Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Victimă a fracturării dată în judecată pentru defăimare după ce a dovedit că apa potabilă este inflamabilă

Impactul asupra democratiei » Victimă a fracturării dată în judecată pentru defăimare după ce a dovedit că apa potabilă este inflamabilă

de Julie Dermansky

http://ecowatch.com/2013/11/07/fracking-victim-sued-defamation-prove-water-flammable/

În Weatherford, Texas, proprietarul Steve Lipsky nu are nimic de ascuns. Nu încearcă să doboare Range Resources, o mare companie de petrol și gaze cu o reputație de intimidare a criticilor săi, nici nu înceacă să defăimeze compania așa cum aceasta l-a acuzat într-un proces de defăimare, în care cere mai mult de 3 milioane de dolari.

Lipsky, un om retras, conservator, care și-a pus banii albi pentru zile negre în industria bancară, se găsește acum în rolul lui David împotriva unui Goliat al zilelor noastre, într-o bătălie plină de momente demne de Kafka. După ceea ce părea a fi la început un caz evident de neglijență industrială dar care s-a transformat într-o luptă îndelungată în instanță, el trebuie fie să lupte, fie să accepte dezastrul financiar.

lipFI

Octombrie 2013. Lipsky dă foc gazului care se scurge prin furtunul pe care l-a atașat unui burlan de coș. Range Resources pretinde că utilizarea furtunului a făcut să pară că Lipsky dădea foc apei.

În 2011, Agenția de Protecția Mediului din Statele Unite (EPA) a decis că activitățile de foraj ale Range Resources de la un proiect de fracturare din apropiere au contaminat fântâna lui Lipsky. Lipsky poate să aprindă apa care iese din fântână.

El a descoperit acest lucru când Peck’s Well Service, compania care i-a săpat fântâna în 2005, a venit să cerceteze de ce nu mai funcționa normal în iulie 2010. Cei de la Peck au descoperit că acumularea de gaz din fântână cobora presiunea apei și cauza un dop de gaze. Ei au aprins apa lui Lipsky în timp ce îi explicau de ce fântâna nu funcționa normal, arătându-i că era plină de gaz. Cei de la Peck au instalat un burlan de coș pentru a permite unei părți din gaz să iasă din motive de securitate.

Lipsky a hotărât să închidă fântâna de acasă și de atunci aduce apa cu cisterna la un preț mediu de 1000 de dolari pe lună pentru a-și proteja familia. De atunci, Lipsky pornește fântâna doar pentru testări și pentru a demonstra fenomenul jurnaliștilor, celor de la EPA, Comisiei din Texas pentru Calitatea Mediului, Biroului de Pompieri din districtul Parker, celor de la Comisia Feroviară din Texas, Departamentului de Justiție și reprezentanților Range Resources.

Pe 10 octombrie, Curtea de Apel din Fort Worth a hotărât că Range Resources poate să meargă mai departe cu procesul său de defăimare împotriva lui Lipsky, bazat în parte pe acuzațiile că Lipsky duce publicul în eroare în legătură cu capacitatea de a da foc apei.

Un argument al disputei este o piesă a furtunului de grădină pe care Lipsky l-a atașat burlanului de coș. Range Resources pretinde că folosirea furtunului a făcut să pară că Lipsky dă foc la apă.

„Furtunul a fost folosit în interesul siguranței, nu pentru a duce în eroare pe cineva”, a replicat Lipsky. Prima dată când a aprins burlanul de coș, întreaga gaură a luat foc. Lipsky a atașat furtunul pentru a direcționa gazul înainte de a-l aprinde din nou. În video, Lipsky nu pretinde niciodată că dă foc la apă. De ce ar face el ca gazul să pară ca o apă inflamabilă, când are apă pe care să o aprindă?

Casa de vis a lui Lipsky a devenit un coșmar. Nu e singurul. Câțiva vecini au aceeași problemă ca și el, însă după ce au fost martori la ceea ce i s-a întâmplat familiei Lipsky pentru că a ripostat, sunt rezervați să vorbească.

lip2

Casa lui Lipsky s-a devalorizat foarte mult de când i-a fost contaminată fântâna.

Shelly Purdue s-a aflat recent în fața camerelor cu reporterul local Brett Shipp, arătând că și ea poate să-și aprindă apa din fântână. Și ea și-a instalat un burlan de coș pentru a ușura problema, dar încă trăiește într-o situație schimbătoare.

Alți vecini și-au instalat sisteme scumpe de filtrare a apei, ca să-și poată bea apa, dar asta nu elimină pericolul. Testări independente au arătat că apa din cisternele unor localnici depășește limitele de explozie.

O echipă de la Universitatea Duke întreprinde un studiu în regiune și a transmis informații către locatari, alertându-i despre condițiile riscante. Rezultatele finale ale studiului vor fi emise în lunile următoare.

Descoperirile EPA au stabilit de asemenea că există niveluri periculoase de gaz care se ridică din fântâna lui Lipsky. Ei au numit Range Resources ca parte responsabilă pentru contaminare și au emis un Ordin Administrativ de Urgență împotriva companiei în decembrie 2010.

Acest lucru nu a oprit Comisia Feroviară-o agenție de reglementare care administrează toate aspectele ce țin de petrol și gaze în Texas- de la a ține propriile audieri care au achitat Range Resources, în baza unor dovezi oferite de companie. EPA a ales să nu participe, și nici Lipsky, de vreme ce amândoi au primit doar 10 zile pentru a se pregăti, făcând neverosimilă o audiere corectă.

Range Resources a cheltuit milioane de dolari construind un caz unilateral pentru Comisia Feroviară, în care ataca toate descoperirile EPA. Dr. Geoffrey Thyne, care a condus testarea pentru EPA, a analizat descoperirile Comisiei Feroviare care au achitat Range Resources. El a scris:

„Concluzia mea, aceea că sonda de gaz ar putea fi sursa metanului din fântâna domnului Lipsky, a fost bazată pe datele chimice și izotopice. După ce am analizat prezentarea Range Resources către Comisia Feroviară din Texas, părerea mea este neschimbată.”

Familia Lipsky a dat în judecată Range Resources după ce EPA a numit compania ca fiind responsabilă pentru contaminarea fântânii. Familia a fost imediat dată ea însăși în judecată de Range Resources pentru defăimare.

Judecătorul care prezidează cazul, Trey Loftin, a respins solicitările familiei Lipsky, citând lipsa competenței juridice, dar a permis procesului de defăimare a celor de la Range să meargă mai departe.

Avocatul familiei Lipsky, Allen M. Stewart, a argumentat că procesul de calomnie se îndrepta către Legea Participării Cetățenilor Texani, cunoscută și ca Legea Anti-SLAPP din Texas, care a fost promovată pentru a permite cetățenilor dați în judecată din răzbunare față de exercitarea drepturilor lor constituționale și a dreptului comun de libertate a exprimării să evite costurile și greutatea rezultate din justificarea în procese de defăimare fără rost, compromiterea afacerilor și alte prejudicii similare, doar în baza exercitării acestor drepturi. Legea își atinge scopul permițându-i acuzatului din astfel de process să caute și să obțină o respingere neîntârziată, înainte de a fi forțat să participe la o aducere la cunoștință costisitoare. Însă cererea familiei Lipsky de respingere a cazului a fost refuzată.

Deciziile judecătorești inițiale împotriva familiei Lipsky ale judecătorului Loftin sunt dubioase. Loftin a catalogat drept corectă afirmația Range Respurces că Lipsky a dus

intenționat în eroare publicul prin folosirea demonstrației cu furtunul de grădină, un element cheie în procesul de defăimare. Dar Loftin s-a recuzat mai apoi de la caz. Părtinirea lui Loftin a ieșit la iveală când unul din fluturașii săi de campanie din recenta sa încercare de a fi reales preciza: „EPA, folosind dovezi false oferite de un consultant de mediu și activist liberal, a acuzat și a penalizat un sondor local de gaz pentru contaminarea fântânilor.” Sau „Agenția EPA a președintelui Barack Obama a bătut în retragere abia după ce judecătorul Trey Loftin a decis că dovezile erau înșelătoare.”

lip3

Familia Lipsky a dat în judecată Range Resources după ce EPA a numit compania ca fiind responsabilă pentru contaminarea fântânii. Familia a fost imediat dată în judecată de Range Resources pentru defăimare.

 

Range Resources nu s-a oprit doar la darea în judecată a familiei Lipsky. Au mers și după EPA. După mai bine de un an de litigii, EPA și-a retras ordinul de urgență care cerea companiei să furnizeze apă de băut familiei Lipsky.

Într-o declarație către presă, EPA a precizat:

Rezolvarea proceselor cu Range Resources permite EPA să țină la o parte Agenția de litigiile din acest caz particular și să se îndrepte către un efort comun față de știința și siguranța extracției de energie. EPA și Range vor împărtăși datele științifice și vor întreprinde în viitor monitorizări ale sondelor din regiune, iar Range va furniza de asemenea informații utile și accesul EPA, pentru a sprijini investigația EPA față de posibile impacturi ale extracției de energie asupra apei potabile.”

Mișcarea EPA a întristat familia Lipsky, de vreme ce dădea impresia că EPA făcuse o greșeală. De ce altfel ar fi dat înapoi o agenție de reglementare când erau vieți în pericol? Totuși, EPA nu și-a retractat niciodată descoperirile care dovedesc că Range Resources au contaminat fântâna lui Lipsky.

Lipsky este încă consternat de rezultatele testării Range Resources și de scrisoarea pe care au trimis-o lui și vecinilor săi pe 2 Februarie 2011, asigurându-i că aerul și apa lor sunt sigure. Un set de rezultate oferite de companie nu arată pic de gaz în fântâna sa.

Ori testele Range Resources au fost realizate incorect și nu sunt credibile, ori, în baza nedescoperirii a pic de gaz în fântâna sa, Range Resources i-a oferit lui Lipsky o bază pe care o poate folosi pentru a demonstra cât de dificile au devenit lucrurile din 2010.

Cifrele pentru contaminarea cu gaz sunt în creștere până la cele mai înalte niveluri înregistrate în țară, iar Lipsky are documentația care o dovedește, oferită de Universitatea Duke și de o testare privată cu același echipament folosit de industrie.

În Septembrie 2013, testele au arătat că gazul care iese din fântâna lui Lipsky măsoară 162 000 de fracțiuni per milion (ppm). 50 000 ppm este considerat un nivel de posibilă explozie. Mostrele de aer luate direct din gura de aerisire a fântânii au arătat niveluri care depășesc 900 000 de fracțiuni per milion. Câțiva localnici au alertat Comisia Feroviară în legătură cu nivelurile mari din teste, determinând agenția să redeschidă investigația.

Familia Lipsky nu a fost singura consternată când EPA și-a retras ordinul adminstrativ de urgență. Șase senatori republicani- James M. Inhofe (R-OK), David Vitter (R-LA), John Boozman (R-TX), Tom Coburn (R-OK), John Cornyn (R-TX) și Kay Bailey Hutchison (R-TX)- au simțit de asemenea nevoia să chestioneze acțiunile EPA, trimițând o scrisoare în care cereau Procurorului General să cerceteze problema. Senatorii speră să dovedească că EPA este o ramură activistă a guvernului.

Într-o declarație a minorității republicane din comitetul pentru Mediu și Lucrări Publice a Senatului, senatorul Cornyn a precizat: „De prea mult timp, Agenția pentru Mediu a lui Obama caută titlurile din ziare în locul faptelor, așa cum este cazul aici. Texanii merită să știe dacă această acțiune a fost înfăptuită într-o manieră motivată politic, într-o încercare de a demoniza o întreagă industrie și de a duce în mod voit publicul în eroare.”

Criza guvernului a întârziat raportul Procurorului General, dar Lipsky speră că adevărul va va ieși la lumină.

Documente dezvăluite de afiliatul din Dallas al ABC, WFAA Channel 8, arată că Range Resources nu a izbutit să cimenteze operațiunile de foraj după propriile standarde ale industriei, în ciuda necesității acestui lucru. Doug Allmand, specialist în inginerie pentru Comisia Feroviară, este conștient de asta. El a trimis către Range o scrisoare despre încălcarea regulii pe data de 10 August 2010. Potrivit doctorului Payne, un savant angajat de Lipsky din Pennsylvania, acolo unde operațiunile de fracturare au contaminat fântâni în situații similare, acest lucru a dus probabil la contaminarea fântânilor familiei Lipsky și a vecinilor săi.

Steve Lipsky lucrează acum cu avocatul Brent M. Rosenthal, care pregătește o petiție pentru o ordonanță a Curții Supreme din Texas, în care cere să respingă restul de pretenții ale Range Resources de defăimare și prejudiciere a afacerilor împotriva lui Steve Lipsky. „Voi arăta, spune Rosenthal, așa cum am mai făcut-o și în fața Curții de Apel din

Fort Worth, că pretențiile Range Resources sunt nefondate și amenință exercitarea drepturilor din Al 5-lea Amendament de către Steve Lipsky și oricine altcineva care vorbește despre probleme de interes public. Sper că organizațiile care luptă pentru drepturile din Primul Amendament și justiție socială, cât și cei implicați în mișcarea de mediu, vor fi interesate de caz și vor conlucra pentru a convinge curțile să respingă pretenții precum cele ale Range împotriva familiei Lipsky.”

Lipsky este împovărat de facturi de judecată și de costul aducerii apei potabile cu cisterna din orașul învecinat. El se teme pentru viitorul său, de vreme ce casa sa de vis și-a pierdut din valoare. Se teme de asemenea pentru vecinii săi care trăiesc sub amenințarea unei explozii de gaz catastrofale.

Stresul își spune cuvântul asupra sănătății lui Lipsky, după cum o atestă tensiunea sa arterială. Dar Lipsky nu trebuie să-și facă griji în legătură cu vreo explozie pe proprietatea sa, de vreme ce fântâna sa rămâne închisă ca o măsură de precauție.

Într-o cultură în care industria de petrol și gaze cheltuiește milioane pe campanii de PR și angajează reprezentanți cu educație militară în operațiuni psihologice pentru a intimida cetățenii, unde agențiile de reglementare și oamenii de știință riscă hărțuirea atunci când rezultatele lor nu sunt „prietenoase cu industria”, unde avocații nu vor să preia clienți care au cazuri împotriva industriei, de teamă că vor pierde lupta cu producătorii de energie, și unde contribuțiile de campanie ale industriei pătează politicienii și judecătorii de pe orice treaptă a ierarhiei, câți oameni vor riposta la fel de ferm așa cum a făcut Steve Lipsky?

Mai jos, Lipsky îi avertizează pe cei din zonele cu fracturare:

&feature=player_embedded">&feature=player_embedded

Steve Lipsky: Cred că cel mai dezamăgitor lucru care te doboară este când realizezi capacitatea agențiilor de stat, a agențiilor federale esențialmente...Adică, EPA, Departamentul de Justiție care a fost aici, TSQ...toate au fost martore, toate știu că aceasta nu este o farsă, că este real, și că datorită unor situații politice, mi-au întors cu toate spatele. Știu că oamenii de știință au fost acolo, că faptele sunt acolo și că există o problemă și e periculoasă. Doar pentru că șefii lor le-au spus „Stați de-oparte și nu vă băgați!”... Și probabil cel mai dezamăgitor lucru este cum nu am crezut că sistemul e atât de viciat așa cum este de fapt.

Reporter: Ce ați vrea ca alți americani să știe...acolo unde vine fracturare în zona lor...ce ar trebui să știe, ce li s-ar putea întâmpla?

Steve Lipsky: Doamne ferește să ai o problemă cu apa, că nu te va ajuta nimeni. Adică, în momentul de față nu este nimeni care să te ajute. Ești pe cont propriu.

 

 

 

 

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii