Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 3: Richmond

Adevarul despre Chevron » Cel mai prost an din istoria Chevron, Episodul 3: Richmond

de Rebecca Tarbotton

A fost unul dintre cei mai proști ani de până acum pentru Chevron. De la daunele imense pe care le-a avut de plătit în Ecuador, în urma proceselor intentate companiei, la dezastrele ecologice din Brazilia și Nigeria cauzate de forajele offshore, până la moartea tragică a angajaților companiei din mai multe zone, inclusiv aici, în California.

Aceasta este al treilea comunicat din seria celor pe care ne-am propus să le publicăm în timp ce ne pregătim pentru prima săptămână din ceea ce va fi, cu siguranță, un amplu protest, inspirat de mișcarea
„99% Spring”, față de practicile iresponsabile și distructive ale companiei Chevron (citiți aici primul comunicat, din Kazahstan, emis de Sergey Solanyik, și aici al doilea comunicat, din Ecuador, transmis de Luz Trinidad Andrea Cusangua).

Aceste comunicate, emise de oameni din întreaga lume (și de aici, din regiunea Golfului San Francisco), ne informează despre ceea ce înseamnă, de fapt, viața în comunitățile în care Chevron își desfășoară activitatea. Mulți dintre aceștia se vor deplasa la San Ramon, California, pentru a-și adresa revendicările, în baza justiției, direct directorilor executivi ai companiei, membrilor consiliului de administrație și acționarilor la întâlnirea anuală a acționarilor companiei Chevron, care va avea loc pe 30 mai. Puteți citi toate comunicatele pe site-ul TrueCostOfChevron.com. Dacă doriți să vă alăturați protestului de pe 30 mai, aflați mai multe detalii aici.

Comunicatul de astăzi vine chiar din zona noastră – Richmond, California, unde se află sediul uneia dintre cele două rafinării excesiv de poluante deținute de Chevron în California. Nile Malloy și
Greg Karras de la Communities for a Better Environment lucrează cu comunitățile locale din Richmond, care trebuie să suporte consecințele faptului de a se afla în apropierea celei mai mari surse permanente de emisii de gaze cu efect de seră din întreaga Californie. În comunicatul lor, Nil și Greg întreabă: „Se va
angaja Chevron să sprijine politicile care protejează sănătatea comunității și mediul nostru de poluarea intensă și continuă cauzată de rafinarea unui tip de țiței greu și murdar?”

Comunicat către Chevron al organizației Communities for a Better Environment- 2012
 

Rafinăria Chevron din Richmond este cel mai mare emițător de gaze industriale cu efect de seră din California și cea mai mare sursă de emisii de CO2 și de poluanți ai aerului din Richmond. În Richmond, emisiile industriale de poluanți ai aerului sunt de până la zece ori mai mari față de media pe cap de locuitor la nivel regional și național, și, în comparație cu media la nivel național privind activitățile tuturor companiilor, rafinarea petrolului creează de zece ori mai puține locuri de muncă (a se vedea: Politică de utilizare a terenurilor mai puțin poluantă și generatoare de mai multe locuri de muncă cu scopul a face din Richmond o zonă verde). Chevron are posibilitatea de a folosi mai multă energie regenerabilă în rafinăriile sale și de a crește eficiența energetică în procesul de prelucrare a petrolului, pentru a reduce emisiile la nivel local. Chevron poate reuși reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și crearea de noi locuri de muncă în domeniul energiei nepoluante la nivel local, în loc să compenseze emisiile locale prin investițiile în energie verde peste hotare. În proiectele noi care necesită o analiză de mediu, comunitățile locale ar trebui să beneficieze de sănătate, de reducerea efectelor schimbărilor climatice, de energie curată, precum și de avantajele economice pe plan local.

Înțelegem că utilizarea energiei solare în rafinăria Chevron din Richmond și în alte rafinării este o oportunitate importantă care va asigura comunității locale accesul la locuri de muncă în sfera exploatării energiei curate și va proteja, în același timp, sănătatea și viața comunităților muncitorilor de culoare cu venituri mici de pe întreaga planetă. Fiind cea mai mare corporație din California, Chevron ar putea deveni un adevărat lider în protecția climei prin reducerea emisiilor la nivel local. Acest fapt va crea un imbold puternic pentru restul industriei de a îmbunătăți calitatea aerului și a apei și de a diminua daunele aduse mediului și climei care au pus în pericol viața atâtor familii și copii.

Chevron ar putea, în viitor, să-și utilizeze sursele de energie curată și verde pentru a satisface cerințele comunităților locale, unde își desfășoară activitatea, și pentru a propune soluții reale în problema schimbărilor climatice, soluții care să fie adoptate la nivel global. Dar pentru aceasta va fi necesară implementarea unor schimbări reale benefice. Având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat comunitățile noastre din cauza activității de până acum a companiei Chevron în Richmond și în California, transmitem patru solicitări către directorul executiv principal, către managementul și acționarii companiei Chevron:


Energie regenerabilă


Va accepta Chevron să se angajeze într-un program care, în măsura în care este posibil, va utiliza pentru rafinăriile sale energie din surse regenerabile? Cauzele care justifică această cerere sunt prezentate mai sus.


Etică


În perioada 2007-2010, Chevron a propus un proiect de rafinărie în Richmond care ar fi putut determina creșterea emisiilor în aer la nivel local, în parte, din cauză că se planificase trecerea la rafinarea unui tip de petrol mai greu și mai murdar, fapt pe care compania nu l-a făcut cunoscut publicului în raportul său privind impactul asupra mediului (EIR),deși a fost comunicat investitorilor. Acest lucru a trezit temeri justificate din partea comunității și a condus la adoptarea unor hotărâri judecătorești care au blocat sau au întârziat proiectul, inclusiv o hotărâre a instanței de apel adoptată de trei judecători numiți de republicani care au contestat această lipsă de transparență. În loc de a-și asuma responsabilitatea pentru aceste erori, care au afectat muncitori în construcții ai companiei – care și-au pierdut locurile de muncă sau cărora le-a fost suspendat contractul de muncă –, Chevron s-a angajat într-o campanie de PR menită să creeze diviziuni, prin care a încercat să pună aceste erori pe seama avocaților sănății comunitare și a legislației de mediu. Aceste acțiuni sunt lipsite de etică. Va renunța Chevron la aceste tactici necinstite?


Transparență


Un raport revizuit privind impactul asupra mediului (EIR) al proiectului rafinăriei Richmond propus de Chevron urmează să fie făcut public și supus dezbaterii în cursul acestui an. Fiind inițiatorul proiectului, Chevron deține controlul asupra datelor proiectului care urmează să fie prezentate în EIR. Nedivulgarea de date a constituit o problemă majoră a raportului precedent, după cum am menționat mai sus. Își va lua Chevron angajamentul de a furniza membrilor comunității și publicului un raport complet și transparent privind impactul asupra mediului în acest EIR modificat? Mai concret, își va asuma Chevron obligația:

- Să ofere o prezentare completă și corectă a tuturor detaliilor și datelor privind echipamentele folosite?
- Să măsoare, să monitorizeze și să dezvăluie calitatea inputului actual și viitor de țiței pe care îl prelucrează rafinăria și emisiile poluante rezultate?
- Să prezinte, să descrie și să analizeze în detaliu măsurile aplicate pentru diminuarea sau evitarea potențialelor efecte negative asupra mediului pe care le-ar putea genera proiectul propus, măsuri care ar include:

  • înlocuirea echipamentelor uzate, ineficiente și excesiv poluante folosite în rafinărie;

  • reducerea producției de hidrogen (care generează emisii) prin limitarea la nevoile rafinăriei;

  • reducerea potențialului de poluare al petrolului rafinat care rezultă din procesul de rafinare actual;

  • dotarea parțială a rafinăriei cu sisteme solare de producere a energiei, instalate la fața locului sau în apropierea acesteia.

Justiție în probleme de mediu

În timp ce popoarele din întreaga lume se străduiesc să „decarbonizeze” rezervele de energie pentru a evita producerea unor schimbări climatice potențial catastrofale, unele companii din industria petrolieră continuă o activitate periculoasă constând în rafinarea de țiței greu, cu o concentrație mare de carbon, și de petrol extras din nisipurile gudronate. A devenit un fapt incontestabil că rafinarea țițeiului greu și mai murdar presupune arderea unei cantități mai mari de combustibil în rafinării, ceea ce ridică, inevitabil, probleme ținând de justiția ecologică.

Rafinarea țițeiului mai greu și mai murdar va determina utilizarea completă a ceea ce va mai rămâne din tehnologiile de captare a poluanților, stopând reducerea necesară a emisiilor pentru a proteja sănătatea comunităților din apropiere. În cel mai rău caz, problema ar putea depăși capacitatea tehnologiilor disponibile care controlează poluarea, ceea ce va conduce la creșterea emisiilor în comunitățile care sunt deja expuse în mod excesiv acestora.

Se va angaja Chevron să sprijine politicile care protejează sănătatea comunității și mediul nostru de poluarea intensă și persistentă cauzată de rafinarea țițeiului mai greu și mai murdar?


Concluzie

CBE urmărește menținerea unui mediu curat și respectarea justiției ecologice și face un apel către celelalte companii să își asume aceleași angajamente, dar, în momentul de față, guvernanța corporativă a companiei Chevron este o chestiune stringentă. Vă rugăm să luați în considerare aceste solicitări, în concordanță cu ceea ce înseamnă o guvernanță corporativă responsabilă și, ținând cont de acestea, cu ajutorul dvs., putem cădea de acord, în mod real, asupra lor.

http://truecostofchevron.com/20120524-chevrons-worst-year-ever-richmond.html

http://www.financiarul.ro/2012/03/27/manile-murdare-ale-firmei-americane-chevron-cum-a-contaminat-ecuadorul-si-brazilia-2/

http://www.ziare.com/economie/petrol/compania-chevron-amenda-uriasa-pentru-poluarea-atlanticului-1179722

http://www.financiarul.ro/2013/01/17/exploatarea-gazelor-de-sist-afacere-sau-crima-impotriva-umanitatii/

http://www.financiarul.ro/2013/01/18/exploatarea-gazelor-de-sist-afacere-sau-crima-impotriva-umanitatii-ii/

 

 

 

Traducere de Irina Bazon

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii