Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Impactul asupra mediului

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Cel mai înspăimântător lucru despre fracturare, un risc de care nu vorbește nimeni, cel adus de scurgerile si exploziile de la conductele de gaz care traverseaza America

  The scariest thing about fracking is the risk nobody is talking about

  SUA sunt traversate de conducte de gaz care prezinta mari riscuri pentru mediul prin care trec. Din cauza unor explozii de la aceste conducte au murit oameni, s-au contaminat soluri, rauri. Anumite state precum New Yorkul au reusit sa interzica atat fracturarea pe teritoriul lor cat si conducte care ar transporta gaz din/ spre alte state. Massachusetts a interzis de asemeni fracturarea hidraulica dar nu a emis nicio hotarare inca relativ la conducte. Articolul prezinta lupta celor din New York si indemnul pentru bostonieni de a lua exemplu de la newyorkezi.
  Romani, sa luam si noi exemplu de la statul New York: nici sonde pentru gaze de sist, nici conducte de gaz! Dupa ce Bulgaria a interzis fracturarea hidraulica (bravo ei!), Romania construieste conducte de gaz spre a exporta gaz in Bulgaria si Ungaria (dupa cum declara ministrul Energiei C. Nita)? Pentru asta trebuie sa ne contaminam noi apa, aerul, solul?
  'Potrivit fostului director al Mobil Oil, Lou Allstadt, cel mai mare pericol al fracturării este metanul pe care îl trimite în atmosferă prin scurgeri de la sonde, conducte și alte infrastructuri adiacente. Administrația Oceanică și Atmosferică Națională a descoperit rate de scurgere de 2.3% până la 17% din producția anuală a câmpurilor petroliere și de gaz din California, Colorado și Utah. Mai mult decât atât, nici o tehnologie nu poate garanta siguranța pe termen lung (ex. peste câteva decenii) atunci când vine vorba de cămăsuiri ale sondelor (există sute de mii de sonde de fracturare în Statele Unite până la această dată) sau milioanele de kilometri de conducte care traversează această țară în lung și-n lat.'

  Dati click pe titlu pentru a citi intreg articolul...

 • Niveluri periculoase de radioactivitate descoperite la un șantier cu deșeuri de fracturare din Pennsylvania

  Lipsa de legislatie in materie de gaze de sist si de reglementare a industriei au dus la poluarea iremediabila a unor rauri si surse de apa pentru orase, acestea nefiind avertizate de pericol de catre companiile care au fost lasate sa se reglementeze singure.

  Studiul Universității Duke, publicat Miercuri (2 Oct. 2013), a examinat apa deversată de Instalația salină de Tratament Josephine în Râul Blacklick, care se varsă într-o sursă de apă pentru orașele din vestul Pennsylvaniei, inclusiv Pittsburgh. Oamenii de știință au prelevat eșantioane din aval și amonte de la instalația de tratare a apei pe o perioadă de doi ani, ultimul fiind prelevat în luna Iunie a acestui an.

  Studiul a descoperit că niveluri ridicate de clorură și bromură, combinate cu stronțiu, radiu, oxigen și compoziții izotopice ale hidrogenului sunt prezente în apele reziduale din șistul Marcellus.

  Nivelurile de radiu din eșantioanele prelevate au fost de 200 de ori mai mari decât în eșantioanele prelevate în amonte. Astfel de niveluri ridicate de radioactivitate depășesc nivelurile reglementate și ar fi văzute în mod normal la instalațiile de deșeuri radioactive autorizate, potrivit unor oameni de știință de la școala pentru mediu Nicholas a Universității Duke din Carolina de Nord.”

  Dati click pe titlu pentru intreg articolul...

 • Fracturare vs. Secetă: I se spune „Ceai de Texas” dar nu poți bea petrol 12.08.2013

  http://thinkprogress.org/climate/2013/08/12/2453731/fracking-drought-they-call-it-texas-tea-but-you-cant-drink-oil/
  Cât de arid e în Texas? Atât de arid, încât unii localnici își doresc un uragan care să le aprovizioneze din nou stratul acvifer. Atât de arid, încât mulți texani sunt acum împotriva folosirii apei la fracturarea pentru petrol, care este bine cunoscut drept „ceai de Texas”.

  Fiecare fracturare necesită câteva milioane de galoane de apă. „Numai 20-25% în medie din apă este recuperată, în timp ce restul dispare în subteran pentru totdeauna.” Fracturarea nu este probabil cel mai înțelept mod de utilizare a apei dintr-o zona dar într-o secetă este de-a dreptul auto-distructiv.

  Într-un district din sudul Texasului, fracturarea a consumat aproape un sfert din totalul de apă utilizată în 2011, o fracțiune care este prevăzută să atingă o treime în curând. Consiliul pentru Administrarea Apei din Texas estimează că frackiștii au utilizat 13,5 miliarde de galoane de apă în 2010, o cifră pe care ei o văd ca dublându-se până în 2020.

   

 • Fracturarea afectează deja rezervele de apă ale Statelor Unite

  http://thinkprogress.org/climate/2013/06/15/2163531/fracking-is-already-straining-us-water-supplies/
  Ceres a descoperit că 47% dintre aceste sonde se aflau în zone “cu lipsă mare sau foarte mare de apă”, datorită cantităţilor mari folosite de industrie, agricultură şi municipalităţi. În Colorado de exemplu, 92% dintre sonde se aflau în zone cu probleme de apă extrem de mari, iar în Texas, mai mult de jumătate erau în zone cu lipsuri mari sau foarte mari.

  “Date fiind creşterile mari în producţie prevăzute pentru anii următori şi caracterul intens al cererilor de apă la nivel local, competiţia şi conflictele pentru apă ar trebui să fie o preocupare din ce în ce mai mare pentru companii, politicieni şi investitori”, a concluzionat raportul Ceres.

 • Fracturarea produce anual apă reziduală toxică de-ajuns să inunde Washington DC

  Alte beneficii aduse de explorarea/ exploatarea gazelor de sist (cu dedicatie pentru prim-ministrul Ponta si ministra Plumb):

  „Studiul grupului Environment America a precizat că se știe că gropile cu apă reziduală se deteriorează, așa cum s-a întâmplat în New Mexico, unde au fost mai mult de 420 de exemple de contaminare, și că instalațiile de tratare nu sunt complet eficiente.

              „Apa reziduală din fracturare deversată în instalațiile de tratare poate cauza o altă problemă pentru apa potabilă: când bromura din apa reziduală se amestecă cu clorul (folosit adesea la instalațiile de tratare a apei potabile) rezultă trihalometani, substanțe chimice care cauzează cancer și cresc riscul problemelor de reproducere sau de dezvoltare.”, a precizat raportul.

              Circa 260 de miliarde de galoane din cele 280 de apă reziduală toxică au provenit din Texas, un stat care a trecut prin 3 ani de secetă severă și unde există o competiție acerbă pentru apă între industria petrolieră și fermieri și crescătorii de vite.„

  Dati click pe titlu pentru a citi intreg articolul...

 • Connie Hedegaard - comisarul pentru schimbari climatice

  Sursa:  www.euractiv.com

  Connie Hedegaard, a declarat publicatiei Guardian ca gazele de sist nu vor produce o schimbare economica majora ca in cazul SUA. "Nu trebuie sa ne pacalim singuri [...] gazele de sist nu vor fi la fel de ieftine ca in SUA. Avem o geologie diferita, care va face dificila extragerea gazelor. Nu avem aceleasi zone nelocuite. Noi dam mai multa atentie parerii locuitorilor."

  Antoine Simon : "In privinta sigurantei exploatarii gazului de sist, este vorba mai degraba de o dorinta a noastra decat de realitate. In SUA, mii de cetateni au avut serioase probleme de sanatate, incluzand probleme respiratorii, dereglari hormonale si cancer, datorita aerului poluat si apei contaminate."

  Articolul complet arata existenta unei controverse la nivelul conducerii Uniunii Europene si se gaseste la adresa http://www.euractiv.com/science-policymaking/eu-science-adviser-clears-shale-news-519031 ;