Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Jocurile de cuvinte duc în eroare publicul american în legătură cu fracturarea

Impactul asupra democratiei » Jocurile de cuvinte duc în eroare publicul american în legătură cu fracturarea

http://grist.org/climate-energy/word-games-are-misleading-the-american-public-about-fracking/#.UuRe7yeu-Co.facebook

What are these words you speak?

David Manthos

 

            Fracturarea hidraulică, mai binecunoscută drept fracking, și alte practici de foraj au descoperit rezerve de petrol și gaz inaccesibile până atunci, pe tot cuprinsul Statelor Unite și al lumii. Însă, o parte din polemica din jurul fracturării distorsionează înțelegerea de către public a acestor practici și intră în opoziție cu luarea de decizii corecte față de acest avânt al producției de petrol și gaze neconvenționale.

            Adesea auzim aprecieri ca aceasta din partea industriei și a politicienilor care sunt pentru forare:

            America a forat și a fracturat mai mult de 1 milion de sonde în ultimii 60 de ani și în tot acest timp nu a existat nici un caz dovedit de contaminare a apei subterane cauzat de fracturare.

            Această afirmație, într-o formă sau alta, este repetată de la mesele din bucătărie ale cetățenilor obișnuiți până la holurile Congresului, pe măsură ce latifundiarii o folosesc încercând să-și asigure drepturile minerale de la proprietarii de pământ, iar legislatorii pledează pentru mai multe forări pe milioane de acri de pământ public. Chiar și ecologiștii, savanții și reglementatorii, atunci când sunt presați, confirmă fără tragere de inimă că această afirmație este tehnic corectă. La o cercetare mai atentă, însă, această afirmație reprezintă o jumătate de adevăr care încurcă dezbaterea în jurul întrebării dacă gazul natural poate fi un combustibil care să facă legătura cu un viitor energetic mai curat sau este un impas.

            Hai să aruncăm o privire mai atentă la câteva dintre aceste afirmații:

            America a forat și a fracturat în jur de 1.3 milioande de sonde în ultimii 60 de ani...

            Mai întâi, chiar există fracturare de mai bine de 60 de ani? Aceasta depinde de ceea ce înțelegi prin fracturare.

            În 1947, Stanolind Oil (acum Halliburton) a realizat prima operațiune de fracturare hidraulică convențională, utilizând 1000 de galoane de apă, chimicale și nisip pentru a fractura o sondă mică în Kansas. În loc să arunce exploxibilii în puț precum primii petroliști din Pennsylvania, sondorii au folosit un motor de avion din Al Doilea Război Mondial ca pompă pentru a presuriza fluidul de fracturare și a aplica forța hidraulică în alunitul plin de metan. Potrivit unui brevet acordat în 1953, primii fracturatori au folosit presiuni adânci de 317 de kilograme pe metru pătrat. Acest lucru se observă în cea mai mare parte a istoriei fracturării, cu mici operațiuni care erau abia vizibile odată ce luau sfârșit.

            În 1997, Mitchell Energy a realizat primele lor operațiuni de fracturare hidraulică de mare volum pe bază de apă, folosind în medie 25 000 de tone de fluid de fracturare și 200 000 de tone de nisip în sonde forate pe orizontală în șistul Barnett din Texas. Această practică veche de 16 ani reprezintă mai corect procedura care a dislocat gaz natural din formațiuni precum șistul Marcellus și petrol din șistul Bakken. Ne referim la acest tip de fracturare ca fiind „fracturarea modernă”.

While the U.S. Air Force's SR-71 Blackbird (above) relies on the same basic laws of aerodynamics as the Wright Flyer, the parallels end there. Just as this Mach 3-capable spyplane is unrecognizable from the Ohio bicycle-makers' gasoline-powered glider, modern fracking is exponentially bigger, more complex, and more powerful than early hydrofracking could every have hoped to become.

Acest Blackbird SR-71 utilizează legi de bază ale aerodinamicii pentru a se menține în aer, la fel ca și Wright Flyer, însă paralela se sfârșește aici.

 

            Spre deosebire de originele lor umile, operațiunile moderne de fracturare utilizează milioane de metri cubi de fluide pompate îm masa rocii la presiuni de 15 000 psi (per square inch) pentru a fisura șistul și formațiunile compacte de gresie. Aceasta reprezintă de 20 de ori mai multă presiune și de 800 de ori mai mult volum decât primele operațiuni de fracturare. Fracturarea modernă are la fel de multe lucruri în comun cu fracturarea timpurie pe cât are un avion Blackbird SR-71 cu Wright Flyer. Și totuși susținătorii fracturării moderne citează acele decade ale fracturării de modă veche ca dovadă că fracturarea modernă este de asemenea sigură.

...și în tot acest timp nu a existat nici un caz dovedit de contaminare a apei subterane...

            Forajul neconvențional și fracturarea modernă au reprezentat unul din primele proiecte ale SkyTruth, după ce imaginile din satelit și fotografia aeriană au dezvăluit o întreagă rețea de drumuri, garnituri de sonde, conducte și alte infrastructuri care transformau întinderi vaste de pământ din vest. Dar pe măsură ce practica s-a răspândit din pustietatea relativ locuită către estul mult mai populat al Statelor Unite, analiza media asupra fracturării moderne și a accidentelor legate de fracturare a început să crească. Jurnaliștii și teoreticienii au început să investigheze afirmațiile potrivit cărora fracturarea modernă cauzase probleme de sănătate și contaminarea apei. Apoi, un documentarist din Pennsylvania a aprins una din cele mai mari mișcări ecologiste din ultimele generații: dând foc apei- din nou.

            Adevărul despre cazurile dovedite de contaminare rămâne ambiguu dintr-un număr de motive. În primul rând, Agenția pentru Protecția Mediului s-a sustras de nenumărate ori de la realizarea unei analize a afirmațiilor de apă poluată în Pennsylvania și Texas, și s-a oprit la scurt timp înainte de a finaliza un raport care învinuia fracturarea modernă pentru contaminarea apei subterane din Pavillion, Wyoming. Limitarea informării noastre în legătură cu cazurile de contaminare se face în paralel cu numărul tot mai mare de reclamații de contaminare rezolvate în afara curții de judecată prin acorduri strict secrete. Un acord cu o familie din Pennsylvania a mers până într-acolo încât a interzis unei familii, inclusiv copiilor lor de 7 și 10 ani, să vorbească vreodată în public despre problema fracturării.

            Ceea ce știm este că un număr tot mai mare de persoane ies în față cu raportări despre boli și apă potabilă contaminată în apropierea sondelor care au fost fracturate. Sunt forajul și fracturarea modernă cauza? În multe cazuri pur și simplu nu știm, deoarece calitatea apei de dinainte de fracturare și studiile de sănătate publică nu există, iar informația nu este disponibilă publicului.

...cauzate de fracturare.

            Asupra acestor trei cuvinte atârnă un argument fragil și nesincer despre siguranța fracturării moderne. Priviți audierile din Congres pe marginea acestui subiect și veți auzi această afirmație diluată atașată aproape fiecărei remarci despre siguranța forajului și a fracturării moderne- dar ce înseamnă ea?

            Partizanii forajului folosesc termenul „fracking” într-un sens foarte îngust (și corect din punct de vedere tehnic)- referindu-se exclusiv la procesul de stimulare a sondei cunoscut ca fracturare hidraulică. Punct. Pe baza acestei definiții, doar contaminarea cauzată de fracturările subterane care apar în timpul procesului de fracturare hidraulică contează ca și contaminare „cauzată de fracking”.

            Potrivit acestui criteriu...

• Dacă cămăsuirea unei sonde cedează când este supusă presiunilor mari ale fracturării moderne, precum cele din Dimock, Pennsylvania; Colorado și Ohio, cauza este proasta cămăsuire, nu fracturarea.

• Dacă iazul care conține fluidul de fracturare cedează și revarsă apă contaminată într-un curs de apă, sau un camion care transportă substanțe chimice pierde controlul pe un drum îngust din West Virginia și se răstoarnă într-n pârâu, fracturarea în sine nu reprezintă „cauza” contaminării.

            În acest timp, publicul utilizează în general termenul “fracking” ca pe o prescurtare pentru a acoperi toate activitățile legate de foraj și realizarea unei sonde. De vreme ce mai mult de 90 % din forările realizate până în prezent nu ar fi avut loc dacă nu ar fi existat fracturarea hidraulică, acest lucru este de înțeles. Din păcate sunt multe incidente documentate în care contaminarea aerului, a solului și  a apei pot fi și s-au întâmplat din cauza forării de petrol și gaze. Iar proprietarului care poate să-și aprindă apa de la chiuvetă sau descoperă că a băut benzen cauzator de cancer poate nici nu-i pasă dacă contaminarea a fost cauzată de o proasta cămăsuire care a cedat sau de operațiunea de fracturare în sine. Acesta este un joc de cuvinte de care le pasă doar politicienilor și inginerilor.

            Urma fracturării moderne se pierde în informarea incompletă, o istorie înșelătoare și argumente semantice distorsionate care abia definesc ceea ce contează ca și contaminare de la fracturare. În timp ce cazuri de contaminare cauzate de fracturare rămân ascunse vederii de lipsa de informație și lingvistica înșelătoare, noi știm că un număr tot mai mare de cetățeni raportează daune și contaminări ale mediului în câmpurile petroliere și de gaz, și în special de la sonde care au fost fracturate.

 

 

 

 

 

Traducere de Alina Vizitiu

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii