Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Impactul asupra sanatatii

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Un studiu arata ca fracturarea e nociva pentru bebelusi

  Cercetatori de la Princeton, Columbia si MIT au gasit ca sanatatea bebelusilor nascuti in apropiere de zonele de fracturare in Pennsylvania este afectata de aceasta activitate.  Probabil acesta este unul din costurile pe care companiile nu le vor putea plati niciodata. Surprinzator, cercetatorii nu recomanda stoparea activitatii ci stramutarea populatiei.

 • Studiu : Traiul aproape de o sonda de fracturare poate creste riscul de nasteri de copii cu malformatii

  Fracking and birth defects: Causation or just correlation?
  Un alt motiv de ingrijorare vine din partea unui studiu publicat de un institut din Colorado care a gasit o corelatie intre sondele de fracturare hidraulica si nasterile de copii cu malformatii. Daca se gaseste aceeasi corelatie in mai multe studii, in alte zone geografice, acest lucru ar putea insemna sfarsitul fracking-ului.
  Mai asteptati un pic, domnule prim ministru, pana se fac si alte studii in SUA. Nu vrem sa facem un astfel de studiu in Romania! Daca s-au nascut  copii cu malformatii in SUA din cauza fracking-ului, de ce sa se nasca si in Romania?

 • Lupul paznic la oi- analiza chimica a apei e facuta de Prospectiuni S.A.

  https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1891034_629034000495441_770891797_n.jpg?dl=1
  Analiza chimica a apei e facuta de Prospectiuni S.A.

  Lupul e paznic la oi, adica fac testele pentru apa tot companiile care lucreaza in dezvoltarea gazelor de sist, la fel cum este si in SUA.

 • Casă, fracturată casă: căderea părului și vite moarte

  Din Vestul salbatic al fracturarii hidraulice pe continent american:
  "Nielle mai adaugă: „Pot să ne folosească ca pe niște cobai și uite ce ni se întâmplă, de unde tragem concluzia că există îngrijorări legate de sănătate în ceea ce privește tehnologia."

  Întrucât lista chimicalelor care ar putea fi prezente este nesfârșită și necunoscută, testarea calității aerului poate fi costisitoare și dificilă. Dar în studiile în care au fost testate gazele arse pentru o gamă restrânsă de poluanți, au fost înregistrate niveluri ridicate de benzen.

  Benzenul poate cauza leucemie, iar Nielle bănuiește că a contribuit și la pierderea ei de păr. Un studiu american din 2011 a descoperit că 75% din 632 de chimicale folosite în operațiunile de foraj pentru gaze naturale ar putea afecta pielea, ochii și tractul gastrointestinal, în timp ce 50% ar afecta creierul, sistemul nervos și rinichii. 25% pot cauza cancere."

 • Fracturarea Pennsylvaniei pana la moarte 2.05.2013

  http://www.motherjones.com/politics/2013/05/fracking-pennsylvania-sick-downwinders?page=1
  de Ellen Cantarow

  Informatorii DEP au dezvăluit că agenția restrânge intenționat testarea chimică spre a reduce dovezile de vătămare ale proprietarilor. Un rezident din districtul Washington din sud-vestul Pennsylvaniei dă în judecată agenția pentru că nu a investigat complet contaminarea aerului și a apei legate de foraj, care, spune ea, au îmbolnăvit-o. Legat de proces, reprezentantul democrat al statului, Jesse White, a cerut ca statul și agențiile federale să investigheze DEP pentru "proastă administrare și fraudă".

  În absența oricărei protecții adevărate din partea statului, oamenii de știință independenți au fost lăsați să umple golul. Dar pe măsură ce industria se îndreaptă înainte, potrivirea simptomelor cu potențialele efecte este un efort care are de recuperat constant. Un studiu din 2011 făcut de Theo Colborn, fondatorul Endocrine Disruption Exchange și câștigător al Premiului Consiliului Național pentru Știință și Mediu, a identificat 353 de chimicale industriale care pot răni pielea, creierul, sistemele: respirator, gastro-intestinal, imun, cardiovascular și endocrin (producția de hormoni). 25% din chimicalele descoperite de studiu pot cauza cancere.

  David Brown este un toxicolog veteran și consultant pentru o organizație independentă de sănătate a mediului: Proiectul pentru Sănătatea Mediului din Sud-vestul Pennsylvaniei. Potrivit lui, există patru căi de expunere la chimicalele câmpurilor de gaz: apa, aerul, solul și hrana. Cu alte cuvinte, practic tot ce ne înconjoară.

 • Toate slujbele oferite de fracturare vin la pachet cu un risc crescut de cancer pulmonar 2.04.2013

  Sursa: http://grist.org/news/all-those-fracking-jobs-come-with-an-increased-risk-of-lung-cancer/
  Pentru doritorii de job-uri in industria fracturarii hidraulice, redam cateva dintre riscurile pe care si le asuma atunci cand se angajeaza la companiile de gaz:
  "În timp ce întreg dezastrul pe care fracturarea hidraulică l-ar putea cauza pământului este destul de bine evidentiat, ignorăm în general riscurile pe care fracturarea le prezintă pentru lucrători. Fiecare sondă necesită mii de tone de nisip de fracturare plin de cuarţ fin care poate penetra plămânii şi cauza silicoză incurabilă şi chiar cancer pulmonar.

  Cancerul ăsta va merge de minune cu apa mea de foc! "

 • Opt persoane rănite în explozia unui puţ de gaz în West Virginia: "Vii la tura de foraj, faci ce ai de facut si nu pui intrebari" 7.07.2013

  Sursa: http://www.post-gazette.com/stories/local/region/eight-injured-in-wva-gas-well-explosion-694602/

  Soţul ei, Charlie, instalator şi şofer de camion care lucra la garnitura puţului, a suferit arsuri de gradul III la genunchi, antebraţe, mâini şi faţă.

  Ea a precizat că nu mai vorbise cu el de vineri, când a plecat la lucru, la locul de foraj al Antero Resources. Bărbatul de 57 de ani era plecat de mai bine de 40 de ore dinaintea exploziei. Următoarea dată când a auzit de soţul ei, a mărturisit ea, acesta se afla într-o ambulanţă în drum spre spital. Nu putea să-i vorbeasca, dar un coleg de muncă i-a transmis mesajul: că o iubeşte.

  “Vii la tura de foraj, faci ce ai de făcut şi nu pui întrebări”, a precizat doamna Arbogast.

 • Un lucrator din industria gazului de sist spune adevarul despre cat de periculos este sa lucrezi cu materialele reziduale

   Senatorul statului Pennsylvania  Jim Ferlo a introdus o propunere de moratoriu in privinta exploatarii gazelor de sist in Pennsylvania. Un fost lucrator spune adevarul despre companiile de gaz care se pretind buni vecini.

  Mac Sawyer: "Compania de gaz va veni la voi ca vecinul vostru cel mai bun, ca cel mai bun prieten al vostru. Vor să facă...să cumpere uniforme de Liga Mică pentru comunitate, să organizeze zile mari în cinstea comunității... Totul e o farsă. Grija lor este una singură: să facă banul. Și asta-i tot. Asta-i tot. Și nu le pasă pe cine distrug, pentru că atunci când e distrus, e distrus și gata. Nu mai există cale de întoarcere."
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LQXKlWvEn8M

 • Apa potabila din Pittsburgh este radioactiva din cauza fracturarii hidraulice. Intrebarea este: cat de mult?

  Autoritatile nu obosesc in a ne asigura ca fracturarea hidraulica nu va aduce poluare.  Vom repeta asadar experienta din Pennsylvania, dupa ce am fost expusi la Cernobal si rata imbolnavirilor de cancer este atat de mare in Romania? Asteptam si noi sa ne spuna in viitor un fost ministru al mediului ca vasluienii consuma cantatiti necunoscute de radiu cu fiecare pahar de apa baut? Insusi fostul secretar al departamentului pentru protectia mediului din Pennsylvania atrage atentia asupra contaminarii cu radiu a raurilor si a apei de baut. Ce face Ministrul Mediului, nu intelege astfel de declaratii de la omologul sau? Intr-un articol aparut  in revista Grist se prezinta  "bunastarea" adusa in Pennsylvania de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.
  'Rezidentii Pittsburghului - ca si, potential, zeci de milioane de alti cetateni din coridorul  nord-estic care se bazeaza pe apa venita de la robinet- consuma cantitati necunoscute si posibil periculoase de radiu in fiecare pahar cu apa. [..]  John Hanger, secretar al departamentului de protectie a mediului pentru Pennsylvania pana in iunie 2010, a confirmat pe propriul sau blog ca principala problema ridicata nu a primit solutionare. "Nimeni nu are habar daca elemente radioactive din apele reziduale ramase in urma fracturarii apar  in josul apei, in apa de baut, in cantitati ce depasesc normele impuse de lege, si ar fi bine sa aflam.
  [..]  Departamentul de protectie a mediului din Pennsylvania ar trebui chiar astazi sa ceara ca toate sistemele publice de apa din Pennsylvania sa fie testate pentru radiu sau alti poluanti radioactivi si sa informeze publicul de cele obtinute pe cat de repede permite un control de calitate."'
  Sursa: http://grist.org/article/2011-02-28-pittsburgh-drinking-water-radioactive-fracking-natural-gas-times/

 • Scrisoare deschisa catre dl Shah, comisarul pentru sanatate din New York, din partea unor cadre medicale si personalitati publice din PA

  Cadre medicale, susţinători ai sănătăţii publice şi rezidenţi din Pennsylvania cer domnului Shah, comisarul pentru sănătate din New York, să ia în considerare impactul fracturării hidraulice asupra sănătăţii.

  "Impactul asupra întregului ciclu de viaţă a dovedit că exploatarea gazelor de şist nu este sigură pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor. Cazurile de îmbolnăvire sunt larg răspândite în zona de şist din Pennsylvania. Multe cazuri au fost ascunse din cauza clauzelor de ne-divulgare scrise în contracte; cu toate acestea, am reusit să realizăm o Listă a celor afectaţi, cu peste 900 de persoane și familii identificate public ca fiind afectate până acum din cauza forajelor de gaze de șist. Putem identifica pe cei care suferă şi simptomele avute, dar nu putem stabili cu precizie multiplele căi prin care se răspândeşte expunerea la produse chimice, astfel încât nu se poate garanta că vreuna dintre reglementările propuse asupra extracției gazelor de șist va proteja oamenii."
  Sursa: http://protectingourwaters.wordpress.com/2013/03/25/pa-doctors-health-advocates-and-sickened-residents-urge-ny-health-commish-shah-to-consider-pa-fracking-health-impacts-in-ny-review/

 

Comentarii