Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Niveluri periculoase de radioactivitate descoperite la un șantier cu deșeuri de fracturare din Pennsylvania

Impactul asupra mediului » Niveluri periculoase de radioactivitate descoperite la un șantier cu deșeuri de fracturare din Pennsylvania

http://www.theguardian.com/environment/2013/oct/02/dangerous-radioactivity-fracking-waste-pennsylvania

articol de Felicity Carus

Fracking in Pennsyvania

            Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată niveluri periculoase de radioactivitate și salinitate la un sit pentru deversarea deșeurilor de gaze de șist care ar putea contamina apa potabilă. Dacă Marea Britanie o ia pe urmele „revoluției gazului de șist” din Statele Unite, ar trebui să impună reglementări pentru a stopa astfel de acumulări radioactive, au precizat ei.

            Studiul Universității Duke, publicat miercuri (2 Oct. 2013), a examinat apa deversată de Instalația salină de Tratament Josephine în Râul Blacklick, care se varsă într-o sursă de apă pentru orașele din vestul Pennsylvaniei, inclusiv Pittsburgh. Oamenii de știință au prelevat eșantioane din aval și amonte de la instalația de tratare a apei pe o perioadă de doi ani, ultimul fiind prelevat în luna iunie a acestui an.

            Studiul a descoperit că niveluri ridicate de clorură și bromură, combinate cu stronțiu, radiu, oxigen și compoziții izotopice ale hidrogenului sunt prezente în apele reziduale din șistul Marcellus.

            Apa sărată radioactivă apare firesc în roca de șist și contaminează apa reziduală în timpul fracturării hidraulice- cunoscută ca fracking. Uneori, acea apă de flowback este reinjectată în rocă la mari adâncimi, o practică care poate cauza tulburări seismice, dar adesea este tratată înainte de a fi deversată în cursurile de apă.

            Nivelurile de radiu din eșantioanele prelevate au fost de 200 de ori mai mari decât în eșantioanele prelevate în amonte. Astfel de niveluri ridicate de radioactivitate depășesc nivelurile reglementate și ar fi văzute în mod normal la instalațiile de deșeuri radioactive autorizate, potrivit unor oameni de știință de la școala pentru mediu Nicholas a Universității Duke din Carolina de Nord.

            Sute de situri de deșeuri pentru apă reziduală ar putea fi afectate în mod asemănător, a precizat Profesorul Avner Vengosh, unul din autorii studiului publicat în revista Environmental Science & Technology, un periodic de specialitate.

            „Dacă nu locuiesc oameni în acele zone, nu e un pericol imediat în termeni de radioactivitate.” a precizat Vengosh. „Totuși, există pericolul acumulării biologice treptate de radiu. Acesta va ajunge într-un final  în pește, iar acesta este un pericol biologic. ”

            Producția de gaz de șist este scutită de la Legea pentru Apă Curată, iar industria și-a luat angajamentul să-și monitorizeze singură producția de deșeuri pentru a evita omisiunile normative.

            Totuși, studiul a demonstrat clar nevoia de monitorizare și reglementare independentă, a precizat Vengosh.

            „Ceea se întâmplă este rezultatul direct al lipsei de orice fel de reglementare. Dacă Legea pentru Apă  Curată era aplicată în 2005 când a început explozia gazului de șist, acest lucru ar fi fost prevenit.

            „În Marea Britanie, dacă gazul de șist se va dezvolta, ar trebui să nu urmeze exemplul american și să impună reglementări de  mediu pentru a preveni acest tip de acumulare radioactivă.”

            Studiul a descoperit de asemenea niveluri ridicate de salinitate de la soluția de sare din șist, care e de 5 până la 10 ori mai salină decât apa de mare. Soluția de sare din șist este de asemenea asociată cu niveluri ridicate de bromură, care nu e toxică de felul său, dar se transformă în trihalometan carcinogen în timpul tratamentului de purificare.

            Serviciul geologic al Statelor Unite a raportat anterior niveluri ridicate de radioactivitate în apa de „flowback”, care apare de obicei în rocă. Dar studiul Duke, intitulat Impacturi ale deversării apelor reziduale de gaz de șist asupra calității apei în vestul Pensylvaniei, este primul care utilizează hidrologia izotopului pentru a conecta punctele dintre reziduul de gaz de șist, locurile de tratare și cele de deversare în rezervele de apă potabilă.

            Din ianuarie și până în iunie 2013, cele 4 179 de sonde de gaz neconvențional din Pennsylvania au raportat 3,5m de barili de fluid rezidual și 10,7m barili de fluid "generat". De cea mai mare parte din acel reziduu se debarasează pe cuprinsul Pennsylvaniei, dar o parte ajunge și în alte state, precum Ohio sau New York, în ciuda moratoriului său față de explorarea gazului de șist. În iulie, o companie de tratare din statul New York a fost gasita vinovata pentru falsificarea a mai bine de 3000 de testări de apă.

            Anterior anul acesta, Vengosh a publicat un alt raport care a descoperit concentrații mai ridicate de metan, etan și propan în apa potabilă din 141 de situri aflate la un kilometru de forajele de gaz de șist, de unde au fost prelevate eșantioane de apă de băut.

 

 

 

Traducerea de Alina Vizitiu

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 

Comentarii

 • Max
  2013-12-14 21:36

  URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei si de unde?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!