Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Replica din partea GISCB la scrisoarea defaimatoare adresata de dl geolog Cranganu catre Institutul Geologic al Romaniei

Ştiri » Replica din partea GISCB la scrisoarea defaimatoare adresata de dl geolog Cranganu catre Institutul Geologic al Romaniei

2014-08-11 18:16

Dl geolog Cranganu a atacat studiul prezentat la conferinta de la Barlad (18 iulie 2014) de catre dl geolog Ticleanu intr-o scrisoare deschisa adresata Institutului Geologic Roman. Publicam mai jos replica data  domnului Cranganu si sprijinul acordat domnului Ticleanu pentru o cercetare obiectiva a problemelor aduse de fracturarea hidraulica.
http://www.contributors.ro/fara-categorie/scrisoare-deschisa-domnului-dr-marcel-marunțiu-directorul-general-al-institutului-geologic-al-romaniei/?replytocom=197646#respond

 

Domnule Cranganu,
Noi cunosteam foarte bine cine sunteti si care va este pozitia fata de exploatarea gazelor de sist ( precizam noi – IN EUROPA si in special IN ROMANIA ).
Va mai amintim ca nu ati avut placerea sa ne raspundeti la scrisorile si e-mailurile pe care GISC Barladene vi le-a trimis cu scopul de a ne informa la inceputul anilor 2011 si 2012 in legatura cu riscurile fracturarii hidraulice.
Constatam cu regret ca un roman, de altfel respectabil si specialist, iubeste mai mult verzisorii americani decat propriul popor roman si propavaduieste cu atata usurinta fracturarea pamantului romanesc de catre firme straine, care nu urmaresc decat un profit urias, fara sa le pese de ce consecinte grave, pentru localnici, vor lasa in urma lor!
Curios este faptul ca ati reactionat la primul studiu al unor oameni din Institutul Geologic Roman si nu ati iesit de loc la rampa in anii anteriori cand, in Romania, teama fracturarii s-a extins considerabil si oamenii au reactionat ca atare (dumneavoastra ii considerati violenti – dupa cum va exprimati in scrisoare!).
Stimate domnule profesor, se vede de la o posta ca sunteti lobistul lor si nu aparatorul nostru !!!
Va intrebam de ce nu va adresati si Germaniei care a interzis, cel putin pana in 2025 acest procedeu de extragere a gazelor de sist prin fracturare hidraulica si obliga institutiile specializate la elaborari de studii complete si aprofundate?
Ei de ce se tem?
Va mai intrebam : Chiar nu cunoasteti situatia reala din zona Pittsburgh – Pennsylvania?
Daca nu o cunoasteti, poate luati legatura cu dl. Douglas Shields, fost presedinte al Consiliului local din Pittsburgh si veti afla despre realitati de loc imbucuratoare pentru localnici!
Chiar nu va deranjeaza ca poporul din care v-ati nascut poate deveni cobaiul acestor firme? Nu seamana aceasta a tradare?!
Va recomandam sa stati aplecat asupra problemelor din America unde va simtiti probabil implicat in exploatarea gazelor de sist si nu ne aduceti noua raul pe cap deoarece s-ar putea sa faceti mari pacate si judecatorul suprem nu iarta asemenea fapte!


Domnule doctor Ticleanu,
Cu toata stima si consideratia va recomandam sa continuati studiul si sa aduceti la suprafata toate adevarurile pentru ca numai noi singuri ne putem salva.
Tradatorii de tara din interior si din afara nu au decat sa se manifeste cum vor. Noi ne vedem de drumul nostru in salvarea dreptului la viata a pungestenilor, a puiestenilor si a poporului roman in general.
Va multumim domnule dr. Mircea Ticleanu si va sustinem cu toata fiinta noastra.

Neculai Rotaru, membru al Grupului de Initiativa al Societatii Civile Barladene

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 

Comentarii

 • euNuke
  2014-09-05 07:33

  Domnule Cranganu,

  Păcat de titlurile dumneavoastră căci iată aţi ajuns să faceţi propagandă ieftină pe un bloguleţ colectiv din România. Şi să nu vă supăraţi pe mine că vă atrag atenţia că faceţi propagandă, nu-i nimic rău in asta, doar că vă irosiţi timpul preţios.

  De ce zic că toate textele dumneavoastră sunt propagandă pură? Păi, simplu: pentru că toate se referă la fracturarea hidraulică deşi profilul contributors nu este unul ştiinţific, ci politic şi civic. Vă arde rău subiectul ăsta, iară nimic altceva despre români şi România. Nu vă interesează deloc cetăţenii românii, nu vă pasă de niciuna din problemele lor cotidiene, ci doar să vă impuneţi opiniile in privinţa gazelor de şist. Adică un comportament obsesiv care ţinteşte proprietatea ş-aşa ciobită a românilor. Tare v-aţi dori ca românii să-şi lase pământul ciuruit de corporaţiile americane, ruse, austriece…pe degeaba. Da, pe DEGEABA! Noi nu merităm, in viziunea dumneavoastră, un preţ pentru riscurile pe care ar trebui să ni le asumăm. Deşi câştigul proprietarilor in cazul pornirii exploatărilor ar fi zero şi deşi vi s-a explicat situaţia juridică a terenurilor in România, dumneavoastzră nu conteniţi cu aceste texte incărcate de venin.

  Nu numai că textele dumneavoastră sunt propagandă pură, dar nici măcar ştiinţifice nu sunt. De ce? Păi…evident: un text ştiinţific nu are cum să fie atît de îmbibat in emoţii negative şi formulat intr-un limbaj atât de acid, vexatoriu pe alocuri, precum cel de mai sus…intitulat “scrisoare deschisă”. Asta nu e ştiinţă, ci sfadă in care argumentele nu mai contează, ci strict orgoliul personal “ba io am dreptate şi e imposibil ca altcineva să gândească diferit”.

  De ce zic că vă irosiţi timpul preţios? Păi..pentru că in România nu o să se extragă niciodată gazele de şist prin metoda fracturii hidraulice. Puteţi să scrieţi incă 1000 de texte pro-fracturare adresate celor 1000 de cititori contributors că oricum nimic nu se va schimba. De ce? Păi pentru că entitatea totalitaristă Guvernul României nu va reuşi in vecii vecilor să vândă Riscul asumat de alţii -recte, proprietarii vizaţi de exploatări, şi, pentru că aceeaşi entitate ce dirijează idiocraţia locală nu va renunţa in vecii vecilor la proprietatea asupra bogăţiilor subsolului şi nici nu va accepta împărţirea redevenţelor cu comunităţile locale. Lăcomia guvernanţilor socialişti este infinită, iar disperarea ţăranilor pauperizaţi aşijderea. Ca atare, când lăcomia guvernanţilor se va ciocni de disperarea ţăranilor veţi descoperi că in afară de scântei nimic nu o să iasă din rocile Bârladului. Dar, asta nu inseamnă că ar trebui să vă opriţi din grija cu iz ştiinţific ce le-o purtaţi bârlădenilor. un pas important ar fi ca textele dumneavoastră să fie tipărite pe manifeste pe care să le distribuiţi in zonă cu ajutorul unor elicoptere. Ar fi păcat ca adevărul ştiinţific să fie rezervat unei comunităţi virtuale de orăşeni fără niciun interes palpabil asupra chestiunii.