Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

O comisie sponsorizată de industrie a decis că substanțele chimice folosite la fracturare în Carolina de Nord vor rămâne secrete

Impactul asupra democratiei » O comisie sponsorizată de industrie a decis că substanțele chimice folosite la fracturare în Carolina de Nord vor rămâne secrete

http://thinkprogress.org/climate/2014/01/16/3169151/north-carolina-fracking-chemicals/

un articol de Emily Atkin

shutterstock_159179780

            Care sunt mai exact substanțele chimice pompate în subteran în timpul procesului de fracturare?

            În Carolina de Nord, nimeni nu este obligat să spună. Marți [14 Ianuarie 2014] cei 15 membri ai Comisiei Statale pentru Minerit și Energie au votat în unanimitate adoptarea ueni decizii care permite companiilor de fracking să păstreze secret amestecul de chimicale pe care îl pompează în subteran pentru a ajuta forajul de gaz de șist. De la North Carolina News Observer:

            Standardul de siguranță publică va ajuta companiile energetice să-și protejeze sosul secret utilizat în forajul de gaz natural, însă criticii spun că acest lucru va face ca localnicii să nu știe nimic despre chimicalele puternice folosite lângă fermele din zonă și jgheaburile de apă. Decizia a fost adoptată în unanimitate marți după aproape 3 ore de dezbatere aprinsă și vine după mai bine de 1 an de deliberări care i-a ținut pe membrii comisiei în încurcătură. Membrii comisiei au căutat să împace localnicii speriați, industria energetică și legiuitorii dornici să promoveze forajul pentru dezvoltarea economică.

            Deși decizia adoptată marți este doar o recomandare pentru legislatura statală, care va avea ultimul cuvânt asupra standardelor de divulgare ale fracturării, ea apără efectiv companiile de explorare energetică de a fi nevoite să-și divulge amestecul de chimicale până atunci, potrivit News Observer.

            Ar putea să pară ciudat că după 3 ore de „dezbatere aprinsă”, potrivit News Observer, asupra deciziei, aceasta să treacă fără nici un vot împotrivă. Însă o privire mai atentă la conducerea comisiei sugerează de ce a fost unanimă.

            Jim Womack, susținător declarat al fracturării hidraulice, este președintele comisiei. Etichetat drept un „instigator al Tea Party”, el a fost acuzat că ar conduce un blog anonim care servește ca „sanctuar când închis, când deschis, pentru toți cugetătorii aripii de dreapta care vor să-și publice manifestul despre politica locală, statală sau națională.”

            Womack a fost numit la comisie de președintele pro-tempore al Senatului Carolinei de Nord, Philip E. Berger, care a primit 46 700 de dolari în contribuții de campanie de la grupuri pro fracturare între 2009 și 2011.

            Vice președintele comisiei este Ray Covington, co-fondator al organizației Petrol și Gaze din Nord Carolina, un grup pentru drepturile proprietarilor de pământ cu scopuri listate sub titluri precum: „Vrem ca acest pământ să fie forat; vrem ca acest lucru să fie făcut în siguranță; și vrem să oferim o reprezentare efectivă pe parcursul întregului proces.” Covington a fost numit la comisie de Thom Tillis de la organul legislativ al statului, care a primit 43 750 de dolari de la grupurile pro fracturare între 2009 și 2011.

            Persoana care se presupune că trebuie să reprezinte interesele conservării de mediu este George Howard, care de asemenea a fost numit de Berger. Howard, însă, nu este membru al vreunui grup ecologist sau unui grup conservator pornit de la firul ierbii. El este președintele Restoration Systems, o companie care reface zonele mlăștinoase care au fost afectate de dezvoltarea umană.

            În total, fiecare din cei 15 membri ai comisiei a fost numit fie de Bergen, Tillis sau de guvernatorul Carolinei de Nord, Pat McCrory. McCrory este un vechi entuziast al fracking-ului care a încercat recent să accelereze planul de activități de fracturare al statului, în timp ce-și continua susținerea în camera legislativa.

            Fracking-ul sau fracturarea hidraulică este o metodă controversată de extragere a combustibililor fosili, preferată în general datorită abitității sale de a crește debitul de petrol sau gaz din sondă. Se face prin injectarea la înaltă presiune a apei cu substanțe chimice adânc în pământ, în roca subterană, „fracturând” efectiv roca și permițând petrolului și gazului să iasă mai repede.

            Divulgarea substanțelor chimice din șuvoiul de înaltă presiune a fost subiectul unei intense dezbateri naționale între industria conbustibililor fosili și ecologiști. Chimicalele de fracturare sunt în prezent excluse din legile federale privind dezvăluirea calității apei care au urmat după adoptarea Legii Energiei din 2005, însă mulți- inclusiv Consiliul de Apărare a Resurselor Naționale (NRDC)- au argumentat că divulgarea este necesară pentru ca rezidenții din apropiere să-și poată stabili calitatea apei înainte de fracturare.

            Divulgarea chimicalelor, argumentează NRDC, este esențială în cazul în care apare o contaminarea ulterioară a apei subterane. Mai întâi, cei răspunzători au nevoie de informație pentru a acționa în caz de accidente și urgențe, medicii au nevoie de ea în caz că cineva este expus la substanțele chimice, iar oamenii de știință pentru a înțelege mai bine efectele cumulative ale fracturării asupra mediului și a sănătății.

            „Divulgarea nu face propriu zis ca fracturarea să fie mai sigură”, a precizat NRDC. „Însă, o decizie pentru dezvăluirea largă a substanțelor este o componentă importantă a unui întreg șir de prevederi de fracturare și este esențială pentru a cerceta contaminarea care apare când prevederile de siguranță nu sunt în regulă sau se întâmplă accidente.”

            Între timp, lobby-ul pentru petrol și gaze naturale a luptat din greu pentru a împiedica Agenția de Protecție a Mediului (EPA) să stabilească standarde la nivel național pentru divulgarea substanțelor chimice iar unele companii au insistat ca amestecul  să fie considerat un secret comecial.

            Deși cel puțin 9 state au deja decizii de divulgare a chimicalelor de fracturare, numai unul- Colorado- cere concentrațiile reale ale fiecărei substanțe chimice care este pompată în fiecare sondă, potrivit unui raport ale Inside Climate News.

 

 

 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii