Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Substanțele chimice descoperite în apa de la siturile de fracturare au legătură cu infertilitatea și cancerul

Impactul asupra sanatatii » Substanțele chimice descoperite în apa de la siturile de fracturare au legătură cu infertilitatea și cancerul

Colorado fracking

de Kiley Kroh

http://thinkprogress.org/climate/2013/12/17/3073851/chemicals-fracking-water/

O analiză a eșantioanelor de apă de la siturile de fracturare hidraulică (sau fracking) a descoperit chimicale care distrug hormonii, potrivit unui nou studiu publicat luni [16 decembrie 2013] în revista Endocrinology.

„Cu dezvoltarea gazelor de sist prin fracturare în ascensiune, populațiile ar putea înfrunta riscuri și mai mari pentru sănătate de la expunerea crescută la chimicale care afectează sistemul endocrin”, a afirmat autorul principal Susan Nagel pentru LA Times.

Studiul a testat eșantione din apa de suprafață și din cea subterană în districtul Garfield din Colorado- un district aflat în centrul avântului fracturării din Statele Unite- și a descoperit niveluri ridicate de chimicale care afectează sistemul endocrin, sau EDC-uri. Chimicalele au fost legate de infertilitate, malformații din naștere și cancer.

Doctorul Meg Schwarzman, director asociat al Centrului Berkeley pentru Chimia Verde din cadrul UC Berkeley, a precizat pentru LA Times că „până și cele mai mici niveluri de activitate anti-estrogenică sau anti-androgenică ar putea avea potențialul de a altera dezvoltarea sub aspecte importante.”

Cercetătorii au adunat eșantioane de la 5 locații unde au existat scurgeri în timpul producției de gaz natural pe parcurcul ultimelor șase luni și le-au comparat cu siturile de control unde nu există activitate de fracturare. Siturile de fracturare „au prezentat mai multe activități estrogenice, anti-estrogenice sau anti-androgenice decât siturile de referință cu operațiuni de forare limitate în apropiere”, conducându-i pe cercetători la concluzia că „operațiunile de forare a gazului natural ar putea duce la o activitate ridicată de EDC în apa de suprafață și în cea subterană. ”

Fiind primul studiu care arată legătura dintre fracturare și procesul de alterare a sistemului endocrin, Nagel a precizat că descoperirile sunt „ceva ce țara ar trebui să ia serios în considerare.” Din cele 750 de chimicale care au fost raportate ca fiind folosite în operațiunile de fracturare, mai mult de 100 sunt cunoscute sau suspectate ca afectând sistemul endocrin, potrivit MedPage Today.

Fracturarea este o tehnică de extragere a petrolului și gazului care implică injectarea unui șuvoi de apă și chimicale la mare presiune în formațiunile de roci pentru a scoate combustibilii fosili prinși în acestea. Pe măsură ce fracturarea devine tot mai răspândită pe tot cuprinsul Statelor Unite (și în lume), comunitățile devin tot mai îngrijorate de amenințarea pe care o prezintă pentru siguranța lor. Săptămâna trecută, Consiliul Local din Dallas a votat pentru a obliga ca toate sondele de gaz să fie amplasate la cel puțin 500 de metri de locuințe, o mișcare văzută de industria de gaz ca o interdicție de facto a fracturării. Un studiu din 2012 al Universității Duke a descoperit însă că 500 de metri ar putea să nu fie o distanță de ajuns de mare pentru a preveni scurgerea de chimicale în apa potabilă.

În Colorado, patru orașe- Broomfield, Forth Collins, Lafayette și Boulder- au votat să pună interdicții sau moratorii asupra fracturării în noiembrie. Asociația de Petrol și Gaze din Colorado (COGA), grupul comercial al industriei, a anunțat în decembrie că va da în judecată trei dintre cele patru orașe, argumentând că doar statul are autoritatea de a interzice forajul și că oamenii din Colorado nu pot decide să o țină departe de comunitățile lor. Activiștii din Colorado, precum consilierul local recent ales din Lafayette, Merrily Mazza, nu sunt însă de acord. „Comunitățile ar trebui să aibă dreptul de a decide ce se întâmplă în localitățile lor.”, a precizat Mazza pentru Climate Progress. „Trebuie să începem să contestăm acest aspect.”


Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii