Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Un studiu arata ca fracturarea e nociva pentru bebelusi

Impactul asupra sanatatii » Un studiu arata ca fracturarea e nociva pentru bebelusi

http://www.bloombergview.com/articles/2014-01-04/study-shows-fracking-is-bad-for-babies

Get ready to see more of these. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

4 ianuarie 2014

de Mark Whitehouse

Companiile producatoare de energie au insistat mult pe faptul ca fracturarea hidraulica – metoda de a fractura roci pentru a extrage petrol si gaz de la mare adancime sub suprafata pamantului- nu prezinta pericole pentru oamenii care traiesc in vecinatate. Noi cercetari sugereaza ca acest fapt nu este adevarat tocmai pentru cele mai vulnerabile fiinte umane: copiii nou nascuti.

Intr-un studiu prezentat astazi la conferinta anuala a Asociatiei Economice Americane in Philadelphia, cercetatorii Janet Curie de la Universitatea Princeton, Katherine Meckel de la Universitatea Columbia si John Deutch si Michael Greenstone de la Massachusetts Institute of Technology au studiat baza de date cu nasteri din Pennsylvania in perioada 2004 - 2011 pentru a aprecia sanatatea copiilor nascuti pe o raza de 2.5 km de situri la care se fractura pentru gaz natural. Au gasit ca apropierea de fracturare a marit probabilitatea de a naste un bebelus cu greutate scazuta cu mai mult de jumatate, de la 5.6% la 9%. Sansele unui scor Apgar redus, un scor care apreciaza starea de sanatate a nounascutilor, aproape s-a dublat, cu mai mult de 5%.

Studiul, care urmeaza sa fie revizuit de referenti stiintifici sau postat online, vine intr-un moment in care autoritatile statale si federale se straduiesc sa reglementeze fracturarea hidraulica si, in cazul statului New York, sa interzica aceasta metoda. Multe din cercetarile facute au fost sponsorizate fie de companiile de energie, fie de criticii acestora. Studii independente au gasit apa contaminata in puturi apropiate de siturile de fracturare. Stabilirea unei legaturi directe intre fracturare si sanatatea umana a fost totusi foarte mult incetinita de lipsa informatiilor  despre substantele chimice folosite in process si dificultatea obtinerii datelor despre sanatatea rezidentilor. 

Currie, care a primit sprijin financiar de la Agentia de Protectie a Mediului si d ela Fundatia John D. si CatherineT. MacArthur, si colegii sai au obtinut date referitor la nasteri  reprezentand latitudinea si longitudinea locuintelor mamelor si le-au comparat cu locatiile de la siturile de fracturare.

In acest scop, s-au bazat pe munca Elainei Hill, o doctoranda de la Universitatea Cornell care a declansat mari controverse in 2012 cu un studiu care arata ca bebelusii din apropierea  puturilor de fracturare pentru gaz au avut mai multe probleme de sanatate decat copiii nascuti  langa situri care abia primisera aviz pentru fracturare. O critica adusa studiului lui Hill a fost ca fracturarea ar putea modifica demographic zona, atragand mai multe mame care ar da nastere unor copii cu probleme de sanatate.

Noua cercetare raspunde acestor critici prin urmarirea unui grup constant de mame care au avut copii atat inainte cat si dupa inceperea fracturarii si prin monitorizarea unor diferente geografice in caracteristicile sanatatii initiale ale mamelor. Incearca sa ajunga la rigoarea unui experiment controlat concentrandu-se pe mamele care, prin locatii  si datele sarcinilor, au fost  alese aleator spre a fi expuse fracturarii.

Pe cata vreme studiul arata clar ca fracturarea este nociva pentru sanatatea bebelusilor, mai multe cercetari sunt necesare pentru a intelege de ce. In mod surprinzator, apa contaminata nu pare a fi cauza: cercetatorii au gasit rezultate similare la mamele care au avut acces la sistemul public de apa monitorizat  in mod regulat si la mamele care s-au bazat pe acele puturi private de apa afectate in mod obisnuit de fracturare. Alta posibilitate este ca pruncii sunt afectati de poluarea aerului asociata activitatilor de fracturare.

Studiul nu ne spune exact daca se merita sa mai facem fracturare hidraulica sau nu. Ar putea fi beneficii compensatorii pentru sanatate legate de slujbele noi pe care fracturarea le creaza, de preturile scazute la energie sau de reducerea folosirii de carbune sau alti combustibili fosili pe masura ce gazul natural devine tot mai accesibil.
Avand in vedere cat de importanta este fracturarea hidraulica pentru economie in general, ar avea sens ca oamenii sa fie recompensati pentru costul de a se muta departe de un sit decat sa fie inchis acel sit,” a spus Currie.

Si totusi, dovezi ca cererea  noastra de energie ieftina  ii poate afecta ireversibil pe copii ar trebui sa constituie un motiv suficient pentru a ne opri, cel putin temporar.

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii