Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Apa potabila din Pittsburgh este radioactiva din cauza fracturarii hidraulice. Intrebarea este: cat de mult?

Impactul asupra sanatatii » Apa potabila din Pittsburgh este radioactiva din cauza fracturarii hidraulice. Intrebarea este: cat de mult?

Articolul original il gasiti la
http://grist.org/article/2011-02-28-pittsburgh-drinking-water-radioactive-fracking-natural-gas-times/

Pittsburgh, PA

Apa de baut a zeci de milioane de pennsylvaneni e amenintata de fracturarea pentru gazul natural, incluzand cei 2.3 milioane de oameni ce locuiesc in Pittsburgh.

Rezidentii Pittsburghului - ca si, potential, zeci de milioane de alti cetateni din coridorul  nord-estic care se bazeaza pe apa venita de la robinet- consuma cantitati necunoscute si posibil periculoase de radiu in fiecare pahar cu apa. Acesta este cadavrul ingropat in articolul despre fracturare din New York Times de pe data de 26 februarie 2011. Fracturarea hidraulica reprezinta un proces relativ nou folosit in extragerea gazului natural din placa masiva care se intinde din Virginia pana in statul New York.

Dar nu ii credeti pe cei de la Times in totalitate! In aceeasi zi in care a fost publicat articolul,  John Hanger, secretar al departamentului de protectie a mediului pentru Pennsylvania pana in iunie 2010, a confirmat pe propriul sau blog ca principala problema ridicata nu a primit solutionare. "Nimeni nu are habar daca elemente radioactive din apele reziduale ramase in urma fracturarii apar  in josul apei, in apa de baut, in cantitati ce depasesc normele impuse de lege, si ar fi bine sa aflam.
Nu trebuie sa ne lansam intr-un razboi al unor teorii si studii ce se bat cap in cap. Avem nevoie de informatii concrete. Pennsylvanenii nu merita nimic mai putin.  Departamentul de protectie a mediului din Pennsylvania ar trebui chiar astazi sa ceara ca toate sistemele publice de apa din Pennsylvania sa fie testate pentru radiu sau alti poluanti radioactivi si sa informeze publicul de cele obtinute pe cat de repede permite un control de calitate. Doar testarea apei de baut pentru acesti poluanti poate clarifica problema ridicata de New York Times."

  Hunger spune ca exista un numar considerabil de omisiuni in articolul din Times. Pretinde ca articolul critica pe nedrept raspunsul Pennsylvaniei la problema fracturarii. Sub conducerea sa, numarul de inspectori de sonde s-a dublat si un numar de noi reglementari au fost introduse - pe scurt, induce ideea ca Pennsylvania ar fi stat mult mai rau daca eforturile facute de dansul nu ar fi dus la atenuarea unora dintre efectele cele mai catastrofale ale fracturarii.

Companiile evita problema radiatiilor. O critica a articolului din Times de catre un grup de companii, Coalitia Marcellus Shale, nici macar nu aminteste problema radiului din apele reziduale rezultate din operatiile de fracturare si introduse in uzinele de epurare a apei, de aici ajungand in sursele de apa pe care in final le folosesc orasele pentru apa de baut. Coalitia pretinde ca mare parte din apele reziduale obtinute in urma fracturarii hidraulice din Pennsylvania sunt refolosite si ca se incearca o refolosire in proportie de 100%. Acest lucru ar fi salutar, daca ar fi adevarat - putem fi siguri ca nu se va intampla in lipsa unor reglementari drastice. Ceea ce arata articolul din Times si replicile ulterioare este ca grija si protectia fata de mediu pot fi eficiente, chiar in fata curentelor de opinie generate de companii - dar ca, in acest caz, reglementarile nu au fost complete si insisi unii responsabili pentru conceperea si implementarea acelor reglementari cred ca exista ingrijorari legitime despre starea actuala a apelor reziduale obtinute in urma fracturarii hidraulice in Pennsylvania.

  Documentarul nominalizat la Oscar "Taramul Gazului" abordeaza celelalte probleme legate de fracturarea hidraulica, la fel daca nu mai dramatice. Problemele cu radiul si apele reziduale sunt complet independente de problema contaminarii apelor din fantani si din izvoare din imediata vecinatate a sondelor de fracturare. Aceasta a doua problema este tratata pe larg in documentarul "Taramul Gazului", care a fost nominalizat la un Oscar pentru cel mai bun documentar de lung metraj dar nu a castigat (Donald Carr a facut o recenzie a filmului pentru Grist cand a aparut prima data la Sundance).

Notorietatea de care s-a bucurat "Taramul Gazului", precum si nominalizarea la Oscar au atras destul de mult atentia asupra acestei probleme spre a garanta, prin evidenta cenzurare datorata  concesiilor facute companiilor,  ca documentarul a prezentat lucrurile corect:
"Trebuie sa ne oprim din a da vina pe  documentare si sa ne uitam in oglinda," Matt Pizzarella, un purtator de cuvant al corporatiei producatoare de gaz Range Resources, a fost citat ca ar fi declarat in Wall Street Journal.

Cu toate acestea, daca deschideti articolul din Times, nu veti gasi declaratia lui Pitzarella deoarece in mai putin de o ora citatul a disparut, spun cetateni jurnalisti, care au inregistrat aparitia declaratiei pe ecran si au postat-o pe Twitter. Regizorul documentarului "Taramul Gazului", John Fox, cel care asteapta ceremonia de Oscar de dumnica seara, detine acea imagine a versiunii originale a articolului.


Companiile au incercat sa descalifice "Taramul Gazului" din cursa pentru Oscar:

Industria producatoare de gaz natural s-a concentrat luni de zile pe atacarea documentarului "Taramul Gazului" sub motiv ca ar fi un film propagandistic defectuos. Dupa ce a fost nominalizat pentru Oscar, grupul de relatii publice sustinut financiar  de aceasta industrie a cerut Academiei de Filme, Arte si Stiinte sa reconsidere eligibilitatea filmului.

Statul New York este urmatorul - si forarea rezultata ar putea ameninta apa de baut a orasului New York. Daca industria gazului isi urmeaza planurile, Pennsylvania este doar inceputul. Statul New York urmeaza sa simta efectele, daca nu o face deja - ziarul Times a raportat ca fluiduri reziduale de la fracturare au fost deja  deversate in Lacul Cayuga, care se invecineaza cu Ithaca, N. Y.

Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale vede articolul din Times ca aducand si mai multe dovezi ca fracturarea este o tehnologie nesigura care merita o abordare mai precauta, in special intr-un stat atat de dependent de apele curgatoare naturale pentru apa de baut ca New York.

Articolul atrage atentia ca in Pennsylvania - unde fracturarea a explodat in ultimii ani -  marea majoritate a apelor reziduale obtinute in urma forarii sunt curatate in uzine de epurare a apelor dupa care sunt deversate in ape mari de suprafata (precum raurile Susquehanna, Delaware si Monogahela, care impreuna furnizeaza apa de baut pentru mai mult de 21 de milioane de oameni).[..]

Acelasi lucru este valabil pentru New York. Asa cum se admite si in defectuosul raport asupra mediului emis de Departamentul pentru Conservarea Mediului in toamna lui 2009, apele reziduale contaminate cu radionuclide si alte substante periculoase obtinute in New York ar trebui sa fie curatate la fabrici de epurare pentru a fi apoi deversate in ape de suprafata. Raportul admite mai departe ca nu exista uzine care sa aiba permis pentru a se ocupa de aceste materiale in interiorul statului.

Merita sa observam ca apa furnizata orasului New York este nefiltrata si vine direct din rezervoare dupa o tratare minora cu clor. Incercati sa faceti aceasta dupa ce fracturarea hidraulica este introdusa in New York.

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii