane de la EPA au dat in vileag inselaciunea abordand recent Institutul pentru Tradiția Americană ( prescurtat ITA mai departe in articol, n.n.) și au dezvăluit ca politica a jucat rolul principal în decizia de a cenzura rezultatele reale ale EPA în Dimock. În centrul inselaciunii a fost fostul șef EPA Lisa Jackson.


Rolul fostului sef EPA Lisa Jackson în cenzurarea raportului


Mike Soraghan de la EnergyWire a explicat ca s-a renuntat la continuarea studiului – dupa cum mentioneaza unul din anonimii care au dat in vileag rezultatele obtinute de echipa de teren din Dimock - "de teama ca anchetele ar afecta sansele de re-alegere a președintelui Obama."

Desi rezultatele initiale obtinute de cei doi angajați ai EPA aratau contaminarea apei în Dimock - așa cum se vede si în prezentarea PowerPoint - superiorii lor le-au spus să oprească ancheta, motivandu-i astfel sa faca publice rezultatele ulterior.
Una dintre persoane a spus că a dat in vileag inselaciunea pentru ca fost martora unor "acte evident lipsite de etică și posibil ilegale, faptuite de conducerea EPA."


"Lucrez de mai bine de un an în cadrul sistemului pentru a încerca sa indrept niste lucruri si niste acte imorale la care am fost martor. Nu am fost singur în acest efort", a spus informatorul anonim Soraghan. "Am depus un jurământ atunci când am devenit angajat federal si imi asum acest juramant foarte solemn."

In centrul echipei de conducere care a supravegheat declarația falsa emisa de EPA: fostul șef EPA Lisa Jackson, care acum lucreaza la compania Apple ca si consultant de top in probleme de mediu. Jackson a fost recent înlocuită la conducerea EPA de catre Gina McCarthy.


Acest lucru a fost dezvăluit de către celalalt informator, care prin sarcinile pe care le avea in cadrul serviciului era inscris pe o lista de emailuri "HQ-Dimock". Pe această listă, Jackson a folosit pseudonimul "Richard Windsor", ca sa isi protejeze numele ei real de potentiale confruntari cu Legea pentru Accesul la Informatie ( prescurtat LAI mai departe in acest articol, n.n.).

"Mulți membri ai listei de e-mailuri erau avocați și apropiati politici ai Lisei Jackson," a explicat Soraghan.


Cereri in conformitate cu Legea pentru Accesul la Informatie

Institutul pentru Tradiția Americană (ITA) a depus două cereri in urma avertismentelor facute de cei doi informatori.

"O cerere
LAI caută anumite e-mailuri, mesaje text sau mesaje instant ale celor trei angajati EPA specificati, care au fost trimise catre/ de la sau care fac trimitere la Casa Albă sau EPA HQ", a explicat ITA. "A doua cerere LAI se concentrează pe e-mailurile trimise in cadrul grupului de discuții 'HQ-Dimock'. Ambele solicitări acopera perioada de șapte luni de la 1 decembrie 2011 pana in 30 iunie 2012."

Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale (CARN) - care a fost, de asemenea, critic la adresa EPA pe această temă – ii suspecteaza pe cei de la ITA de alte motive în acest caz.

ITA este mult mai bine-cunoscut pentru negarea schimbărilor climatice și a "ClimateGate", în special. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de un impuls, Kate Sinding de la CARN aprobă cererile LAI depuse de ITA și așteaptă cu nerăbdare ceea ce se va descoperi.

"Pare a fi o încercare de a scoate EPA din aceste cazuri," a declarat Sinding pentru EnergyWire. "În cazul în care cererile lor dau rezultate în obținerea mai multor informații despre felul in care s-au luat deciziile, aceasta este o informație bună pentru toată lumea. Dar pun sub semnul întrebării motivația lor."
 

"Ascunde-l, pune-l deoparte, uita de el"

Intrebarea esentiala din centrul problemei: Care au fost motivele EPA pentru a ascunde un studiu subvenționat de contribuabili pe mai multi ani?

"Este de neconceput ca, din oportunism politic, administrația Obama a suprimat informații cheie, care ar fi facut legatura între fracking și contaminarea apei," Wenonah Hauter, director executiv al Food and Water Watch a declarat catre DeSmogBlog. "Gina McCarthy trebuie să pună sănătatea și siguranța americanilor pe primul loc și sa împiedice agenția să cedeze la presiunile politice."

Scott Ely - un fost angajat al companiei Cabot și rezident in Dimock care are trei copii mici și a cărui apă a fost contaminată de Cabot - și-a exprimat un sentiment de disperare similară fata de abandonarea navei de catre EPA în privinta acestui studiu atat de important.

"Când se va spune adevărul? De ce avem o grămadă de oameni în Washington, DC, care încearcă să manipuleze adevărul despre ceea ce se întâmplă cu oamenii în Dimock din cauza industriei?" Ely a întrebat retoric.

Ely spune ca pastreaza legatura cu angajatii EPA, care ii verifică apa în mod regulat și il avertizeaza să nu o folosească. Angajații isi pastreaza anonimatul de teama represaliilor de către conducerea EPA de la nivel superior.

"Am crezut că EPA va veni si ne va salva. Și ce au facut? Au spus că adevărul nu trebuie sa fie cunoscut: ascunde-l, ignora-l, uita de el.”

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii