Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Chevron atacat pentru „Cernobâlul din pădurea ecuatorială” și tactici mafiote de reducere la tăcere a criticilor

Adevarul despre Chevron » Chevron atacat pentru „Cernobâlul din pădurea ecuatorială” și tactici mafiote de reducere la tăcere a criticilor

http://www.mintpressnews.com/chevron-blasted-for-rainforest-chernobyl-and-mob-like-tactics-to-silence-critics/177640/

Amazon Watch's Mitch Anderson (L) and Han Shan (R) under arrest outside Chevron's Houston headquarters, before being taken to Houston City Jail Photo by Liana Lopez/Amazon Watch)

Mitch Anderson (stânga) și Han Shan (dreapta) de la Amazon Watch, arestați lângă sediul Chevron din Houston, înainte de a fi duși la închisoarea din Houston.

 

 

            Oraganizația non profit Amazon Watch a lansat un clip satiric pentru a atrage atenția asupra amenințărilor pe care Chevron le-a făcut către activiștii de mediu, jurnaliști, oameni de știință și localnici care au cerut companiei să fie responsabilă pentru acțiunile sale distructive și pentru încercările de a face protestele ecologice să pară ilegale.

            Mai exact, clipul Amazon Watch îi educă pe privitori despre reacțiile șantajiste pe care Chevron le-a avut față de activiști și jurnaliști care au acuzat Chevron de aruncarea a 18 miliarde de deșeuri petroliere toxice în râuri și cursuri de apă, deversând milioane de galoane de țiței brut și abandonând deșeuri periculoase în sute de fose deschise împrăștiate prin întreaga regiune amazoniană.

            Deși practic Texaco a fost compania responsabilă de deversarea ilegală, Chevron a preluat compania în 2001, iar Amazon Watch, care lucrează pentru a proteja pădurea ecuatorială din Amazon și pentru a promova drepturile populațiilor indigene din bazinul amazonian, spune că compania trebuie să fie făcută responsabilă pentru catastrofa de mediu pe care unii au numit-o „Cernobâlul din pădurea ecuatorială”.

            „Tacticile Chevron de a evita responsabilitatea pentru faptele sale recunoscute de distrugere a mediului din Amazonul ecuadorian au fost fără precedent”, a precizat grupul. „În ciuda faptului că a pierdut o bătălie pe calea legală de 20 de ani și a primit o sentință de 9.5 miliarde de dolari în despăgubiri, Chevron spune că nu va plăti niciodată”.

            Lansarea clipului vine după ce câteva grupuri de mediu, pentru exprimarea liberă și drepturile omului au cerut Senatului Statelor Unite să cerceteze și să stopeze „denigrarea de către Chevron a comunității pentru drepturile omului și mediu” prin tacticile sale mafiote.

            În descrierea din partea de jos a clipului, care a fost scrisă de laureatul premiului Pulitzer, Mark Fiore, Amazon Watch a scris că grupul a creat acest clip pentru a sublinia „amenințarea serioasă față de orice activism de mediu sau pentru drepturile omului care poate apărea dacă Chevron și alte corporații scapă basma curată comportându-se ca mafioții”.

            Grupul a scris intenționat că de vreme ce Chevron a fost nemulțumită de rolul său de „criminal corporatist căutat de poliție”, compania a decis să lanseze „un proces extraordinar de fraudă și șantaj împotriva avocaților ecuadorieni și americani și a altor consultanți, pretinzând că mint cu toții despre  poluarea Chevron și că întregul caz este o contestație falsă.”

            Într-un e-mail către MintPress, Han Sham, purtător de cuvânt pentru Uniunea Comunităților Afectate de Texaco și activist cu experiență pentru mediu și drepturile omului, a precizat că „acțiunile Chevron marchează un precedent periculos și reprezintă o amenințare serioasă în creștere pentru posibilitatea societății civile de a acuza corporațiile pentru crimele lor din întreaga lume."

            „Astăzi o mare parte a grupurilor americane bazate pe probleme de mediu și guvernanță corporativă au condamnat atacurile represive cele mai recente ale Chevron de intimidare a populațiilor indigene și a fermierilor din Ecuador care au fost afectați de contaminarea masivă a pământurilor lor ancestrale de către gigantul petrolier.”

            „Tacticile de intimidare ale Chevron împotriva criticilor săi, fără a mai aminti de triburile de indigeni care sunt victimele poluării sale în Ecuador, reprezintă o amenințare reală pentru libera exprimare și pledoaria publică”, a precizat Shan.

            „Dacă multinaționalele mari și puternice învață din manualul Chevron că pot câștiga prin simpla dare în judecată, defăimare, intimidare și falimentare a oricui se opune fărădelegilor lor, atunci vom vedea cum eforturile de tragere la răspundere a corporațiilor vor fi trase înapoi cu decenii în urmă, într-un moment când trebuie să cerem mai mult, și nu mai puțin progres în problemele critice precum schimbarea climei, drepturile muncitorilor și campania de reformare financiară”.

            Până acum, nimeni nu a reușit să stopeze compania, și rămâne de văzut dacă guvernul Statelor Unite va pune piciorul in prag.

            „Campania firmei Chrevron de a evita răspunderea pentru contaminarea masivă a pădurii ecuatoriale din Ecuador ne oferă un test turnesol”, a precizat Shan. „Vom permite oare acestei companii americane extrem de profitabile să scape basma curată sau vom trage o linie în nisip și vom spune De ajuns!?”

 

VIDEO: ?t=3s">?t=3s

Hei! Care-i treaba, corporații ale Americii? Numele meu e...ăăă...să zicem doar că mi se spune Donny Rico. Ce ați zice dacă v-aș spune că pot să vă salvez corporația de la plata unei grămezi de bani? Miliarde...V-ar plăcea, nu-i așa? Sunt convins, bogătași zgârciți ce sunteți! Ei bine, hai să vă povestesc ce am făcut împreună cu Chevron. Vedeți, am fost loviți de o sentință judecătorească de 9.5 miliarde de dolari pentru că am deversat deșeuri toxice în întregul Amazon. Am răspândit cancerul, omorînd oamenii și în general am distrus locul ăla. Așa că am pierdut procesul. 30 000 de săteni din Ecuador au cîștigat. Am făcut apel. L-am pierdut și pe ăla. Wow, ce dracu...? Dar noi avem alte modalități de a scăpa de plată. Așa că uite ce-am făcut! Am lansat acuzații Rico împotriva sătenilor și a celor care se plângeau de poluarea noastră. A naibii de genial! Am mers după ei așa cum fac federalii cu mafia, căci smiorcăiții ăștia sunt o mafie. O mafie care ne amenință ideea de bază. E timpul să învețe nițel respect. Și uite ce-am făcut. Am pornit împotriva savanților care au scris rapoarte despre ... mica noastră problemă din Ecuador, le-am sunat clienții și le-am spus că prietenii lor savanți erau implicați într-o mică conspirație de rah*t în Amazon. Dacă și ție ți s-ar prăbuși afacerea, te-ai schimba rapid. A, ce să vezi! Savanții au început să vadă Chevronul altfel. Apoi, ne-am îndreptat către jurnaliștii ăia care fac filme despre mica noastră mizerie. Libertatea presei, pe naiba! Hai să vedem câți oameni vor mai sta de vorbă cu tine când convingem un judecător să te facă să predai toate interviurile tale filmate nefolosite. Înghite asta, golanule! Iar cu grurpurile de activiști, i-am forțat să predea ani de muncă în emailuri. Memorii, rapoarte, nu mă interesează ce sunt. Eu doar încerc să-i țin pe hippioții ăștia ocupați și să-i iau de pe capul meu. Și asta poate să facă Rico pentru tine! Ești amenințat de nu știu ce poluare care îți afectează afacerea? Vei fi stors de bani. Alătură-te procesului Rico! Așa cum a sugerat judecătorul nostru prietenos.  Oamenii îți tot suflă în ceafă cu fracturarea? Lovește-i cu Rico! Smiorcăiții se plâng de chimicalele toxice din produsele tale? Arde-i cu Rico! Iisuse, gândește-te numai la companiile de tutun care folosesc Rico împotriva smiorcăiților de canceroși. Bebelușii cred că vând deja țigări în maternități. Deci dacă ești o corporație și vrei să scapi de smiorcăiții din spinarea ta, vino și apelează la Donny Rico și eu îți voi obține respectul pe care îl meriți! Noi nu vrem să aruncăm vina asupra victimelor. Noi vrem să-i anihilăm complet! Oh, Donny...

 

NU PERMITE CHEVRON SĂ TRANSFORME APĂRAREA MEDIULUI ȘI A DREPTURILOR CIVILE ÎNTR-O INFRACȚIUNE!

 

 

Traducere de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii

  • Tara mea Romania
    2014-08-22 06:28

    Doamne fereste sa ajungem ca ei!