Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Interdictii legislative a fracturarii hidraulice

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Acest oraş a luptat cu fracturarea şi a câştigat

  Sursa: http://www.motherjones.com/environment/2013/05/dryden-new-york-fracking-ban-lawsuit

  Micul oraş Dryden din New York tocmai a câştigat dreptul de a-i trimite pe frackişti la plimbare

  Nu cu mult timp în urmă, cea mai litigioasă problemă din Dryden, New York, era angajarea unui nou hingher. Situat în regiunea Finger Lakes din New York, Dryden este un oraş rustic cu o populaţie de doar 14 500 de persoane, răspândită pe o suprafaţă de 2,6 kilometri pătraţi. E “un pic mai progresist decât oraşul obişnuit din fundul provinciei”, explică administratorul oraşului, Mary Ann Sumner, deoarece unii rezidenţi sunt veniţi din Ithaca învecinată, un oraş universitar. “Dar suntem totuşi un oraş din fundul provinciei”, cunoscut pentru fermele de lactate şi lanurile de porumb.

  Însă totul s-a schimbat în august 2011 când Dryden a devenit unul din primele oraşe din New York care a interzis fracturarea. Cei interesaţi de gaze naturale au intentat proces rapid, aducând locşorul cândva apatic în mijlocul unei dezbateri naţionale despre forajul de gaze. Săptămâna trecută (mai 2013), după un an şi jumătate petrecut prin tribunale, luptând să-şi apere interdicţia, Dryden a devenit primul oraş din stat care a biruit industria de gaz- într-un caz care ar putea crea un precedent pentru alte oraşe care încearcă să-i ţină pe frackişti la distanţă.

 • Massachusetts dorește să instaureze o interdicție pe 10 ani asupra fracturării după o serie de cutremure în Texas 30.11.2013

  http://rt.com/usa/fracking-texas-activists-concerned-510/

  Cand in Romania Guvernul Ponta se grabeste sa dea toate avizele pentru forajul pentru gaze de sist si chiar impune cu forta acceptarea sondelor de catre taranii din Vaslui, statul Massachussets din SUA, un stat cu foarte multe universitati, decide sa interzica pentru urmatorii zece ani fracturarea pentru gaz natural. "De ce atata graba sa ne dati otrava?" era scris pe o pancarta a unui protestatar barladean la mitingul antifracking de pe 1 septembrie. Chiar asa, domnule Ponta, de ce atata graba cand cei din Massachussets, oameni ca si noi, nu se grabesc deloc sa isi ofere sanatatea, linistea, mediul inconjurator companiilor poluatoare. Poate cititi si dvs, domnule Ponta, aceasta stire, dvs care declarati la tv ca "nu s-a intamplat nicaieri niciun accident", ca noi "ne ingrijoram fara motiv". Poate si cei din Massachusetts se ingrijoreaza fara motiv?
  <O comisie de mediu din cadrul Organului Legislativ al statului Mass
  achusetts a aprobat o lege care impune o interdicție pe 10 ani a fracturării în cazul gazului natural. Mișcarea vine după ce un val de cutremure din Texas a ridicat noi îngrijorări față de controversata tehnică de forare. Legea moratoriului asupra fracturării în Massachusetts este menită să protejeze apa potabilă a statului de o posibilă contaminare și astfel „să se asigure că se păstrează sănătatea și prosperitatea comunităților noastre”.>

  Cititi tot articolul dand click pe titlu..

 • Interdicțiile asupra fracturării se răspândesc pe tot cuprinsul Argentinei. Rezistența pe plan mondial crește

  http://nyagainstfracking.org/fracking-bans-spread-across-argentina-global-resistance-grows/

  Președintele Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, împreună cu guvernatorul Martín Buzzi, au inaugurat noi activități de explorare de șist în Chubut în Februarie. Însă numai după câteva luni de activism și eforturi de mobilizare, grupurile anti-fracking au obținut o victorie: o curte din Argentina a hotărât recent ca Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF) să oprească fracturarea de la “La Greta”, o sondă de explorare din apropiere de Río Mayo, în provincia Chubut.

  Dati click pe titlu pentru a citi mai mult...

 • Fracturarea exclusă din trei comunități din Colorado

  Situatia din judetul Vaslui pare copiata dupa ce se intampla in SUA in ceea ce priveste ignorarea cetatenilor de catre guvern in favoarea industriei de gaz. Nici vasluienii nu vor sa serveasca drept un mare experiment al Chevron-ului.

  „Locuitorii din Colorado cunosc realitatea: anume că industria de petrol și gaze este o sursă majoră de smog nesănătos în Front Range și că, până în 2013, a existat în medie câte o scurgere pe zi legată de această industrie. Oamenii din Colorado au înțeles de asemenea că dimensiunea completă a sănătății publice și impacturilor asupra mediului vizavi de aceste operațiuni industriale este încă necunoscută. Ei nu vor ca propriile comunități să servească drept un mare experiment al industriei.

              Rolul guvernului nostru ar trebuie să fie de a se asigura că industria de petrol și gaze mânată de profit operează într-o manieră care să servească interesului public. În schimb, guvernatorul Hickenlooper a permis industriei să-și controleze planul și să stabilească plafonul sănătății publice și a protecției mediului. Administrația sa chiar a intentat proces pentru a inversa deciziile din Longmont, afirmând că locuitorii săi trebuie să se bazeze pe stat ca să le protejeze sănătatea și cartierele.„

  Dati click pe titlu pentru a citi tot articolul..

 • Ordonanta de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist din Pittsburgh

  Pittsburgh a fost primul oras din SUA care a interzis forarea pentru gazele de sist, in noiembrie 2010, dupa ce in 4 ani de exploatare a gazelor de sist in Pennsylvania s-au intamplat numeroase accidente de mediu. Alte orase au luat exemplu, instituindu-se hotarari similare de consilii locale si in alte orase din SUA.

  Pentru a citi traducerea ordonantei dati click pe titlu....

 • Spania: Repsol amână primul proiect de gaz de şist în Spania după interzicerea fracturării

  http://www.bloomberg.com/news/2013-07-04/repsol-delays-first-shale-gas-project-in-spain-after-frack-ban.html

  Repsol SA (REP), cel mai mare producător de petrol al Spaniei, a amânat începerea explorării pentru gaz de şist în nord, unde un guvern local a scos în afara legii proiectele de foraj care utilizează fracturarea hidraulică bazată pe folosirea intensivă a apei.

  Compania intenţionase ca în iulie să înceapă studii seismice pentru proiectul său Luena care se întinde pe mai mult de 751 kilometri pătraţi în cuprinsul regiunii Cantabria, unde grupurile energetice spun că se află cele mai bogate rezerve de gaz de şist ale Spaniei. Prima explorare de şist din ţară a Repsol nu poate să înceapă deocamdată, deoarece nu au fost îndeplinite câteva “cerinţe”, potrivit unui oficial al companiei.

 • Curtea supremă din Pennsylvania spune că este neconstituțional pentru companiile de gaz să foreze oriunde vor 19.12.2013

  "Curtea Suprema a Statului Pennsylvania contesta cateva parti importante din legea data in urma cu doi ani care reglementeaza forajul pentru gaze de sist. Legea pretindea ca „forarea, fosele de deșeuri și conductele să fie permise în orice zonă, district, inclusiv în districtele rezidențiale, atât timp cât sunt respectate anumite limite”.

  Curtea a precizat că Actul 13 „perturba în mod fundamental” așteptările localnicilor din Pennsylvania care trăiau în zonele rezidențiale și că măsura nu era în concordanță cu Constituția sau cu Amendamentul pentru Drepturile Mediului din Pennsylvania. [..]

  Pe lângă aceasta, contestări ale cetățenilor și orașelor din Pennsylvania față de clauze din lege care interzic medicilor să le spună pacienților despre impacturile asupra sănătății legate de chimicalele de fracturare au fost trimise înapoi Curții Federale pentru reevaluare."
  http://thinkprogress.org/climate/2013/12/19/3092621/fracking-pennsylvania-unconstitutional/
  Dati click pe titlu pentru a citi mai multe despre „ordinul de tăcere al medicilor” (sau „tăcerea fracturării”)...

 • Legislatorii din California îi solicită lui Jerry Brown să adopte un moratoriu asupra fracturării

  Un grup de legislatori din California face apel la guvernatorul Jerry Brown să interzică fracturarea până se fac mai multe cercetări referitor la impactul acestei practici asupra sănătății și a mediului.

              Patru membri ai corpului legislativ din California i-au trimis o scrisoare guvernatorului, cerându-i să pună o interdicție asupra fracturării, cât timp statul „investighează pe deplin știința din spatele fracturării pentru extracția de petrol”.

              „Implicațiile vaste ale fracturării asupra sănătății și siguranței publice, cât și imensa îngrijorare publică față de practică, cer acțiunea noastră colectivă și urgentă”, scriu membrii grupului. „Credem că este timpul să ne alăturăm californienilor care condamnă pericolele pe care le ridică fracturarea pentru comunitățile lor.”

 • SUA- interziceri

  In SUA unele state au instituit moratoriu impotriva forarii pentru gazele de sist, in alte state exista orase care au interzis forarea in perimetrul intravilan. O lista cu moratoriile si interzicerile pe plan local se gaseste la
  http://www.marcellusprotest.org/bans-and-moratoria

 

Comentarii