Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Interdicțiile asupra fracturării se răspândesc pe tot cuprinsul Argentinei. Rezistența pe plan mondial crește

Interdictii legislative a fracturarii hidraulice »  Interdicțiile asupra fracturării se răspândesc pe tot cuprinsul Argentinei. Rezistența pe plan mondial crește

http://nyagainstfracking.org/fracking-bans-spread-across-argentina-global-resistance-grows/

un articol de Jaime Hamre, Katherine Cirullo

 

Avântul mișcării anti-fracking crește pe măsură ce comunitățile îngrijorate de pe tot cuprinsul globului simt amenințarea dezvoltării gazelor naturale. Pe 19 octombrie, activiștii din toată lumea se reunesc pentru al doilea eveniment Global Frackdown, o zi internațională a acțiunii și o oportunitate ca, din postura de comunitate unită, să trimită un mesaj de protejare a resurselor noastre. În așteptarea evenimentului de anul acesta, nu putem să nu punctăm victoriile recente ale mișcării anti-fracturare din Argentina, ca un exemplu animator de rezistență mondială.

Potrivit raportului din iunie 2013 a Agenției Statelor Unite a Informațiilor din Energie, Argentina are a doua cea mai mare cantitate de resurse de gaz de șist din lume după China. Potențialul țării pentru dezvoltarea gazelor naturale și a petrolului este tulburător, însă în timp ce unii aspiră ca Argentina să devină un lider mondial al gazelor de șist, unele comunități iau atitudine ca să riposteze. Ele au căutat ajutor și strategie la nivel internațional, și-au mobilizat opinia publică și au luat în vizor legiuitorii pentru a ține la distanță fracturarea. Eforturile lor au avut succes. Mai multe de 6 municipalități din Argentina au emis interdicții locale.

Provincia Chubut este o fostă zonă amenințată de dezvoltarea gazului natural. Chubut e localizată în Patagonia, cea mai sudică regiune a Argentinei, unde ghețarii care se topesc rapid fac schimbarea climei greu de ignorat. Pe lângă amenințarea rezervelor de apă ale comunității reprezentată de fracturare, metanul eliberat în atmosferă în timpul procesului de fracturare este un gaz de seră incredibil de puternic care accelerează schimbarea climei la o rată mult mai periculoasă decât dioxidul de carbon.

Președintele Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, împreună cu guvernatorul Martín Buzzi, au inaugurat noi activități de explorare de șist în Chubut în Februarie. Însă numai după câteva luni de activism și eforturi de mobilizare, grupurile anti-fracking au obținut o victorie: o curte din Argentina a hotărât recent ca Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF) să oprească fracturarea de la “La Greta”, o sondă de explorare din apropiere de Río Mayo, în provincia Chubut.

Provinciei Entre Ríos din nord-estul Argentinei i s-a aprobat recent o interdicție împotriva fracturării. Entre Ríos este situată deasupra uneia dintre cele mai mari acvifere ale lumii, care aprovizionează cu apă potabilă regiunea.

Hugo Rivas, președintele Proyecto Sur Paraná, subliniază solidaritatea comunității de care a fost nevoie pentru a obține această victorie asupra fracturării: “La mișcarea pentru eliberarea provinciei Entre Ríos de fracturare, au participat și au fost unite în acțiune segmentele social, profesional, cultural și politic.”

Aceste tipuri de eforturi bazate pe comunități și susținute la nivel mondial sunt necesare pentru a combate industria petrolieră și de gaze. Într-adevăr, ele alimentează focul anti-fracturare. Alăturați-vă nouă la evenimentul Global Frackdown de anul acesta pentru a trimite un mesaj ca o comunitate internațională, unită: avântul mișcării este în creștere, este puternic și împreună nu vom permite fracturării să ne distrugă apa, aerul și comunitățile.

Traducerea de Alina Vizitiu

  • Adauga legatura catre:
  • facebook.com
 

Comentarii