Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Craciun pentru copiii din Pungesti

Anunţuri GISCB » Craciun pentru copiii din Pungesti

un articol de gen(r) Neculai Rotaru

Pungeşti – 25 decembrie 2013

Ceaţă, foarte multă ceaţă pe traseul spre Pungeşti, locul unde vom ajunge să-i bucurăm pe cei mici cu nişte daruri de Crăciun şi pe cei mari, eventual, cu o alinare sufletească, dacă sufletul lor mai poate primi ceva ce seamănă cu o alinare sau cu un îndemn la speranţă.
Gândul ne zboară imediat la câtă ceaţă există astăzi în capetele guvernanţilor care, aflaţi la putere, se prefac că nu văd realitatea din Pungeşti , de fapt nu o văd pentru că ei au provocat-o şi o întreţin prin prezenţa jandarmilor în zonă.
La marginea satului Siliştea, la ieşirea spre localitatea Pungeşti, un grup de cca. 30 de săteni ( cetăţeni din Siliştea şi Armăşoaia ) îşi plâng de milă zilele pe care au ajuns să le trăiască, cinci dintre ei având atânat de gât anunţul că sunt în greva foamei.
Nu au nici măcar un cort în care să se adăpostească, doar o îngrădire din coceni şi se încălzesc la un foc deschis în mijlocul îngrădirii . Când suntem văzuţi, pe unii îi podidesc lacrimile şi o stare de mare apăsare se aşterne în rândul tuturor. Nici nu ştii cum să intri cu ei în vorbă, nici nu ştii ce să le spui, în condiţiile în care vezi o aşa de mare tristeţe şi feţele lor plânse şi îndurerate!
Parcă ai prefera să te integrezi în starea lor, să le devii frate de suferinţă, singura poziţie care cred că i-ar mai susţine şi îmbărbăta ! Întrebaţi de ce nu au adus cu ei cortul care şi aşa stă degeaba în tabăra iniţială , spun că jandarmii nu le dau voie şi că zona respectivă au declarat-o interzisă, încercuind-o cu o pnaglica bicoloră ( am putut constata acest adevăr în drumul nostru spre Pungeşti ) !
Dacă-i întrebi care sunt problemele cele mai grave din zonă, fiecare are multe de spus şi dă vina pe cei 400 de jandarmi ( după spusele lor ) împrăştiaţi în zonă, în sate, pe căi de comunicaţii şi chiar prin pădurile din împrejurimi. Toţi aceşti jandarmi îi sufocă cu un stres dur şi permanent la tot pasul : „ pe mine m-a amendat de şase ori până acum, ultima dată pentru că am mers la un vecin, două case mai sus de mine, să-mi iau bicicleta şi m-a amendat cu 600 lei pentru că nu aveam ochiul de pisică din spate „ – spune unul dintre ei ; „ pe mine m-a amendat pentru că veneam cu o roabă de nisip pe uliţă şi fiind spre seară nu aveam vestă fluorescentă „ – spune un altul ; „ suntem cu nervii la pământ, deoarece ziua suntem urmăriţi în tot ce facem ; să-i vedeţi pe jandarmi cum privesc cu camerele video în curţile noastre, probabil pentru a vedea dacă nu cumva adăpostim persoane
străine, cum noaptea trec cu maşinile ale căror faruri ne brăzdează ferestrele, iar motoarele turate, cum numai ei ştiu să o facă, ne trezesc şi obosesc de nu mai pot „ – spune un altul.
Şi tot aşa, dacă îi asculţi, nu poţi înţelege de ce, care sunt motivaţiile guvernului Ponta, argumentele personale ale primului ministru Ponta şi ale ministrului Stroe la decizia de a crea o aşa situaţie în zona Pungeşti ?
Sunt cetăţenii de acolo nişte criminali ?!
Sunt cetăţenii de acolo nişte oameni care pot genera pericole la adresa securităţii naţionale ?!
Sunt cetăţenii de acolo pericolul numărul 1 pentru Guvernul României ?
Cine oare poate să explice şi să argumenteze această situaţie devenită sinistră ?
Domnule prim ministru Ponta, aveţi datoria să le daţi nişte explicaţii, personal sau prin organele abilitate .
De ce nu o faceţi ?
De ce lungiţi situaţia, ignorând consecinţele ?
Sunteţi cumva hotărât să-i aduceţi pe aceşti oameni în situaţia cea mai jalnică posibilă care poate provoca o boală generală a nervilor lor ?
Cât de mult şi până unde doriţi să-i speriaţi ?!
Doriţi cumva să fabulăm noi în explicaţii , cei care văzând realitatea nu putem să nu ne cutremurăm de cât este de gravă situaţia cetăţenilor din zonă şi să încercăm nişte explicaţii?
Ne cutremură gândul, văzând indiferenţa şi ignoranţa dumneavoastră, domnule prim ministru, la atăta timp după evenimentele de la Pungeşti, la ideea că prin ceea ce aţi creat şi întreţineţi la Pungeşti, parcă doriţi să faceţi din viaţa acestor oemeni simpli, un experiment social.
Doriţi să-i re-educaţi într-o supunerea oarbă prin asemenea metode, să-i faceţi să înţeleagă că, în ceea ce îi priveşte, nu mai dreptul la nimic, nici măcar la o părere exprimată deschis şi cinstit, chiar şi atunci când nu doresc altceva decât să fie lăsaţi să trăiască liniştiţi în satul lor natal ?
Nu este clar că această metodă, cam asta vrea să dovedească şi ştim foarte bine că nimeni şi niciodată nu o va recunoaşte şi declara deschis !
Aveţi multe explicaţii şi răspunsuri de dat domnule prim ministru .

Dacă aceasta este poziţia regretabilă a unui premier şi a unui guvern într-o ţară membră U.E., care se mai numeşte şi democratică, şi mai regretabilă este poziţia unei majorităţi a mass-mediei care, în numele unei deontologii, are obligaţia de a nu servi decât adevărul şi a-l pune pe masa poporului pentru a-l cunoaşte.
Din păcate nu mai vem şansa de a fi beneficiarii unei prese scrise, vorbite sau TV care să îndeplinească acest deziderat. Vedem posturi TV aservite
de o parte şi de alta a politicului şi ignorante cu ceea ce se întâmplă cu acest popor ( ne referim desigur la ceea ce se întâmplă rău ). Câtă preocupare înainte de alegerile din 2012 ale Antenei 3 de a transmite protestele împotriva gazelor de şist din Bârlad ? Doamna Dana Grecu căuta insistent un reprezentant al societăţii civile bârlădene să-l aducă în emisiune şi a realizat o emisiune în acest sens . Domnul Gâdea nu mai contenea cu cereri de informaţii şi materiale !
Astăzi Antena 3 tace ! Tace şi atunci când îi aducem la cunoştinţă situaţia gravă de la Pungeşti ! Nu trimite nici măcar un operator pentru a se convinge dacă noi spunem adevărul sau nu ! De ce oare ? Pentru că ignoră total situaţia de acolo ! Pentru că preocuparea sa de bază este înfrumuseţarea imaginii primului ministru şi a guvernului U.S.L. .
Nu avem nimic împotrivă, să o facă dacă aşa consideră de cuviinţă, dar realitatea din teren din com. Pungeşti chiar nu-i interesează? Nu înţeleg că dau dovadă de lipsă de profesionalism şi falsă deontologie profesională?
Unde este morala minimă care să nu-i permită să stea sub umbrela acestei poziţii ?
Unde este morala gazetărească minimă de a evidenţia un social plin de convulsii ?
Unde este morala minimă când într-o comună ca Pungeşti se întâmplă fapte şi evenimente, îndreptate împotriva unei populaţii paşnice, de neconceput într-un stat european şi democrat care, în orice stat civilizat, ar fi imediat aduse la suprafaţă de orice element gazetăresc ?

Despre copii din Pungeşti putem vorbi despre o adevărată dramă. Toată viaţa le vor rămâne în memorie zilele triste şi urâte trăite în copilărie în iarna lui 2013 !
Nu am văzut pe feţele lor bucuria Crăciunului . Nu am văzut pe feţele lor bucuria unui cadou primit în dar de Moş Crăciun ! Un mulţumesc simplu şi sec, un sărut mâna fugar şi fiecare îşi ia punga cu daruri fără să fie curios de ce se afla în ea şi fără să-i radieze măcar un muşchi al feţei de bucurie . Tristeţe, tristeţe şi iar tristeţe !
O familie foarte săracă din Avrămeşti, familia Lavric cu 9 copii, cel mai mic 10 ani, orfană de curând de ambii părinţi, trăiesc, alături de coşmarul de a rămâne fără mamă şi fără tată şi coşmarul prezenţei jandarmilor şi maşinilor acestora care, toată noaptea, prin zgomotul motoarelor îi stresează şi „îi sperie”, conform spuselor lor printre lacrimile care le curg pe obraz .
Iată ce spune unul din cei nouă copii :
„Domnul Ponta, de ce-i urăşti
Pe copiii din Pungeşti ?
Când noi îţi spunem „ La mulţi ani !”
Tu ne-ai adus pe cap jandarmi
Când noi îţi spunem leru-i ler
Tu ne oferi surghiun în cer !”

Copiii domnului Ponta şi a atâtor politicieni, legat de ceea ce se întâmplă la Pungeşti, nu au cum să realizeze ce poate fi în sufletul unui copil din Siliştea sau din Avrămeşti. Ei au tot ce le trebuie, dar mai ales liniştea şi bucuria Crăciunului, cele mai grozave sentimente pe care le poate trăi un copil în această perioadă.
Le dorim din toată inimă să se bucure an de an de linişte şi bucurie dar ce facem cu copiii din com. Pungeşti? Ei nu au dreptul la aceleaşi bucurii şi la aceeaşi linişte ?
Nu cumva la această întrebare domnul prim ministru Ponta este obligat să ne răspundă şi să le răspundă ? Faptul că nu o face ne consternează de-a dreptul!
În aceeaşi măsură, ignoranţa şi tăcerea suspectă ale preşedintelui Băsescu, ne arată clar că ambii politicieni, aflaţi în fruntea ţării, gândesc şi lucrează pe aceeaşi lungime de undă şi nu sunt de loc deranjaţi !
Se pare că pentru domniile lor nu există Pungeşti şi situaţia de acolo !
Până când domnule preşesedinte ? Până când domnule prim minsitru ?
Ce trebuie să se întâmple ca dumneavoastră să interveniţi cu puterea funcţiei pentru a anula triteţea şi necazurile acestor oameni disperaţi ?
Sperăm să o faceţi înainte de sorbi cupa de şampania la cumpăna dintre ani .
Până atunci să ştiţi că pozele frumoase de Crăciun ale familiilor dumneavoastră, pe care le prezintă televiziunile sau pe care le postaţi pe facebook şi care arată cât de frumos petreceţi Crăciunul în familie, nu au decât un singur efect pe care îl puteţi ghici singuri.
Doamne ajută şi Crăciun fericit tuturor românilor !
Salvează-i Doamne şi pe copiii din Pungeşti !

 
  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii