Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

O companie de fracking a făcut ca o femeie să nu mai aibă voie în băcănia ei

Impactul asupra democratiei » O companie de fracking a făcut ca o femeie să nu mai aibă voie în băcănia ei

http://www.motherjones.com/environment/2014/01/fracking-company-banned-woman-her-grocery-store

de Suzanne Goldenberg, Tim McDonnell

 

            Vera Scroggins, un opozant declarat al fracturării, este ținută departe în mod legal de noul spital districtual. De asemenea interzise îi sunt și restaurantul chinezesc unde își duce nepoții, supermarketurile și farmaciile unde își face cumpărăturile, adăposturile de animale de unde și-a adoptat terrierul Yorkshire, sala de bowling, centrul de reciclare, clubul de golf și malul lacului, asta dacă nu cumva Scroggins vrea să riște amenzile și arestul.

            În total 809 km sunt o zonă interzisă pentru Scroggins în urma unui ordin judecătoresc hotărât de un judecător local care o ține departe de orice proprietate deținută sau concesionată de unul din cei mai mari sondori din goana după gaz natural din Pennsylvania, Cabot Oil & Gas Corporation.

            "Ar fi putut la fel de bine să-mi pună o brățară cu GPS la gleznă și să mă urmărească oriunde m-aș duce", a mărturisit Scroggins. "Mă simt ca un prizonier, simt că drepturile mele au fost tăiate, că au fost limitate. "

            Interdicția reprezintă una din cele mai extreme măsuri luate de industria petrolieră și de gaz până în prezent împotriva unor protestatari precum Scroggins, care a acționat pașnic și în limitele legii, luând-o inclusiv pe Yoko One la situri de fracturare în strădania ei de a promova îngrijorările publice legate de fracturare.

            Avea să fie de la bun început o luptă inegală, când Scroggins, acum în vârstă de 63 de ani, și-a făcut o misiune proprie acum 5 ani din oprirea fracturării în această cea mai bogată zonă a șistului Marcellus.

            Cât de inegala s-a văzut pe 21 Octombrie, când cazul Cabot versus Scroggins a ajuns în fața judecătorului local, Kenneth Seamans, de la tribunalul Montrose.

            Cabot s-a prezentat cu 4 avocați și 9 martori, angajați ai companiei și ai firmei angajate să asigure paza. Scroggins s-a reprezentat singură. Ea a spus curții că nu a putut să găsească un avocat, de vreme ce audierea fusese anunțată printr-o citație de 72 de ore.

            Când audierea a luat sfârșit, judecătorul a acordat companiei Cabot o interdicție temporară care o ține pe Scroggins departe de orice proprietate deținută sau concesionată de companie.

            "Se hotărăște prin prezenta că Doamnei Scroggins i se interzice, i se ordonă și nu i se permite să intre pe o proprietate deținută și/sau concesionată de Cabot Oil & Gas Corporation, cu tot cu sonde, garnituri de sonde și drumuri de acces", precizează interdicția.

            Efectul acestei interdicții este mult mai larg decât ar sugera limbajul legal sec.

            În înregistrările de la tribunal, Cabot a precizat că deține concesiuni pe 80 937 ha, echivalentul a 809 km. Aceasta echivalează cu aproape 40% dintr-un district în mare parte rural din nord-estul Pennsylvaniei, unde Scroggins locuiește și unde Cabot își execută cea mai mare parte din forări.

            Interdicția temporară acordată pe 21 Octombrie nu-i solicită companiei Cabot să identifice sau să întocmească o hartă a locurilor unde are concesiuni de foraj, punând-o pe Scroggins în poziția ciudată de a-și da singură seama care zone îi sunt interzise.

            Cabot s-a oferit ulterior să limiteze orizontul ordinului său de excluziune în înregistrările de la tribunal, urmărind să facă această interdicție permanentă. Următoarea audiere asupra interdicției este stabilită pentru data de 24 Martie.

            Scroggins, care are acum un avocat, luptă ca să combată interdicția.

            Până atunci, fiecare drum pe care Scroggins îl face în afara casei necesită să decidă dacă ruta ei o va duce pe pământuri sau drumuri concesionate de Cabot sau va însemna o vizită la tribunal pentru a studia cu atenție registrele de proprietate.

            ”Avem nevoie de o hartă. Trebuie să știm unde pot și unde nu pot merge", a precizat ea. "Pot să mă opresc sau nu aici? E în regulă să fiu aici dacă mă duc cu o treabă sau merg acasă? Trebuie să întreb și să verific orice persoană la care merg: Ai concesionat către Cabot? "

            Multe dintre aceste afaceri sunt, se pare, concesionate. Districtul Susquehanna este una dintre cele mai active zone din goana după gaz natural din Pennsylvania. 8 dintre 10 cele mai productive sonde de gaz se află în district, potrivit unui buletin informativ al industriei. Toate opt aparțin lui Cabot.

            Grupurile de mediu spun că tribunalul- și Cabot- au mers prea departe.

            ”Pare să fie o reacție incredibil de brutală a industriei și una care a fost ieșită din comun față de ce a făcut ea", a precizat Kate Sinding, avocat pentru Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale.

Combatanții se plang și de alte exagerări din partea industriei și a poliției față de oponenții fracturării- precum arestarea a doi protestatari în Decembrie anul trecut în Oklahoma pentru o ”farsă de terorism", după ce au desfășurat un banner și au aruncat sclipici pe pardoseala unui turn de birouri deținut de Devon Energy.

Îmsă avocatul lui Scroggins, George Kinchy, spune că aceasta a fost prima dată din câte știe el când o companie s-a folosit de întreaga putere a legii împotriva unui singur activist.

El a mai precizat că Cabot a fost norocoasă că Scroggins nu a fost reprezentată de un avocat la audiere.

Compania nu a fost obligată să demonstreze că, concesiunile de gaz îi dădeau dreptul să ia astfel de decizii absolute referitoare la acces. "Nu au nici o dovadă că aveau dreptul să o excludă. Nu au prezentat nici urmă de concesionări care să le dea dreptul să trateze proprietatea ca fiind a lor", a precizat el.

Cabot a refuzat câteva solicitări de a răspunde, în afara unei declarații scurte prin email din partea purtătorului de cuvânt, George Stark. ”Cabot are o politică de a nu comenta în mod specific asupra unui litigiu în care este parte", menționează declarația. ”Acestea fiind spuse, Cabot susține dreptul individului la libera exprimare și regretă că a trebuit să-și caute liniștea la tribunal, încercând să o împiedice pe Doamna Scroggins să mai continue să-i încalce proprietatea în mod repetat, acolo unde ea și-ar putea pune în pericol siguranța ei și pe a altora."

Totuși, compania a aranjat ca Tom Shepstone, un consultant care scrie un blog la Natural Gas Now, să vorbească în numele său.

”Sunt mândru de Cabot și de ceea ce au făcut pentru că astfel spun că nu vor mai accepta asta de acum încolo", a precizat el.

În înregistrările de la tribunal, Cabot nu o acuză pe Scroggins de violență sau de vătămare a proprietății, iar aceasta nu a fost arestată niciodată sau acuzată de încălcare a proprietății. Nu s-a legat niciodată cu lanțuri și nici nu a ocupat vreun loc în semn de protest.

Însă Shepstone a argumentat că Scroggins a supărat prea mulți oameni pentru  a mai fi tolerată. ”Eu cred că este o amenințare publică deoarece ceea ce face ea este să încalce nu neapărat proprietatea- deși face și asta- cât să încalce sufletul, pacea comunității." A precizat el.”Nu le îngăduie oamenilor din această comunitate nici un pic de pace."

În cei 5 ani de când fracturarea a sosit în nord-estul Pennsylvaniei, Scroggins a fost neobosită în încercarea de a demasca riscurile associate industriei.

Scroggins și soțul ei s-au mutat în această zonă rurală din nord-estul Pennsylvaniei venind din Long Island, New York, acum mai bine de 20 de ani, când copiii lor erau foarte mici. După diverse cariere, Scroggins, acum bunică, se consideră o activistă full-time.

Ea a vizitat situri de fracturare, postând până la 500 de clipuri pe YouTube. A făcut apel la reglementatorii de mediu și din domeniul sănătății în legătură cu încălcările observate și a organizat excursii cu autocarul la siturile de fracturare pentru toți cei interesați- de la Yoko Ono și Susan Sarandon la oficiali Canadieni aflați în vizită.

Nici una din aceste activități ale lui Scroggins nu a fost ilegală sau să fi prezentat un pericol public, potrivit lui Jason Legg, procuror din districtul Susquehana.

            ”Nu-mi amintesc vreun protest major sau oameni care să fi încălcat vreo proprietate", a precizat el.

            Chiar și Cabot a admis, în propria sa mărturie din Octombrie trecut, că Scroggins pare să fie mai degrabă o bătaie de cap decât un pericol. Cea mai mare și mai deasă ofensă din partea ei, protrivit mărturiei de la tribunal, pare să fi fost că și-a parcat mașina pe drumurile de acces- și uneori chiar pe îngustele drumuri publice rurale- în poziții care sileau autocisternele masive să facă viraje în jurul ei.

            Scroggins, care nu pare să se opună confruntării, a insistat de asemenea să vorbească cu personalul de la fața locului. Dar în fiecare caz menționat de martorii Cabot, ea a părăsit zona în 5-10 minute- uneori după ce ei au amenințat că vor chema poliția.

            Până în 2011, acele vizite repetate la situri au făcut din Scroggins inamicul public nr. 1, din punctul de vedere al Cabot. Firma care asigură securitatea pentru Cabot, Northeast Diversified Services, a precizat curții că a postat fotografii cu Scroggins în autovehiculele gardienilor săi și că o monitoriza pe activistă încă din 2011. ”Da, vă urmărim, da, dintr-un loc în altul", a precizat în fața curții vice președintele companiei, Thomas Tolan.

            Scroggins nu a câștigat prieteni nici în comunitate. Sunt proprietari în districtul Susquehanna  care au făcut bani din concesionarea pământului lor către Cabot și alte companii de gaz pentru fracturare. ”Părerea generală este că a fost o ancoră de salvare pentru o zonă care făcea eforturi să răzbată", a precizat Legg.  

            Într-un oraș mic precum Montrose, cu o populație de 1600 de persone, genul de activism puternic al lui Scroggins pare să fi fost prea mult pentru unii- deși ea are un nucleu ferm de susținători.

            Într-o vizită recentă la tribunal pentru a verifica concesiunile Cabot, ea a fost mustrată aspru de un oficial al curții pentru că a început o conversație la ghișeu cu persoana de lângă ea.

            Câteva minute mai târziu, Thomas Meagher, jurisconsultul districtual, a menționat că Scroggins și-a atras problemele cu legea din cauză că nu a respectat ”regulile nescrise” ale conversației civilizate.

            Scroggins respinge ideea că ”amabilitatea” are ceva de-a face cu asta. ”Fac treaba asta cu câtă bunăvoință simt că este justificată. Am prieteni cetățeni îngrijorați care fac pe pasivii și nu rezolvă mai multe decât mine. Sunt pur și simplu în fundal.”, a menționat ea. ”Fac pe pasivii și nimeni nici măcar nu aude de ei. Cei care vor să joace rolul de femeie, pot s-o facă. Eu nu sunt nevoită.”

            Cât despre Cabot și criticile ei din comunitate- ”Pot să se obișnuiască cu asta”, a  spus Scroggins.

 

 

Traducere de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii