Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Studiu : Traiul aproape de o sonda de fracturare poate creste riscul de nasteri de copii cu malformatii

Impactul asupra sanatatii » Studiu : Traiul aproape de o sonda de fracturare poate creste riscul de nasteri de copii cu malformatii

https://theweek.com/.../study-living-near-a-fracking-well...

Fracking and birth defects: Causation or just correlation?

Cele mai recente cercetari constituie un motiv de îngrijorare dar este nevoie de mai multe studii


Un articol de John Aziz | 03 februarie 2014
 
Fracturarea hidraulica si defecte la nastere: legătura de cauzalitate sau doar corelație?

Un nou studiu din Colorado facut de catre Institutul National de Sanatate si  Mediu a gasit ca mamele care locuiesc în apropierea de sonde/ puturi de fracturare hidraulica  au  pana la 30 la suta mai multe sanse de a da nastere la nou-nascuti cu defecte cardiace congenitale.

Acum, corelație nu implică automat cauzalitate. Acest lucru înseamnă că mai multe studii în alte zone geografice sunt necesare pentru a determina dacă aceasta este o corelatie reala sau doar o coincidență nefericită. Companiile care fac fracturare trimit la o listă de studii care au demonstrat ca nu este nici un impact asupra sanatatii oamenilor din cauza fracking-ului ( DAR nici unul dintre aceste studii nu a analizat si date in privinta malformatiilor congenitale). Nu este inca posibil să se evalueze impactul asupra sănătății pe termen lung  pentru că nu s-a facut fracturare de suficient de mult timp.

Posibilitatea ca fracturarea sa cauzeze malformatii congenitale este o constatare ce ne ia din confort. Cinci ani în urmă,  SUA producea aproximativ cinci milioane de barili de petrol pe zi, astăzi, numărul a crescut la șapte milioane, o creștere datorată în mare parte exploziei fracturarii hidraulice care a ridicat economia de până la 1200 de dolari pe gospodărie. Mai mult de 15 de milioane de americani trăiesc acum la distanta de cel mult o mila de o sonda.

Fracturarea hidraulica extrage gaz  sapand un puț aproape de un depozit subteran și apoi pompand un amestec de nisip, apă și substanțe chimice la presiune ridicată pentru a elibera gazul blocat acolo.

Aceste substanțe chimice ar putea fi cauza pentru malformatiile congenitale. "Mai mult de 700 de substanțe chimice sunt folosite în procesul de fracking  și multe dintre ele perturba glandele hormonale", spune Susan C. Nagel de la Universitatea din Missouri, Facultatea de Medicina, care a publicat recent un alt studiu care arată că, în Colorado, substanțe chimice care perturba activitatea endocrina se găsesc în concentrații mai mari în apele subterane din apropierea sondelor de fracturare.

Unele dintre substanțele chimice utilizate în fracturarea hidraulica - de exemplu: toluen, xilen, benzen - sunt suspectate de a provoca tumori și alte mutații la oameni. De asemeni, acestea pot traversa placenta, crescând posibilitatea expunerii fatului.

Deși este important să subliniem faptul că este necesară aprofundarea cercetărilor pentru a dovedi sau infirma legatura dintre fracturare si malformatii congenitale, această cercetare preliminară ridică o ingrijorare mare pentru femeile insarcinate sau cuplurile care isi doresc un copil.

Pe termen lung, în cazul în care o asociere între defecte congenitale (sau alte maladii) și fracking poate fi dovedita, găsirea și eliminarea substanțelor chimice responsabile ar putea fi foarte dificila, deoarece fracturarea folosește atât de multe substante. O asociere dovedita intre fracturare și malformații congenitale ar putea insemna sfârșitul fracking-ului  (lucru neplacut din punct de vedere economic)- fie prin interziceri sau din cauza unor procese intentate de părinții copiilor care s-au nascut cu defecte la nastere. În acest caz, America va trebui probabil să caute în altă parte pentru o alta explozie de energie.

 

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii