Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Vesti bune din SUA: Victoria anti-fracking din justiția new-yorkeză poate da o lovitură industriei de gaz

Ştiri » Vesti bune din SUA: Victoria anti-fracking din justiția new-yorkeză poate da o lovitură industriei de gaz

2014-07-16 20:17

http://www.bloomberg.com/news/2014-06-30/n-y-cities-win-right-to-ban-fracking-oil-industry-loss.html

1 iulie 2014

de Chris Dolmetsch, Freeman Klopott, Jim Efstathiou Jr.

 

            Cea mai înaltă curte a statului a decis că orașele din New York pot bloca fracturarea hidraulică în cuprinsul lor, dând o lovitură unei industrii care așteaptă decizia guvernatorului Andrew Cuomo privind ridicarea unui moratoriu de 6 ani pe cuprinsul statului.

            Cazul, privit îndeaproape de industria energetică, poate întări contestațiile locale vizavi de fracturare în alte state și să convingă industria să stea departe de New York, chiar dacă guvernatorul Cuomo va permite forarea in interiorul statului. Cea mai înaltă curte din Pennsylvania a luat o hotărâre similară anul trecut, anulând porțiuni ale unei legi statale ce limitează capacitatea           localităților de a reglementa sondorii.

            „Acest lucru trimite un mesaj puternic și clar către companiile de gaz care au încercat să-și cumpere locul în stat, că aceste îngrijorări comunitare trebuie să fie luate în seamă”, a declarat într-un interviu prin telefon, Katherine Nadeau, director politic al Environmental Advocates of New York, un grup anti-fracking. „Aceasta va da mai multă putere comunităților din tot cuprinsul țării.”

            Hotărârea poate determina companiile petroliere și de gaz să renunțe pe viitor la eforturile de a extrage gaz din New York, spune Thomas West, avocat pentru Norse Energy, una din companiile din aceast caz.

            „Se va ajunge la un adevărat efect de înghețare a investiției în New York”, a precizat el într-un interviu prin telefon. „Cele mai multe dintre marile companii nu vor considera New Yorkul deschis afacerilor, dacă trebuie să exploreze resursele în preajma municipalităților cu interdicții.”

Caracterul orașului

        În urma unui vot de 5-2, Curtea de Apel a menținut respingerea proceselor care contestau interdicțiile din orasele din partea de nord a statului, Dryden și Middlefield. Orașele s-au angajat pentru „un exercițiu rezonabil” de autoritate zonală atunci când au interzis extragerea și producția de petrol și gaze, a notat judecătorul Victoria Graffeo.

            Orașele au acționat în limita drepturilor lor când au decis că forarea „va schimba permanent și va afecta negativ caracterul de oraș mic și cultivat al comunităților lor.”, a afirmat ea.

            Decizia reprezintă „încă un cui în sicriu” pentru fracturare în acest stat, a precizat într-un interviu prin telefon, Brad Gill, director executiv al Asociației Independente de Petrol și Gaz din New York. Chesapeake Energy Corp. și alte firme care au deposedat New Yorkul de bunuri „pot înțelege mesajul.”

            Fracking-ul, după cum este cunoscută fracturarea hidraulică, înseamnă crearea de fracturi în formațiunile de roci prin injectarea de fluid în crăpături. Fisurile mai mari permit scurgerea unei cantități mai mari de petrol și gaz din formațiune care sunt aduse apoi la suprafață.

Șistul Marcellus

            Procesul, folosit în state începând din Dakota de Nord și până în Pennsylvania, a contribuit la ridicarea producției de gaz natural a Statelor Unite la noi cote în fiecare din ultimii șapte ani, potrivit Administrației pentru Informare Energetică a Statelor Unite. A devenit de asemenea ținta acuzațiilor din partea adepților de mediu, care se tem că poate contamina rezervele de apă și să distrugă terenurile cultivate.

            Părți din statul New York se află deasupra șistului Marcellus, o formațiune de roci care, după estimările Administrației pentru Informare Energetică, poate conține destul gaz natural cât să satisfacă cererile pieței americane pentru aproape șase ani. Statul a blocat              fracturarea în 2008, în timp ce analiza efectele de mediu ale metodei de foraj, care este permisă în mai mult de 30 de state.

            De atunci, mai mult de 75 de orașe din New York au interzis fracturarea, în timp ce mai mult de 40 au aprobat rezoluții care atestă că o susțin sau sunt deschise la aceasta, potrivit spuselor lui Karen Edelstein, un consultant din Ithaca, afiliat la FracTracker Alliance, care analizează efectele foraului de petrol și gaze naturale.

Monitori seismici

            Cu Statele Unite suspendate în încercarea de a se ridica peste Arabia Saudită ca cel mai mare furnizor de petrol în 2015, statele reglementează acum procesul de foraj. 

            În Ohio, noile reguli cer plasarea de monitori seismici și o stopare a forajului în cazul unui cutremur. În Colorado, unde cel puțin 5 comunități au votat să restricționeze fracturarea, au fost stabilite reguli care să limiteze emisiile de metan, iar statul poate acorda guvernelor locale dreptul de a interzice sau restricționa forajul petrolier și de gaz.

            California și Illinois au trecut la a cere companiilor să identifice subtanțele chimice care sunt introduse în subteran pentru a împinge șistul.

            „Practic vorbind, interdicțiile municipale asupra fracturării în New York pot avea ceva mai mult decât o valoare simbolică, dat fiind că politica de fracturare a statului este suspendată din 2008”, a precizat într-o informare, Christine Tezak, managing director a ClearView Energy Partners LLC, consultant pe probleme de energie din Washington.

Dryden, Middlefield

            „Pe de altă parte, ce s-a intamplat astăzi are potențialul de a fi un simbol puternic, întrucât reprezintă a doua decizie în justiție care menține primatul local într-un stat care se suprapune șistului Marcellus”, a notate dansa, citând decizia din Pennsylvania.

            Dryden, un oraș cu aproape 14 000 de locuitori aflat la circa o oră de mers cu mașina spre sud de Syracuse, și Middlefied, un oraș de aproape 2000, la circa 120 de km spre est, au adoptat interdicții pentru explorarea petrolieră și de gaz în 2011.

            Mai târziu în același an, Anschutz Exploration Corp., o afiliată a companiei cu număr redus de acționari a miliardarului Philip Anschutz care cumpărase licențe de gaz pentru circa 8 ha, a contestat interdicția din Dryden. Norse Energy Corp. ASA, un exploratory din Lysaker, Norvegia, a cărei unitate de teren din Statele Unite a declarat faliment în decembrie 2012, a luat ulterior locul Anschutz Exploration ca reclamant.

            O fermă de lactate care semnase licențele pentru explorarea și dezvoltarea resurselor din subsolul proprietății sale, a dat în judecată Middlefield.

Dincolo de zonare

            Avocații orașelor au precizat că au dreptul de a adopta legi zonale atât timp cât acestea nu interferează cu reglementările petroliere și de gaz ale statului. Avocații industriei spun că Legea Petrolieră, Minieră și de Gaz a statului New York suprimă interdicțiile locale.

            Judecători separați au respins în 2012 contestațiile asupra interdicțiilor locale. Acele hotărâri au fost menținute de o curte de apel mijlocitoare anul trecut și din nou astăzi [1 iulie 2014] de către Curtea de Apel din Albany.

            Doi judecători n-au fost de acord. Ordonanțele zonale „merg peste și dincolo de zonare și reglementează acele industrii, ceea ce este exclusiv de competența Departamentului Conservării Mediului”, a notat judecătorul Eugene Pigott.

            „Ne rămâne să facem tot ce putem mai bine cu acele orașe și municipalități care ne vor”, a precizat Gill, din partea Asociației Independente de Petrol și Gaz, din Hamburg. „S-a ajuns la o peticire de autorizații.”

O nouă revendicare

            Anschutz se află „în curs de vânzare a bunurilor, cedând pămînturile concesionate și plecand  din New York”, a precizat într-un e-mail, Brent Temmer, purtător de cuvânt a companiei. Lindsay McIntyre, purtătoare de cuvânt a Chesapeake, nu a răspuns imediat cererilor de a comenta situația posesiunilor din New York.

            Exxon Mobil Corp. (XOM), cel mai mare producător de gaz din Statele Unite, controlează drepturile de foraj pe o suprafață de 17 ha din două districte din New York, a precizat Suann Lundsberg, purtătoare de cuvânt pentru filiala companiei, XTO Energy. Exoon a plătit circa 8 milioane de dolari în taxe statului New York anul trecut și nu are angajați în stat, potrivit companiei.

            West, avocat pentru Norse energy, a precizat că proprietarii pot contesta interdicțiile ca fiind o „sustragere” ilegală.

            „Guvernul nu trebuie să-ți ia proprietatea privată fără compensații”, a precizat el. „Dacă se interzice dezvoltarea gazului, proprietarii de terenuri sunt îndreptățiți să fie compensați pentru drepturile minerale pe care le-au pierdut.”

            Scott Kurloski, avocatul fermei Middlefield, i-a solicitat lui Cuomo să dea o decizie finală asupra moratoriului din cuprinsul statului și să demareze începerea exploatării în orașele unde este permisă.

            Cuomo urmărește să echilibreze perspectiva dezvoltării economice, așa cum este cazul în Ohio și Pennsylvania, față de reclamațiile grupurilor de mediu potrivit cărora forajul este nociv. Purtătorul său de cuvânt, Rich Azzopardi, nu a răspuns cererii de a comenta.

            Joe Martens, șeful Departamentului de Conservare a Mediului din New York, a precizat că el nu va emite reglementări pentru fracking până cel puțin în aprilie 2015, indicând faptul că Cuomo, un Democrat, nu va lua probabil o decizie înainte de a înfrunta alegerile din noiembrie.

            Procesele sunt Cooperstown Holstein Corp. v.Town of Middlefield, 1700930/2011, Curtea Supremă din New York, districtul Otsego (Cooperstown); și Anschutz Exploration Corp. v. Dryden, 902/2011, Curtea Supremă din New York, districtul Tompkins (Ithaca).

 

 

Traducerea de Alina Vizitiu

 

 

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii