Sunteţi de acord cu exploatarea gazelor de şist ?

Intrebari frecvente

Datorită încărcăturii emoţionale, dezbaterile publice alunecă de multe ori în direcţii lipsite de importanţă  şi rămân mereu probleme importante fără un răsuns clar.

Încercam sa răspundem sistematic la întrebările importante legate de exploatarea gazelor de şist.  Răspunsurile sunt însoţite de sursa documentării şi de trimiterea la documentele originale pentru consultare în amănunt. Sursele ştiinţifice utilizate sunt în general universităţi şi agenţii guvernamentale americane şi europene ale caror studii sunt folosite pentru emiterea legilor şi standardelor de mediu în SUA şi Europa. Pentru ştiri, utilizăm în general surse REUTERS, NewYorkTimes, BBC, televiziuni şi publicaţii naţionale.

 • Adauga legatura catre:
 • facebook.com
 • Cauzeaza cutremure fracturarea hidraulica?

  In Romania au avut loc in ultimile zile mai multe cutremure de mai mica intensitate in zona Galati si un cutremur cu magnitudinea de 5.5 pe scara Richter care s-a simtit foarte tare si in Barlad. Publicam aici articole, date, studii care sa ne ajute sa intelegem legatura dintre fracturarea hidraulica si cutremure.

 • Exploatarea gazelor de sist ne va asigura independenta faţă de gazul rusesc?

  Surse : analiza efectuata de de Ilie Serbanescu (textul integral este in sectiunea "Problema economica"), Acordul petrolier cadru desecretizat partial pentru Dobrogea

  Contractele  sunt contracte de redevenţă. Statul român se alege cu o redevenţă în bani [...], dar nu cu gaze! Dacă va dori să folosească gazele exploatate de Chevron, România va trebui să le cumpere de la Chevron. Cum s-ar spune, să-şi cumpere propriile gaze! (Ilie Serbanescu)


  Presupunand ca Chevron va vrea sa vanda gaze Romaniei ( desi nu este obligat prin nimic), liberalizarea pretului la energie va face ca aceasta vanzare sa fie la nivelul gazelor rusesti sau mai scumpe pentru ca exploatarea neconventionala este mai scumpa.

  Click pe titlu pentru mai multe amanunte ...

 • Sunt acordurile cu Chevron legale?

  Citam din studiul realizat de prof. univ. Afrodita Iorgulescu, prof. univ. Alexandru Tasnadi, inginer geolog Liana Popa.


  1). Considerăm cele patru acorduri petroliere încheiate cu Chevron ca fiind ilegale în legislaţia actuală  şi trebuie  deci să fie anulate.  

  În acest sens ar fi  necesar şi urgent ca juriştii din România să se pronunţe despre legalitatea acordului petrolier din perimetrul EV 2 Bârlad şi cele trei  acorduri petroliere din Dobrogea pentru gaze de şist, încheiate în afara legii petrolului nr. 238/2004.

  2). Chevron nu poate opera gaze  neconvenţionale (de şist) cu aceste acorduri petroliere

  Aceste acorduri petroliere prevăd operaţii cu gaze convenţionale. Prin Legea petrolului nr. 238/2004, Art. 31 (2), “Prevederile acordului petrolier  rămân valabile pe toată durata acestuia”, deci acest acord petrolier este doar pentru gaze convenţionale, chiar dacă mâine ar fi schimbată legea petrolului.

  Se impune de asemenea ca juriştii să se exprime despre legalitatea explorării-exploatării  gazelor neconvenţionale  în perimetrul Bârlad de către Chevron, cu un acord petrolier  pentru gaze convenţionale,  obţinut prin cumpărare (transfer de titular) de la Regal Petroleum şi nu pentru gaze neconvenţionale. „
   

  Dati click pe titlu pentru a afla mai multe. ... Intreg studiul se gaseste la

  http://www.alma-ro.ngo.ro/date/665ffb92c80b65842c4c15f52304a0df/Raport_Comisiei_de_Experti_16_nov_2012.pdf

 • Exploatarea gazelor de şist este benefică în SUA ?

  ESTE O MINCIUNA, O INSELARE,  NU POATE FUnCTIONA

  (sursa principala : http://www.marcellusprotest.org/myths ; pentru celelate surse, referintele sunt date in text)

  Industria producatoare de gaz cheltuie milioane de dolari pentru a "vinde" beneficiile forarii pentru gaz. Dar cat adevar se afla in propaganda facuta de companii?

  Intrucat domnul Thomas Holst, reprezentantul Chevron pe Romania, a asemanat judetul Vaslui cu statul Pennsylvania, inducand ideea ca ne vom bucura de aceeasi bunastare de care s-au bucurat si pennsylvanenii in urma exploatarii, traducem un material de pe situl unei organizatii din Pennsylvania care protesteaza impotriva acestei exploatari.
  http://marcellusprotest.org/myths
  Riscurile aduse de exploatarea prin fracturarea hidraulica, de care compania Chevron nu a pomenit nimic, sunt mult prea mari in comparatie cu beneficiile. Sa invatam din experienta altora.

   

 • Tehnologia fracturarii implică multa apa. Cat plateste operatorul pentru aceasta resursă?

  Dumneavoastră plătiţi pentru apă. Conform acordului cu investitorul, acesta utilizează resursele de apă gratuit.

  Câtă apă este consumată?

  Se utilizează între 1 şi 8 milioane de galoane (1 galon =3,8 litri) pentru o etapa de fracturare la o singura sonda. Activitatea unei sonde presupune in general fracturari repetate.

  Cum este transportata apa ?

  In general cu camioanele de mare capacitate. Pentru o etapa de fracturare se pot folosi pana la 400 de camioane doar pentru aprovizionare. Desigur, tot cu camioanele se vor transporta si o parte sin produsele rezultate, gazul, apele uzate. Camionele vor circula pe drumurile Romaniei, care trec in mare parte prin interiorul localitatilor.

  Click pe titlu pentru a citi mai mult ....

 • Chevron va crea locuri de muncă?

  Presedintele Consiliului Judetean Vaslui: "... stiu ca va place sa stati degeaba".

  Numarul locurilor de munca este limitat si presupune in mare parte specializare tehnica in domeniul petrolier. Domnul Presedinte al CJ a declarat in emisiunea Realitatea de la Barlad ca judetul Vaslui va castiga in jur de 100 de locuri de munca din explorarea/exploatarea gazelor de sist. In comparatie, un atelier de confectii ofera 500 de locuri de munca.
  Chevron a creat in ultimii 10 ani aprox. 1000 locuri de munca in toata Europa, conform datelor companiei, mentionate in pliantul Chevron.

  Click pe titlu pentru a afla situatia in alte tari..

 • Ce reglementari de mediu specifice trebuie sa respecte operatorii?

  Legislatia SUA

  - la baza reglemantarior din SUA stau in general studiile EPA iar aplicarea este in general controlata de DEP. Gasiti informatii despre aceste institutii in paginile acestui site si pe site-urile oficiale. Exploatarea gazelor de sist in SUA este sub incidenta unor reglementari generale ca  : 

  • Clean Water Act,
  • Safe Drinking Water Act,
  • Clean Air Act,
  • Resource Conservation and Recovery Act [RCRA],
  • Comprehensive Environmental Response,
  • Compensation and Liability Act [CERCLA],
  • Emergency Planning Community Right to Know Act, 
  • National Environmental Policy Act

  Exista si normative tehnice legate in particular de exploatarea gazelor de sist si masurile care trebuie luate si exista organisme / specialisti pentru control.(a se vedea activitatea DEP in Pennsilvania)

  Cu toate aceste reglementari, EPA recunoaste ca practicile tehnice deficitare sunt greu de dovedit (sursa : arhiva NewYork Times). Numarul accidentelor si importantanta acestora face ca trendul actual in SUA sa fie de interzicere a exloatarilor prin fractionare hidraulica. Desigur, se pot face exploatari in Nigeria, Ecuador, Romania, ...

  - in Romania nu avem reglementari specifice , exista numai legislatia cadru de mediu. Nu exista obligativitatea ca operatorii sa respecte normele SUA si nu exista organisme competente de control.

   

 • Harta perimetre explorare[1].jpg

  Nu locuiesc în zona Bârlad/Vaslui - ar trebui să-mi pese ?

  Alăturat aveţi harta perimetrelor concesionate de guvernele României. ( sursa : ANRM, 17 oct 2013)

  Nicolae Steinhardt: “La ce bun să afirmi întristat că unirea ortodocşilor cu Biserica Romană s-a făcut în mod silnic ori să te ridici cu vehemenţă împotriva cotropirii otomane în perioada cînd altele erau chestiunile arzătoare la ordinea zilei: chestiunile arzătoare la ordinea zilei erau închisorile, erau procesele însoţite de recunoaşteri şi autoacuzări ale inculpaţilor, erau pedepsele administrative; a le denunţa pe acestea ar fi însemnat să rosteşti că doi şi cu doi fac patru.”


  Acum trebuie sa denuntam nedreptatile si abuzurile din acest moment.


  Nicolae Steinhardt: “Când arde casa vecinului, nu stau să mă rog şi să mă îmbunătăţesc, ci chem pompierii, alerg la cişmea”.

   

 

Comentarii