Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Marea Britanie: Fracturarea provoacă îngrijorări în privința siguranței în alimentație, în timp ce un expert avertizează cu privire la riscurile serioase asupra animalelor

Impactul asupra bunastarii » Marea Britanie: Fracturarea provoacă îngrijorări în privința siguranței în alimentație, în timp ce un expert avertizează cu privire la riscurile serioase asupra animalelor

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/fracking-sparks-food-safety-concern-as-expert-warns-of-serious-risk-to-livestock-8822746.html

Cahal Milmo, Andew Wasley

Profesorul Robert Oswald menționează că descoperirile sale legate de decesele și deformitățile vitelor americane sunt atât de alarmante, încât Marea Britanie ar trebui să oprească practica „până când este stabilit impactul acesteia”.

Fracturarea pentru gaze și petrol din zona rurală a Marii Britanii prezintă un risc semnificativ pentru vite, încât ar trebui impus un moratoriu asupra industriei, până la stabilirea impactului său asupra siguranței în alimentație, a avertizat un cercetător de seamă.

Profesorul Robert Oswald, co-autor al primului studiu despre legăturile dintre fracturarea hidraulică și îmbolnăvirile din fermele de animale, precizează că descoperirile sale legate de decesele și deformitățile din rândul vitelor americane sunt atât de alarmante, încât Marea Britanie ar trebui să stopeze practica pe durata realizării unor cercetări viitoare.

Avertizarea reală vine tocmai când proiectanții se pregătesc să ia în considerare cererile de extindere a operațiunilor de foraj de explorare pe cuprinsul  Sussex-ului, o zonă prioritar a fermelor de lactate.

Profesorul Oswald, expert în medicina moleculară la Universitatea Cornell, a adunat 24 de incident de pe cuprinsul a 6 state americane unde vitele de la fermele învecinate cu siturile de foraj au murit sau au suferit îmbolnăviri ca urmare a expunerii la chimicalele de fracturare.

În timp ce susținătorii fracturării au arătat spre posibilele sale avantaje, inclusiv să facă Marea Britanie să se bazeze mai puțin pe importurile de gaz, oponenții au scos în relief incidente de poluare care au afectat apele subterane din America.

Printe incidentele investigate de Profesorul Oswald și un coleg al său s-a aflat o scurgere  de apă reziduală de la fracturare (procesul de forțare a gazului din rocă prin explozii cu un fluid chimic) în Louisiana, care se pare că ar fi ucis 17 vite din cauza insuficienței respiratorii. În Pennsylvania, o cireadă a suferit o rată de avorturi de 50 % , după ce vitele au păscut pe un câmp contaminat cu chimicale care se vărsau dintr-un iaz de decantare.

Profesorul Oswald a menționat pentru The Ecologist: „Fermierii britanici care locuiesc în zone forate intensiv ar trebui să fie foarte îngrijorați de potențialele expuneri ale recoltelor și vitelor lor la contaminări de gaz de șist în apă, aer și sol.”

Savantul a precizat că tot ce înseamnă fracturare ar trebui oprit în Marea Britanie până când este stabilit un program de testare care să estimeze impactul asupra pământului agricol, al vitelor și rezervelor de hrană a cocktailului de chimicale folosit pentru a forța gazul și petrolul din depozitele de șist. Combatanții au precizat că în timpul fracturării este folosită o abundență de chimicale, inclusiv carcinogene. Spre deosebire de Statele Unite, operatorii din Marea Britanie trebuie să prezinte detalii despre chimicalele pe care le folosesc.

Profesorul Oswald precizează: „Fermierii au dreptul să știe la ce sunt expuse familiile și cirezile lor. Componentele fluidelor de fracturare și a mâlului de foraj care vor fi folosite la o sondă din apropierea unei ferme trebuie raportate.”

El a mai adăugat: „Ni s-au raportat schimbări în sănătate pe termen scurt, dar nimeni nu știe care pot fi schimbările pe termen lung, în special cele cauzate de dozele mici de chimicale.”

Dezbaterea în jurul fracturării din Marea Britanie trebuie încă să ia în considerare potențialul impact asupra producției de hrană, în timp ce protestatarii se concentrează asupra poluării mediului și a posibilei degradări a proprietății. Fermierii din Irlanda de Nord, unde firmele de energie speră de asemenea să înceapă forajul, și-au subliniat opoziția cu un protest la conferința G8 de anul acesta. John Sheridan, un fermier și oficial al Ulster Farmers’ Union  a precizat: „Industria alimentară și a băuturilor valorează aproape 30 de miliarde de lure în Irlanda, iar fracturarea ar putea să o ruineze.”

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii