Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Massachusetts dorește să instaureze o interdicție pe 10 ani asupra fracturării după o serie de cutremure în Texas 30.11.2013

Interdictii legislative a fracturarii hidraulice » Massachusetts dorește să instaureze o interdicție pe 10 ani asupra fracturării după o serie de cutremure în Texas 30.11.2013

Reuters/Shannon Stapleton

http://rt.com/usa/fracking-texas-activists-concerned-510/

O comisie de mediu din cadrul Organului Legislativ al statului Massachusetts a aprobat o lege care impune o interdicție pe 10 ani a fracturării în cazul gazului natural. Mișcarea vine după ce un val de cutremure din Texas a ridicat noi îngrijorări față de controversata tehnică de forare.

Legea moratoriului asupra fracturării în Massachusetts este menită să protejeze apa potabilă a statului de o posibilă contaminare și astfel „să se asigure că se păstrează sănătatea și prosperitatea comunităților noastre”, potrivit unuia dinre susținătorii acestei legi, reprezentantul democrat al statului din Northampton, Peter Kocot, citat de AP.

Pentru a deveni lege, interdicția provizorie asupra fracturării trebuie să fie aprobată de legislatori și semnată de guvernatorul democrat, Deval Patrick.

Initiativa legislativă din Massachusetts a fost introdusă vineri [29 noiembrie 2013], a doua zi după ce Texasul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 3.6, unul dintr-un șir de episoade similare pe parcursul ultimelor 3 săptămâni. Degetul acuzator este îndreptat spre fracturare. Seriile de mici cutremure nu au cauzat victime dar i-au lăsat pe rezidenții locali din Texas cu teama că, ce e mai rău abia urmează.

Fracturarea este tehnica de foraj care implică injectarea adânc în pământ a apei plină de chimicale, detonarea ei și pomparea înapoi, odată cu gazul eliberat ca rezultat al exploziei. Apa este apoi separată de gaz și se scapă de ea prin injectarea înapoi în pământ.

Sentimentul anti-fracturare crește în Texas

Mirosul de chimicale a precedat seria de cutremure din Texas, potrivit Rebeccăi Williams, locuitor al orașului Azle, care a fost afectat de cel mai puternic cutremur al seriei de până acum.

Nu ne puteam da seama de unde vin substanțele chimice”, a precizat Williams pentru RT. „Apoi am început să avem cutremurele. Cutremurele păreau că devin tot mai puternice. Când a avut loc cel de 3.6, am încercat să mă trezesc și să fug la parter dar casa mea se zgâlțâia atât de tare, încât nici n-am putut fugi.”

Williams este convinsă că, crăpăturile din pereții casei sale sunt un rezultat direct al practicilor de fracturare. Între timp, în comitatul Denton din vecinătate, un activist anti-fracturare, Tara Linn Hunter, leagă problema ei de sănătate tot mai gravă de forare.

Locuim cu toții la picioarele sondei de gaz din oraș”, a precizat ea pentru RT. „Cel mai mare efect pe care l-a avut asupra mea a fost astmul. Inhalatoarele au devenit parte din viața mea zilnică iar acest aspect s-a înrăutățit în cei 5 ani de când locuiesc în acest oraș.”

Hunter spune că 40% din energia din Denton este eoliană și că mulți localnici ar prefera ca practica să se extindă dar este improbabil ca acest lucru să se întâmple în curând, cât timp unii „membri ai consiliului local au legături cu industria petrolieră și de gaz”, potrivit activistei.

Această atitudine este împărtășită de Calvin Tillman, fostul primar al orașului Dish din Texas, acum activist de mediu, care crede că lobby-ul pentru petrol și gaze din Texas este mai puternic decât în oricare alt stat.

Cred că industria petrolieră și de gaz a făcut tot ce a putut ca să prevină industria energiei regenerabile să prindă rădăcini aici în Texas”, a declarat Tillman pentru RT. „Știți, ca să pun un panou solar pe casă, trebuie să trec printr-un proces de avizare semnificativ. Însă, dacă vreau să forez o sondă de gaz în curtea din spate, aș putea să o rezolv într-o după-amiază.”

Texasul a listat aproape 6000 de sonde de petrol și gaze prin fracturare din martie 2012 pe FracFocus, un site de dezvăluiri al industriei de fracturare, potrivit SourceWatch.org.

Susținătorii fracturării insistă că practica este sigură, că ajută la menținerea prețurilor joase la energie și independența energetică a Statelor Unite.


 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii